Το (οινο)πνευμα της χρονιάς που φεύγει...

Καθώς ο χρόνος τελειώνει, και αφού έγραψα για κάθε λογής κρασιά και εδώ και αλλού, είπα να κλείσω με κάτι σε αλκοόλ. Ξέρω, είναι λίγο περίεργο να σκέφτεται κανείς το σκληρό αλκοόλ όταν ο καιρός έξω θυμίζει πιο πολύ Πάσχα, παρά Χριστούγεννα. Ίσως όμως τελικά, αν - επιτέλους - δικαιωθούν οι μετεωρολόγοι της ΕΜΥ, να κάνουμε χιονισμένη Πρωτοχρονιά και κάτι δυνατό δίπλα στο τζάκι να είναι το ζητούμενο...
Το (οινο)πνευμα της χρονιάς που φεύγει...
Καθώς ο χρόνος τελειώνει, και αφού έγραψα για κάθε λογής κρασιά και εδώ και αλλού, είπα να κλείσω με κάτι σε αλκοόλ. Ξέρω, είναι λίγο περίεργο να σκέφτεται κανείς το σκληρό αλκοόλ όταν ο καιρός έξω θυμίζει πιο πολύ Πάσχα, παρά Χριστούγεννα. Ίσως όμως τελικά, αν - επιτέλους - δικαιωθούν οι μετεωρολόγοι της ΕΜΥ, να κάνουμε χιονισμένη Πρωτοχρονιά και κάτι δυνατό δίπλα στο τζάκι να είναι το ζητούμενο...
 
Έκατσα λοιπόν και διάλεξα 12 διαφορετικά οινοπνευματώδη - όσοι και οι μήνες του χρόνου που φεύγει, συμπτωματικά. Τα έβαλα σε παράταξη κάτω από το δέντρο, για να δώσω και εορταστικό χαρακτήρα, και αποφάσισα να σας τα παρουσιάσω. Είναι κάποια (προς Θεού, όχι όλα) από τα ποτά που δοκίμασα/απέκτησα/αγάπησα/απόλαυσα μέσα στο 2015. Και είναι τα εξής:
 
 
 
METAXA Honey Shot - στο διάσημο brandy METAXA έχει προστεθεί μέλι από επιλεγμένα μελίσσια σε ορεινή περιοχή του Αιγίου. Η γλύκα είναι εμφανής στη μύτη, στό στόμα, αλλά και στην επίγευση. Προτείνεται για παγωμένα σφηνάκια, ωστόσο, αν χαλάσει ο καιρός ή βρεθείτε σε κρύο, δοκιμάστε το ελαφρά ζεστό και θα με θυμηθείτε...
 
 
Zubrowka Biala - δεν είναι η γνωστή μας Πολωνέζικη βότκα με το χαρακτηριστικό φυλλαράκι βισονόχορτου μέσα στο μπουκάλι. Είναι η νεόκοπη αδερφούλα της, που προκύπτει από εξαπλή απόσταξη και φιλτράρισμα με πλατίνα. Η πεντακάθαρη αρωματικότητα και γεύση της την έχουν αναγάγει ήδη στο "the next big thing"! Πίνεται παγωμένη και αυστηρά σκέτη. Δυστυχώς δεν έρχεται (ακόμα τουλάχιστον) στην Ελλάδα.
 
 
Hennessy Fine de Cognac - Αγαπημένη ετικέτα από τον οίκο Hennessy. Μέτριας παλαίωσης, ζωντανό, αρωματικό, στρογγυλό και απίστευτα κομψό. Πίνεται σκέτο αλλά αγαπάει ιδιαίτερα τον πάγο, τα αναψυκτικά και τα cocktails. Δεν λείπει ποτέ από το σπίτι μου!
 
 
Star of Bombay - το London Dry Gin που με εντυπωσίασε από την πρώτη στιγμή. Η super-premium έκδοση του Bombay Sapphire, με τσιμπημένο αλκοολικό τίτλο και κάποια πρόσθετα μυρωδικά, με κυρίαρχο το περγαμόντο. Για μαγικά g&t's, χειμώνα-καλοκαίρι!
 
