Μαμά, γιατί έχω hangover;...

Μη φανταστείτε ότι η έμπνευση μου ήρθε επειδή το ομώνυμο έργο παίζεται στους κινηματογράφους αυτές τις μέρες. Δυστυχώς πρόκειται για διαχρονική... μάστιγα, που ταλαιπωρεί όλους όσους καταναλώνουν αλκοόλ και καμιά φορά... το ρίχνουν λίγο έξω. Ναι, αναφέρομαι σε κάτι που όλοι - λίγο ή πολύ - έχουμε βιώσει, στο hangover.

Πρόκειται για τη δυσάρεστη κατάσταση στην οποία ξυπνάμε το επόμενο πρωί (ή και μεσημέρι), μετά από μία νύχτα γερής κατανάλωσης αλκοόλ. Βασικό σύμπτωμα του hangover είναι ο πονοκέφαλος, ωστόσο η ναυτία, η νύστα, η αφυδάτωση και η εξάντληση έχουν και αυτά το μερίδιό τους στην... όμορφη αυτή εικόνα.

Η επιστήμη (και η εμπειρία) λέει ότι, όσο πιο "καθαρό" το ποτό, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να εκδηλωθεί το hangover, ή τουλάχιστον να είναι σχετικά πιο ανώδυνο. Και λέγοντας "καθαρό" δεν εννοώ να μην είναι το ποτό νοθευμένο, νεοελληνιστί "μπόμπα" (γιατί εκεί δεν μας σώζει τίποτα), αλλά τουλάχιστον να έχει αποσταχθεί επαρκώς, έτσι ώστε τα όποια τοξικά κατάλοιπα και ακαθαρσίες όπως κάποιοι εστέρες και άλλα παράγωγα να διαχωριστούν από το τελικό προϊόν. Όσο μικρότερη είναι η ποσότητα που θα μείνει στο ποτό, τόσο πιο ελαφρύ θα είναι στο σύστημα του πότη τελικά, ανεξάρτητα από την αλκοολική του ισχύ. Γι αυτό και τα διαφανή αποστάγματα (η βότκα, η γκράπα, το τσίπουρο) συνήθως μας κάνουν μικρότερη ζημιά στο τέλος, άσχετα αν μας μεθούν πιο γρήγορα.

Παρεμπιπτόντως, στην επάνω φωτογραφία εικονίζεται το φίλτρο στη μονάδα παραγωγής μεγάλου αποστακτηρίου βότκας στην Πολωνία. Το αποκρουστικό κίτρινο υγρό και το αηδιαστικό κίτρινο κατακάθι που έχει συγκεντρωθεί στον πάτο του φίλτρου αποτελούν τη συγκέντρωση των ακαθαρσιών που διαχωρίστηκαν, μετά από πολλαπλές αποστάξεις, και δεν έφτασαν ποτέ (ευτυχώς) στη βότκα που τελικά εμφιαλώθηκε και διοχετεύθηκε στο εμπόριο.

Το BBC ξεκίνησε πρόσφατα μία σειρά εκπομπών με τίτλο "Things You Need to Know" (Πράγματα που Πρέπει να Ξέρετε), που πραγματεύεται διάφορα μυστήρια που αφορούν στο ανθρώπινο σώμα και τις διάφορες λειτουργίες του οργανισμού μας. Παρουσιαστής είναι ο - γνωστός από την διαχρονικά επιτυχημένη εκπομπή "Top Gear" - James May. Σε μία από αυτές εξηγεί μέσα σε λίγα λεπτά (και σε εξαιρετικά καθαρά Αγγλικά) το μυστήριο του hangover και τους λόγους που το προκαλούν. Παρακολουθήστε το παρακάτω:


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v