Πώς θα χωρίσω χωρίς να πονέσω;

Υπάρχουν τρόποι για να γίνει ο χωρισμός λιγότερο επώδυνος και για τους δυο; Υπάρχουν και θα σας βοηθήσουν να τον ξεπεράσετε γρηγορότερα.
Πώς θα χωρίσω χωρίς να πονέσω;
Οι χωρισμοί δεν είναι εύκολο πράγμα. Συμβαίνουν και αφήνουν μέσα μας για αρκετό καιρό τα επίπονα σημάδια τους. Το για πόσο καιρό όμως θα το κάνουν αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς.

Ιδού μερικές δοκιμασμένες συμβουλές που απαλύνουν τον πόνο και θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε την κατάσταση ευκολότερα.

Σκεφτείτε τον εαυτό σας

Μην νιώθετε ότι γίνεστε εγωιστές. Ο χωρισμός με κάποιον δεν αφορά το να αλληλοπληγωθείτε- αφορά το να πείτε ο ένας στον άλλον την αλήθεια. Και όσο πιο πολύ περιμένετε για να γίνει αυτό, τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα. Το να αφήσεις κάποιον ή κάποια προσφέρει ανακούφιση όταν το πράγμα «δεν τσουλάει». Σκεφτείτε λοιπόν ότι κάνετε πρωτίστως καλό στον εαυτό σας και δευτερευόντως στον άλλον.

Επεξεργαστείτε τι πήγε λάθος στη σχέση

Είναι εύκολο να κατηγορήσετε τον άλλον για την «πτώση» στη σχέση σας, όμως κατά πάσα πιθανότητα σε κάποιο σημείο αυτής φταίξατε κι εσείς. Αν προσπαθείτε να πείσετε τον εαυτό σας για το αντίθετο, δεν θα πετύχετε κάτι – εκτός από έξτρα στεναχώρια.

Κάντε έναν «καθαρό» χωρισμό

Λυπούμαστε που το λέμε, αλλά για να συνεχίσετε τη ζωή σας χωρίς στεναχώριες και πισωγυρίσματα, που μόνο κακό θα σας κάνουν, θα πρέπει να υιοθετήσετε τον κανόνα της «μη επαφής». Διαγράψτε τηλέφωνα, κόψτε επαφές, απομακρυνθείτε. Η επαφή το μόνο που θα κάνει είναι να επιδεινώσει τον πόνο που τυχόν νοιώθετε. Αν και λίγα πράγματα μπορείτε να κάνετε για να τον απαλύνετε στην αρχή, το μεγαλύτερο λάθος είναι να προσπαθήσετε να κρατήσετε επαφή με τον/την πρώην.

Αφήστε τον εαυτό σας να κλάψει

Δεν είναι κακό. Δεν είναι ποινικώς κολάσιμο. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, τότε μάλλον πρέπει. Το κλάμα πέρα από εκτόνωση σας βοηθά να εξωτερικεύσετε τα καταπιεσμένα συναισθήματα σας και – πιστέψτε – μας κάνει… καλό.

Γεμίστε το πρόγραμμά σας

Καταλαβαίνουμε πως η ανάγκη να παρακολουθήσετε τον/την πρώην σας στο Facebook είναι έντονη μετά από έναν χωρισμό. Όμως αν παραμείνετε απασχολημένοι με πράγματα που σας γεμίζουν, τότε έχετε κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την ευτυχία: βρείτε ένα χόμπι που σας αρέσει ή αν έχετε ήδη κάποιο ασχοληθείτε περισσότερο με αυτό. Βγείτε με φίλους. Πηγαίντε γυμναστήριο. Δουλέψτε λίγο παραπάνω ή ακολουθήστε κάποιο σεμινάριο. Οτιδήποτε σας κάνει να νοιώσετε καλύτερα.

Φτιάξτε λίστα με τα «κακά»

Σημειώστε - είτε νοητικά είτε σε χαρτί- οτιδήποτε σας «χάλαγε» στην σχέση σας. Κάθε φορά που θα νοιώσετε ότι σας λείπει, σκεφτείτε τη λίστα αυτή ή διαβάστε την φωναχτά. Βοηθάει να μην… κυλήσετε και κάνετε τα πράγματα χειρότερα.

Αν μένατε μαζί, ανανεώστε τον χώρο σας

Όχι, μην βάψετε τις κουρτίνες στο χρώμα που μισούσε, αλλά αλλάξτε θέση στα έπιπλα, πάρτε νέο κρεβάτι, βγάλτε φωτογραφίες από τους τοίχους, καθαρίστε τον χώρο, αγοράστε κάτι καινούργιο που πάντα θέλατε για το σπίτι, οτιδήποτε κι αν είναι αυτό. Το νέο κεφάλαιο στη ζωή σας έχει ξεκινήσει και επιβάλλει αλλαγές σε εικόνες αλλά και συναισθήματα.

Δώστε του χρόνο

Αν όλα τα παραπάνω αποτύχουν, μην τα βάλετε με τον εαυτό σας. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο ωρολόγιο πρόγραμμα για το πώς θα συνεχίσετε τη ζωή σας και μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται είναι χρόνος- πολύς ή λίγος. Ενίοτε, η καλύτερη λύση είναι ένας συνδυασμός χρόνου και προοπτικής.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v