Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Τα αστέρια και η λάσπη

Τα αστέρια και η λάσπη

Τα όσα ακούστηκαν τις προάλλες στην αίθουσα του δικαστηρίου από τον συνήγορο του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξη Κούγια ήταν πραγματικά ανατριχιαστικά. Όχι γιατί ο νομικός υπερέβη τα εσκαμμένα από πλευράς νομικής επιχειρηματολογίας. Ούτε επειδ΄γ αποφάσισε να μετέλθει κάθε μέσου για να υπερασπιστεί τον πελάτη του- στο κάτω κάτω καθήκον του είναι και έχει ορκιστεί σχετικά.

Αλλά γιατί η επιχειρηματολογία του που ανακάτεψε τον Μάνο Χατζηδάκι μου φάνηκε σαν πραγματική βουτιά σε πολιτισμικό βούρκο. Ένα πολιτισμικό βούρκο που θεωρούσα ότι είχαμε αφήσει πίσως μας από τις εποχές του Αυριανισμού. Μάλλον όμως τα κουσούρια δεν ξεριζώνονται τόσο εύκολα από τα εθνικά χώματα.

Έτσι, ο Αλέξης Κούγιας προκειμένου να σχετικοποιήσει το ανήθικο του είδους της συναναστροφής του εντολέα του με ανήλικους επικαλέστηκε τις συνήθειας του Μάνου Χατζηδάκη, ο οποίος, όπως αναρωτήθηκε  “Έκρυψε ποτέ ο μεγαλύτερος Έλληνας συνθέτης, ότι η παρέα του ήταν παιδιά 15, 16, 17, 18 χρόνων;”.

Η απόπειρα συσχετισμού του κατηγορούμενου για βιασμούς ανηλίκων Λιγνάδη με τον Μάνο Χατζηδάκη είναι ξεκάθαρο τι εξυπηρετεί αλλά πρωτίστως είναι πρσσβλητική για την μνήμη του μεγάλου καλλιτέχνη που δεν είχε δώσει το παραμικρό δικαίωμα.

Το πρόβλημα δεν είναι όμως τι κάνει και τι δεν κάνει ο Κούγιας. Έχει άλλωστε την πορεία του όλα αυτά τα χρόνια και μπορεί να κριθεί αναλόγως.          

Το ζητούμενο είναι η ίδια η κοινή γνώμη και το σε τι τείνει ευήκοον ους. Ας σκεφτούμε ότι ένα εύστοχο νομικό επιχείρημα δεν είναι εκείνο που χρησιμοποιεί μια πολύ σοφιστικέ και σπάνια νομική συλλογιστική βάσει της οποίας μια συγκεκριμένη συμπεριφορά επιχειρείται να φανεί ως συμβατή με το ηθικό-νομικό πλαίσιο. Το νομικό επιχείρημα που κάνει… γκελ είναι εκείνο που συνδέει εκείνον που θέλει να ωφεληθεί από την επιχειρηματολογία με μια οικεία συμπεριφορά.

Από την άποψη αυτή φοβάμαι ότι ο Α. Κούγιας έκανε διάνα. Ελπίζω οι δικάζοντες να εντοπίσουν την ουσιαστική- αν και όχι τυπική- ανηθικότητα του προβαλλόμενου συλλογισμού και να τον αγνοήσουν.

Σε επίπεδο κοινής γνώμης, εύχομαι η αποστροφή του νομικού να προκάλεσε ανάλογη βδελυγμία με αυτή που προκάλεσε σε μένα.

SPONSORED LINKS

"Ένα βιβλίο διαβασμένο από χίλιους διαφορετικούς ανθρώπους είναι χίλια διαφορετικά βιβλία."

Αντρέι Ταρκόφσκυ, Ρώσος σκηνοθέτης

 • 337 - Πεθαίνει ο Μέγας Κωνσταντίνος, αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ισαπόστολος.
  1813 - Γεννιέται ο Ρίχαρντ Βάγκνερ, Γερμανός μουσουργός.
  1825 Πεθαίνει η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, αγωνίστρια της Ελληνικής Επανάστασης.
  1885 - Πεθαίνει ο Βικτόρ Ουγκώ, Γάλλος συγγραφέας.
  1917 - Γεννιέται ο Στέλιος Ανεμοδουράς, συγγραφέας του Μικρού Ήρωα.
  1960 - Στη νότιο Χιλή σημειώνεται ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί, 9,5 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.
  1963 - Πραγματοποιείται δολοφονική επίθεση εναντίον του βουλευτή της Ε.Δ.Α., Γρηγόρη Λαμπράκη, στη Θεσσαλονίκη. Ο Λαμπράκης εξέπνευσε στις 27 Μαΐου.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v