ΑΠΟΨΕΙΣΠΡΕΣΒΥΩΨ

Κατσαπλιάδες απορίας άξιοι;

Κατσαπλιάδες απορίας άξιοι;

γράφει ο Χρ. Δ. Γλύστρας

Αυτή τη φορά, τον πιστεύω τον πρωθυπουργό όταν (ξανά)διακηρύσσει ότι δεν θα επιβληθούν οριζόντια μέτρα- άλλο τα διαθρωτικά! Εξ ορισμού, τα διαθρωτικά μέτρα δεν είναι ούτε οριζόντια, ούτε κάθετα, μη αποκλειομένου όμως του να είναι κατακέφαλα. Εκείνο που πρέπει σίγουρα να τα χαρακτηρίζει είναι η αποτελεσματικότητα. Ένας αποτελεσματικός ηγέτης οφείλει να είναι προικισμένος με προτερήματα, αλλά ενίοτε και τα ελαττώματα αυξάνουν τη βελτιστοποίηση του. Η ιστορία είναι γεμάτη από ηγέτες ύπουλους, ουτιδανούς, χθόνιους, διπρόσωπους και ανελέητους που πέτυχαν συγκεκριμένους στόχους.

Αν αυτό ισχύει για τους ανθρώπους, τι εμποδίζει να ισχύει και για τα μέτρα, έστω, τα διαθρωτικά; Πάντως, το πιο διαθρωτικό απ’ όλα- ανεξαρτήτως ηθικής αξιολόγησής του- είναι η αποτελεσματικότερη είσπραξη των φόρων, αυτών που ήδη έχουν επιβληθεί λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων, αλλά και αυτών που μέλλουν να επιβληθούν εις διόρθωσιν την ημαρτημένων.

Με την γραμμή Σαμαρά συμφωνεί κατά το ήμισυ και ο επί κεφαλής του τεχνικού τμήματος της τρόικας, ο κ. Βίζερ, παρά το ότι απέρριψε το δόγμα των οικονομικών επιτελών μας περί πρωτογενούς πλεονάσματος και μίλησε για πρωτογενές έλλειμμα. Ελθών, ειδών και πριν, απέλθει, δηλών το κατά την γνώμη του πρακτέον ο κ. Βίζερ, υπήρξε σαφής. Απαιτούνται, είπε, νέα μέτρα που θα υποκαταστήσουν κατά το 2014 τους πόρους που θα παύσουν να υφίστανται λόγω της ολοκλήρωσης του μνημονίου κατά τον προσεχή Απρίλιο, και φοροεισπρακτικά μέτρα.

Εδώ επεμβαίνει ο πρωθυπουργός και «έργω» διαβεβαιώνει τον συνομιλητή του, ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη για επιβολή των «νέων», αφού τα διαθρωτικά μέτρα θα υποκαταστήσουν την είσπραξη των βεβαιωμένων φόρων, χώρια το καινούργιο φορολογικό, που θα αυξήσει την φορολογική βάση. Άλλωστε, υπέρ διαθρωτικών ή στοχευμένων μέτρων έχει προπαγανδίσει στο πρόσφατο παρελθόν και ο κ. Στουρνάρας, πάντα απηχών τις απόψεις του Πρωθυπουργού.

Μεταξύ δε του κ. Βίζερ και του κ. Σαμαρά, πιστεύω τον δεύτερο. Διότι ο πρώτος είναι, εξ ορισμού, «εχθρός» ως τροϊκανός, άρα εξ αντιδιαστολής ο κ. Σαμαράς ανήκει στις φίλιες δυνάμεις και όπως έμαθα κατά τις εγκυκλίους σπουδάς της ελληνικής Γραμματείας στην Α΄ Γυμνασίου, «πιστεύω τω φίλω». Αλλοίμονο, δεν θα ξεχάσουμε και όσα μάθαμε επειδή χειμαζόμεθα από την ένδεια που μας έχουν επιβάλλει!

Υπέρ Σαμαρά συνάδει και η προσπάθεια που επί τρίμηνον τώρα αφανώς διεξάγει ο Πρωθυπουργός για την αποτελεσματική είσπραξη των φόρων Με αποκορύφωμα τον τελευταίο μήνα, όταν την κοινή γνώμη απασχολούσαν οι έρευνες και τα αποτελέσματα τους στην υπόθεση «Χρυσή Αυγή», περνούσαν μικρές ειδήσεις περί των μέτρων που στοχεύουν στον εξαναγκασμό όσων μπαταξήδων δεν πληρώνουν τα χρώστια τους στην εφορία, να πληρώσουν. Θεσπίστηκαν κατασχέσεις κινητών και ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζικών λογαριασμών, ενώ προσαρμόστηκαν τα όρια των οφειλομένων ποσών και αναθεωρηθήκαν ώστε να αφορούν περισσότερους φορολογουμένους.

«Μα, τώρα που ήρθε η στιγμή να κλείσουν οι λογαριασμοί» (μας με τα προς εφορίες χρέη) «ποιος τάχα θα μπορέσει να πει» πως το Κράτος ενεργεί ως μικρό-λωποδύτης, ως κατσαπλιάς (*), ως κακοποιός;

Πρώτα θεσπίζει ότι πρέπει να κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς οι αμοιβές και οι συντάξεις του καθενός. Μετά, ότι οι καταθέσεις κατάσχονται άνω του πόσου των 1.000 ευρώ. Μετά ότι μισθοί και συντάξεις κατάσχονται μόνον κατά το ένα τρίτο. Διαπιστώνει όμως έτσι, ότι του ξεφεύγουν πολλοί κακομοιραίοι που έχουν στον λογαριασμό τους λιγότερα από χίλια ευρώ, καθώς το 69% των αμοιβομένων παίρνει 280 ως 990 ευρώ.

Έχοντας υπόψη, όμως ότι όταν ζόρισε τους δικαιούχους αμοιβής να υποδείξουν σε περιορισμένο χρόνο αριθμό λογαριασμού όπου θα κατετίθετο ο μισθός ή η σύνταξή τους, εκείνοι υπέδειξαν τον μοναδικό λογαριασμό που είχαν. Αυτοί οι λογαριασμοί, αν και στην πράξη είναι μισθοδοτικοί λογαριασμοί, φαίνονται ως καταθετικοί.

Τώρα οι έφοροι, οι οποίοι απειλούνται με ποινές αν δεν πιάσουν τους στόχους τους, θεωρούν ως καταθέσεις τα υπόλοιπα της μισθοδοσίας και τα κατάσχουν, αφήνοντας νηστικές οικογένειες των φτωχότερων συνελλήνων, ακόμα και απόρων

Πρόκειται προφανώς περί διαρθρωτικών μέτρων… απορίας άξιων.


(*) Κατσαπλιάδες, δηλαδή ορεσιβίους κλεφτοσυμμορίτες, έλεγαν οι Εθνικόφρονες τους αντάρτες του ΕΑΜ

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2