Ακροδεξιές σειρήνες (θα) καλούν μακεδονομάχους;

Φοβάμαι ότι πολλοί μακεδονομάχοι, "προδομένοι" από την κωλοτούμπα της κυβέρνησης για τις Πρέσπες, θα είναι πρόθυμοι να ακούσουν ακροδεξιές ρητορικές.
Ακροδεξιές σειρήνες (θα) καλούν μακεδονομάχους;
Θα ήθελα να μπορώ να συμπονέσω εκείνους που αυτές τις ημέρες αισθάνονται προδομένοι από την αλλαγή στάσης της Κυβέρνησης Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών. Εκείνους που φορώντας τις χλαμύδες τους πήγαιναν ευλαβικά να ενώσουν την φωνή τους με άλλους πατριώτες για να είναι σίγουροι ότι «κανείς δεν θα πάρει τη Μακεδονία μας».

Μου είναι όμως δύσκολο, κυρίως γιατί από ό,τι έχω διαβάσει η Μακεδονία δύσκολα θα μπορούσε να ειπωθεί ότι ανήκε σε κάποιον συγκεκριμένα από τους λαούς της βαλκανικής που λίγο πριν το μεγαλύτερο της μέρος κατακυρωθεί στην Ελλάδα σφάχτηκαν (και) για αυτήν. Αν λοιπόν η εκ της κυβερνήσεως Μητσοτάκη εκ των υστέρων αποδοχή της συμφωνίας των Πρεσπών τους αφήνει «χωρίς Μακεδονία»- όπως ακριβώς η προεκλογική μη αποδοχή της επέτρεπε στους απανταχού Έλληνες να την λογαριάζουν ως ενιαία και ελληνική- δεν έχουν την δική μου συμπαράσταση.

Εκεί που αποδεικνύομαι πιο συμπονετικός από ό,τι στην «απώλειας εθνικού εδάφος» είναι στην ίδια την διάψευση του ειλικρινούς τους πάθους για έθνος και φυλή. Στην οδυνηρή διαπίστωση ότι ακόμη και οι βαθύτερες επιθυμίες μεγαλείου δεν γίνεται να υπερβούν την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα λέει ότι όταν κάποιος έχει βγάλει το φίδι από την τρύπα πρέπει να είσαι πολύ μπούφος για να το ξαναβάλεις μέσα και μετά να ψάξεις τρόπους για να το ξαναβγάλεις έξω.

Όπερ μεθερμηνευόμενον, ήταν φως φανάρι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αγκάλιαζε την συμφωνία σαν μάννα εξ ουρανού και ότι θα προσπαθούσε να περάσει το γεγονός αυτό όσο γίνεται αθόρυβα. Για τον λόγο αυτό θεωρώ πολύ πιθανό να δούμε τις επόμενες ημέρες κάτι που θα διεκδικήσει επικοινωνιακά την προσοχή της κοινής γνώμης σε κάτι άλλο. Πέρα από αυτό το ενδεχόμενο όμως ανησυχώ για την πιθανότητα η ματαίωση των μακεδονομάχων να τονώσει την παρουσία ακροδεξιών-εθνικιστικών μορφωμάτων που θα σπεύσουν να πείσουν ότι «όλοι ίδιοι είναι», απευθύνοντας κάλεσμα σε ακραίες θέσεις.

Ας μην νομίσουμε ότι με την Χρυσή Αυγή παροπλισμένη εξέλιπαν τα ακροδεξιά ερείσματα στην χώρα. Είναι εκεί και περιμένουν την διέγερσή τους από ανεύθυνους και εθνεγερτικούς λόγους που οδηγούν στην αντιπαράθεση και σε πολιτικές μίσους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v