Οι ήρωες της "αντιμάσκας"

Ω, τι ηωισμός να διακηρύττεις ότι το παιδί σου δεν θα βάλει μάσκα στο σχολείο! Μακάρι να χρησίμευε και σε κάτι!
Οι ήρωες της αντιμάσκας

Νομίζω ότι μπορώ να καταλάβω τη νοοτροπία του ελληναρά, του λαϊκού τύπου που δεν πιστεύει ότι πρέπει να βάλει μάσκα αυτός ήτο παιδί του γιατί «σιγά μωρέ; Και τι θα γίνει;». Νομίζω ότι μπορώνα καταλάβω το πολιτισμικό φορτίο του που δεν του επιτρέπει να δώσει σημασία στη μηχανική διάδοσης των ιών ή στην ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας. Δεν είναι παράλογο αν ιδρώνεις για τα προς το ζην τα παραπάνω να σου φαίνονται φιοριτούρες, ακόμη και αν δεν μπορείς να τοποθετηθείς έτσι απέναντι στα πράγματα.      

Αυτό που με παραξενεύει περισσότερο είναι η άλλη κατηγορία ανθρώπων, αυτοί που με θεωρητική ορμή αντιμάχονται τις απλές διαδικασίες όπως για παράδειγμα τη μάσκα στα σχολεία. Πρόκειται για ανθρώπους που δεσμεύουν πνευματικούς πόρους για να στηρίξουν μια δονκιχωτική θέση που θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο ανθρωπολογικής έρευνας.

Οι «αντί-« πράξεις και οι «αντί-» δηλώσεις έχουν το πολιτικό τους πρόσημο. Μόνο που, αν έχεις περάσει τα 20, είσαι εκ της λογικής υποχρεωμένος να συνοδεύεις αυτά τα «αντί-» και με μια βάσιμη συλλογιστική- σαφώς πιο στέρεη από τις φτηνιάρικες θεωρίες συνομωσίας που έχουν θέμα τις πονηρές σκέψεις των Σόρος- Γκέητς, το 5G τα ανίερα «τσιπάκια» και λοιπά χαριτωμένα.

Δεν είναι δυνατόν η δημόσια υγεία να γίνεται πεδίο ανυπακοής και επίδειξης εξεγερσιακών προθέσεων. Μου θυμίζει λίγο το αθυρόστομο σύνθημα από τοίχο των Εξαρχείων «εθνικός τσαμπουκάς και στη δουλειά μ@λάκας». Όπερ μεθερμηνευόμενο, στις μάσκες στα σχολεία είναι που διαλέγετε παιδιά να είστε μάγκες;

Πώς θίγεται το μέλλον των παιδιών αν πηγαινοέρχονται στο σχολείο για δύο μήνες με μάσκα; Σίγουρα λιγότερο από όταν τα σχολεία δεν έχουν επαρκές διδακτικό προσωπικό μέχρι τον Νοέμβριο, όταν υπάρχουν 28 και 30 παιδιά σε μια αίθουσα και όταν το τέρας της παραπαιδείας καρτερεί για να ρουφήξει τον μισό μηνιαία σπιτικό προϋπολογισμό. Όμως αυτά δεν είναι για να οργιζόμαστε, ούτε για να σηκώνουμε το λάβαρο της αντίστασης. Όχι. Αυτά «είναι έτσι μωρέ; Τι να γίνει τώρα;».

Είναι η μάσκα αρκετή; Αν εφαρμοστεί το μέτρο απαλλάσσει την πολιτεία απο την υποχρέωσή της να εξασφαλίσει περισσότερες αίθουσες και περισσότερους διδάσκοντες; Ασφαλώς και όχι. Αν όμως όλοι αυτοί που είναι πολύ απασχολημένοι με το να διαμαρτύρονται για την μάσκα, ένωναν τη φωνή τους με όσους ζητούν τα αυτονόητα, ίσως να ανησυχούσαμε λιγότερο για το άνοιγμα των σχολείων. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v