 
Απόσταγμα Σταφυλιού Τσιλιλή (Μοσχάτο Αμβούργου) - η εξέλιξη του τσίπουρου. Φινετσάτο, αρωματικό και εντυπωσιακά βελούδινο στο στόμα, το θεωρώ άφταστο digestif, όμως το έχω δοκιμάσει και σε cocktails και εντυπωσιάστηκα!
 
Λικέρ Καφέ, Καφεκοπτεία Λουμίδη - κάτι διαφορετικό, Ελληνικό και παραδοσιακό, από το απόλυτο "σπίτι του καφέ". Απαράμιλλο άρωμα και γεύση καφέ, αλλά και ανάλαφρη αίσθηση στο στόμα. Ιδανικό κέρασμα ("Θα πάρετε ένα λικεράκι;"), αλλά και πρωτότυπο συστατικό σε cocktails και στη ζαχαροπλαστική. Το βρίσκουμε στα ανά την Ελλάδα Καφεκοπτεία Λουμίδη.
 
 
Cocchi Storico Vermouth di Torino - Ιστορικό και αγαπημένο. Από τον διάσημο οίκο Giulio Cocchi στη Βόρεια Ιταλία, βασισμένο σε παλιά, παραδοσιακή συνταγή. Επάξια ένα από τα δύο βερμούτ με ονομασία προέλευσης. Πικρό και απολαυστικό, πίνεται μόνο του, με πάγο, ή ως συστατικό σε ονειρεμένα παραδοσιακά cocktails, όπως το Negroni, το Americano και το Manhattan.
 
 
Anama 2011 - εδώ ζητώ την κατανόησή σας, καθώς βγαίνω εκτός concept, με ένα γλυκό κρασί. Το αγαπώ πολύ όμως, το σερβίρω στις πιο ιδιαίτερές μου στιγμές και, ειδικά φέτος, το χάρηκα σε πολλά επίπεδα. Η απολαυστικά διαφορετική προσέγγιση στην παραδοσιακή Κυπριακή Κουμανδαρία, είναι ο τέλειος συνοδός για παλαιωμένα τυριά, αποξηραμένα φρούτα, φίνα σοκολάτα, αλλά και ένα ξεχωριστό πούρο.
 
 
Monkey Shoulder - ένα απολαυστικό blended malt scotch whisky, που φτιάχνεται από single malts τριών από τα κορυφαία αποστακτήρια του Speyside (Glenfiddich, Balvenie και Kininvie). Ο ορισμός του απαλού και ευκολόπιοτου ουίσκυ. Αν και malt, πίνεται (εκτός από σκέτο) με πάγο και σε διάφορα long drinks και cocktails.
 
 
Diplomatico Reserva - ένα πραγματικά εντυπωσιακό παλαιωμένο ρούμι από τη Βενεζουέλα. Κερδίζει τόσο τους έμπειρους φαν του συγκεκριμένου ποτού, όσο και τους αρχάριους, λόγω των αρωμάτων, αλλά και της μεταξένιας υφής του. Συνήθως το πίνω σκέτο, αλλά δεν με χαλάει ως βάση για ένα μεγαλοπρεπές Presidente...
 
 
Skinos Mastiha Spirit Limited Edition 2015 - είναι το γνωστό σε όλους λικέρ μαστίχα Skinos, σε ειδικό επετειακό μπουκάλι, εμπνευσμένο από το Πυργί, το διάσημο μαστιχοχώρι της Χίου. Αρωματικό, φίνο και πολλάκις βραβευμένο, το απολαμβάνω όλο το χρόνο ως digestif, αλλά και σε ευφάνταστα Μεσογειακά cocktails.
 
 
Royal Brackla 12YO - Πολύ πρόσφατη άφιξη, μέρος της επετειακής σειράς "Last Great Malts". Ένα πολύ εκλεκτό 12άρι single malt από τα Highlands, η παλαίωση του οποίου ολοκληρώθηκε σε βαρέλια από Oloroso sherry. Φίνο, ελαφρά πικάντικο και ακόμα πιο διακριτικά καπνιστό. Με ενθουσίασε αμέσως!
 
Ελπίζω οι προτάσεις μου αυτές να σας χαρίσουν απόλαυση και ζεστασιά (αν χρειαστεί), όπως έκαναν και σε μένα. Για τιμές και περαιτέρω πληροφορίες για τα περισσότερα από τα παραπάνω, μπορείτε να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική κάβα kylix.gr. Καλή Χρονιά με υγεία και αγάπη!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v