Τι θέλει να σου πει με τον τρόπο που σε κοιτάει

Επειδή υπάρχουν πολλοί τρόποι να κοιτάς κάποιον, και όλοι τους σημαίνουν κάτι, φτιάξαμε αυτόν τον μίνι οδηγό… βλεμμάτων και δηλώσεων.
Τι θέλει να σου πει με τον τρόπο που σε κοιτάει
Το πιο συνηθισμένο πράγμα που θα διαβάσεις για τη γλώσσα του σώματος, είναι ότι την αντιλαμβάνεσαι, ακόμα και αν δεν έχεις διαβάσει τίποτα σχετικά με το πώς να την αποκωδικοποιείς. Ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος να πιάνει τα «σήματά» της. Αυτό, βέβαια, δε συμβαίνει συνειδητά –κι αυτό εξηγεί γιατί, μερικές φορές, έχεις την ακαθόριστη αίσθηση ότι κάποιος σε συμπαθεί ή όχι, χωρίς να μπορείς να εξηγήσεις πώς το ξέρεις.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με τις ματιές: Ξέρεις αν κάποιος σε θέλει/ γουστάρει/ φλερτάρει από τον τρόπο που σε κοιτάει. Επειδή, όμως, οι άνθρωποι είμαστε πολύ καλοί στο να αγνοούμε το ένστικτό μας, και να απορρίπτουμε ό,τι δεν μπορούμε να εξηγήσουμε, ιδού ένας μίνι οδηγός… ματιών, που θα σου επιβεβαιώσει όσα κατά βάθος ήδη ξέρεις, σχετικά με το αν σε γουστάρει ή όχι.

Πρόσεξε προς τα πού «φεύγει» το βλέμμα: Σε κοιτάζει ενώ μιλάτε, και μετά στρέφει στιγμιαία το βλέμμα προς τα κάτω, καλό σημάδι. Δείχνει λίγη αμηχανία, λίγη ντροπή, λίγο δε-θέλω-να-καρφώνομαι-ότι-σε-κοιτάω. Συμβαίνει στα αρχικά στάδια της γνωριμίας, και σημαίνει πως ο άλλος ενδιαφέρεται. Σε αντίθεση με το βλέμμα που, ενώ σε κοιτάζει, γυρίζει (έστω και στιγμιαία) προς το πλάι, πράγμα δηλωτικό της έλλειψης ενδιαφέροντος.

Πόση ώρα κοιταζόμαστε; Οι άνθρωποι, σου λέει, είμαστε προγραμματισμένοι να κοιτάζουμε περισσότερη ώρα ό,τι βρίσκουμε ελκυστικό. Οπτική επαφή που διαρκεί περισσότερα από πέντε συνεχόμενα δευτερόλεπτα, όχι, δε δείχνει άνθρωπο ειλικρινή που έχει το κούτελο καθαρό και σου μιλά κοιτώντας σε στα μάτια, δείχνει άνθρωπο που σε γουστάρει. Υπάρχει λόγος που οι Αγγλοσάξωνες το αποκαλούν αυτό “eye fucking”, σαν να λέμε, εχμ, σεξ με τα μάτια.



Με μια δεύτερη ματιά…: Το κάνουν κατά κανόνα οι πιο ντροπαλοί άνθρωποι και είναι, εκτός από αξιολάτρευτο, και ξεκάθαρο σημάδι ενδιαφέροντος. Η ακολουθία είναι σε κοιτάω-ντρέπομαι που σε κοιτάω-κατεβάζω το βλέμμα-και σε ξανακοιτάω με αυτό το λίγο ενοχικό, λίγο αδέξιο, πολύ ερωτεύσιμο ύφος.

Μην πας μακριά: Βλέμμα που «ταξιδεύει» από τα μάτια στα χείλη σου και πίσω, είναι πολύ εμφανές τι προσπαθεί να δηλώσει –ελπίζουμε. Για τους αναγνώστες που τους έχει κάνει ο έρωτας πουρέ το μυαλό και δεν μπορούν να σκεφτούν λογικά, ωστόσο, θα το πούμε: Σημαίνει ότι θέλει να σε φιλήσει.

Σέρλοκ Χολμς, εσείς; Σε κοιτάζει μεν στα μάτια, αλλά το βλέμμα δεν είναι σταθερό, μοιάζει κάπως σαν να πηγαινοέρχεται από το ένα μάτι σου στο άλλο, σαν διερευνητικό, σαν να ψάχνει κάτι. Ψάχνει, όντως, κάτι. Να διαπιστώσει από το δικό σου βλέμμα αν ενδιαφέρεσαι κι εσύ.

Η.Κ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v