5 τρόποι να διώξεις κάθε αρνητική σκέψη

Επειδή μερικές φορές, δεν αντέχεις άλλο και θες την ησυχία σου. Αυτές οι συμβουλές θα σε βοηθήσουν να την βρεις.
5 τρόποι να διώξεις κάθε αρνητική σκέψη
Δεν είναι σπάνιο να γεμίζει το κεφάλι μας με αρνητικές σκέψεις. Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την κοινωνική και την ερωτική μας ζωή, η ανασφάλεια βρίσκεται μέσα σε όλους μας, και έχει πολλά πράγματα να πει. Σημαίνει αυτό πως εμείς θα τα ακούσουμε;

Ναι, αλλά πρέπει να ξέρουμε πώς να τα ακούμε. Και μετά να μην επηρεαζόμαστε. Κι επειδή αυτά είναι πιο εύκολο να τα λες, παρά να τα κάνεις, ας δούμε τις καλύτερες συμβουλές για να διώξουμε τις αρνητικές σκέψεις από το κεφάλι μας.

Μαθαίνουμε να ακούμε τον εαυτό μας
Οι αρνητικές σκέψεις περιέχουν πολύ χρήσιμες πληροφορίες, όσο περίεργο κι αν σας ακούγεται. Όχι, οι πληροφορίες δεν είναι όλα τα απαίσια πράγματα που μπορεί να σκεφτούμε για τον εαυτό μας και τους γύρω μας, αλλά βρίσκονται στο γιατί έχουμε αυτές τις σκέψεις. Ποιοι φόβοι, ποιες ανασφάλειες κρύβονται πίσω από όλα αυτά που σκεφτόμαστε; Μάθε να τα αναγνωρίζεις, και να αντιμετωπίζεις το αληθινό πρόβλημα, αντί να αφήνεις την επιφάνεια να σε… πνίγει.

Μαθαίνουμε να επιλέγουμε…
…και να στηρίζουμε τις επιλογές μας. Κάθε φορά που αισθανόμαστε άσχημα και το μυαλό μας γεμίζει με κακές σκέψεις και ιδέες, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αναρωτηθούμε: “Τι επιλέγω να κάνω;” Ακόμα κι αν η επιλογή μας είναι λάθος, εμείς πρέπει να την στηρίξουμε, και να παραδεχτούμε πότε τα κάναμε θάλασσα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μεγαλώσουμε, άλλωστε, αν δεν μαθαίνουμε απ’ τα λάθη μας.

Ρωτάμε “γιατί”
Το γιατί είναι η καλύτερη ερώτηση/απάντηση που μπορούμε να κάνουμε/δώσουμε όταν νιώθουμε πως μας επιτίθεται ο ίδιος μας ο εαυτός. Ρωτάμε γιατί, και λογικά θα πάρουμε μια απάντηση. Και δεν πρόκειται να είναι ωραία, ειδικά αν βιώνουμε πολύ στρες και αυτό μας έχει τσακίσει το ηθικό. Και μετά πρέπει να συνεχίσουμε να ρωτάμε γιατί. Θα ανακαλύψεις πως, όσο περισσότερο αποδομείς τις ίδιες σου τις φρίκες, τόσο πιο αδύναμες και χαζές θα σου φαίνονται.

Στρέφουμε αλλού την προσοχή μας
Το πιο αρχαίο κόλπο, και από τα πιο αποτελεσματικά. Με το που αρχίσει ο θόρυβος στο κεφάλι μας να γίνεται ανυπόφορος, κάνουμε κάτι διαφορετικό. Οτιδήποτε θα μας αποσπάσει την προσοχή—πόσο μάλλον, αν αναλάβουμε να φέρουμε εις πέρας κάτι που αναβάλλαμε για καιρό, θα μας βοηθήσει να νιώσουμε και καλύτερα. Μερικές φορές, αυτό που χρειάζεται ο εγκέφαλός μας – αυτό το πανίσχυρο και μυστήριο όργανο – είναι κάτι που θα του αποσπάσει την προσοχή.

Παίρνουμε μια ανάσα
Πάντα υπάρχουν και χειρότερα. Και σίγουρα δεν θα μας βοηθήσει να σκεφτούμε τα χειρότερα, επειδή είτε θα μας ρίξουν περισσότερο, είτε (ανάλογα τον ναρκισσισμό του καθενός) θα μας κάνει να το πάρουμε εγωιστικά. Ναι, συμβαίνει κι αυτό. Γι’ αυτό, μπορούμε απλά να πάρουμε μια ανάσα. Εστιάζουμε στην αναπνοή μας για λίγη ώρα, μέχρι να νιώσουμε πως το κεφάλι μας είναι ήσυχο. Κι αυτό ονομάζεται διαλογισμός, παρεμπιπτόντως. Σας παρακαλούμε σταματήστε να δίνετε τα πολύτιμα λεφτά σας για να σας μάθουν να διαλογίζεστε. Κυριολεκτικά κλείνετε τα μάτια και εστιάζετε στην αναπνοή σας. Το δοκιμάσαμε και λειτουργεί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v