Το φλΕΡΤ με την πολυφωνία και την άλλη άποψη

Η εμφάνιση του Σπύρου Γραμμένου στο φλΕΡΤ αποδεικνύει την σωστή δουλειά που γίνεται, ώστε να ακούγονται στην ΕΡΤ όσο το δυνατόν πιο πολλές απόψεις.
Το φλΕΡΤ με την πολυφωνία και την άλλη άποψη
Το απόγευμα της Τρίτης, στην απογευματινή τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ, ΦλΕΡΤ καλεσμένος ήταν ο τραγουδοποιός Σπύρος Γραμμένος. Προς το τέλος της εκπομπής η συμπαθής παρουσιάστρια μεταφέρει αίτημα της αρχισυντάκτριας προς τον Γραμμένο, ώστε αυτός να τραγουδήσει έναν από τους κινηματικούς «ύμνους» της τελευταίας δεκαετίας, το τραγούδι «κουκουλοφόρος». Το τραγούδι αφηγείται τις εμπειρίες ενός μετέχοντα σε πορείες διαμαρτυρίας και σε συγκρούσεις με την αστυνομία σκωπτικά αυτοπεριγραφόμενος ως «κουκουλοφόρος».

Με γλυκιά αμηχανία ο Γραμμένος ερμήνευσε το τραγούδι αντικαθιστώντας μάλιστα μια βωμολοχία με ένα φτέρνισμα, ώστε να μην υπερβληθούν τα εσκαμμένα της απογευματινής ζώνης, Η παρουσιάστρια και οι συνεργάτες της αυτοσαρκάστηκαν με την εκ μέρους τους … έλλειψη γνώσης και πρόνοιας για το περιεχόμενο του τραγουδιού, φτιάχνοντας (και με αυτόν τον τρόπο) μια σωστή ατμόσφαιρα για την φιλοξενία μιας άποψης που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «η άλλη».

Το φαινόμενο δεν είναι αποσπασματικό. Δεν μπορώ να θυμηθώ ξανά την ΕΡΤ να πλοηγείται τόσο «σωστά» ανάμεσα στους βράχους της πόλωσης- μιας νέας πόλωσης, πανταχού παρούσας που ξεκίνησε πριν από περίπου μια δεκαετία και καλά κρατεί. Ναι, και αυτή η ΕΡΤ, όπως και κάθε άλλη ΕΡΤ, είναι φιλοκυβερνητική σε θέματα ενημέρωσης. Αυτό δεν θα αλλάξει- με καμία κυβέρνηση, που λένε- γιατί είναι τέτοια η δομή της. BBC δηλαδή δεν θα γίνει. Με αυτό το δεδομένο, λέω πως παρακολουθούμε τις προσπάθειες μιας ικανής διοίκησης που φαίνεται να έχει όραμα και όχι παρωπίδες για την δημόσια τηλεόραση.

Την Παρασκευή έγινε γνωστό πως δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι κ. Πλεύρης και Μαρκόπουλος, αλλά και Μέσα προσκείμενα στον χώρος της λαϊκής δεξιάς διαμαρτυρήθηκαν καταθέτοντας ερώτηση στη Βουλή, «προκειμένου να ελεγχθεί το περιεχόμενο της εκπομπής ΦΛΕΡΤ» λόγω της δημόσιας εκτέλεσης του περί ου ο λόγος τραγουδιού. Είναι μια «διαμαρτυρία» κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των ψηφοφόρων των δύο κυβερνητικών βουλευτών που τσίμπησαν την ευκαιρία να υποδείξουν μια επίδειξη αντινοικοκυρέϊκου φρονήματος και να διαμαρτυρηθούν «εκ μέρους των φορολογουμένων» βεβαίως- βεβαίως…

Είμαι βέβαιος πως η διοίκηση της ΕΡΤ δεν θα περίμενε την συγκεκριμένη εξέλιξη για να καταλάβει πως ο αγώνας για μια πολυφωνική και ανοιχτή σε ιδέες δημόσια τηλεόραση είναι διαρκής και κυρίως πολυμέτωπος.  Ελπίζω να έχει κουράγιο να προχωρήσει αυτό που φαίνεται σαν να αλλάζει κάτι.          


Υ.Γ. Ξεχωριστά θέλω να ψέξω και Μέσα προσκείμενα στην «άλλη» άποψη που λέγαμε, τα οποία έσπευσαν να επισημάνουν σκωπτικά το περιστατικό σε στυλ «αυτοί μπερδεύονται μόνοι τους και βάζουν αυτογκόλ». Με τον τρόπο αυτό «υπέδειξαν» το θέμα και στους κυβερνητικούς βουλευτές και αύξησαν την πίεση προς τους υπεύθυνους της εκπομπής και, τελικά, προς μια περισσότερο πολυφωνική ΕΡΤ. Τώρα, ακόμη και να έρθει η στήριξή τους, θα είναι αργά. Δεν είναι αυτός ο τρόπος, παιδιά.      

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v