Φίλοι μετά τον χωρισμό; Η επιστήμη απαντά!

Μπορούν άραγε δυο άτομα που τελειώνουν την σχέση τους να παραμείνουν φίλοι; Η επιστήμη βρήκε την απάντηση και για αυτό…
Φίλοι μετά τον χωρισμό; Η επιστήμη απαντά!
Είναι λίγο-πολύ σενάριο που όλοι μας έχουμε ζήσει. Χωρίζουμε, και μετά ακολουθεί εκείνη η άβολη περίοδος που δεν είμαστε ζευγάρι, δεν είμαστε όμως και σκοτωμένοι, αλλά δεν είμαστε ούτε ακριβώς φιλαράκια. Υπάρχουν, πάλι, άνθρωποι που πιστεύουν ότι ποτέ δεν πρόκειται δύο άτομα που είχαν κάποτε σχέση να μπορέσουν να παραμείνουν απλώς φίλοι. Τι έχει να πει η επιστήμη για αυτό;

Μία μελέτη παρακολούθησε ένα γκρουπ ετεροφυλόφιλων ζευγαριών, με ηλικίες από 18 μέχρι και 30. Μέσα από συνεντεύξεις, παρατηρήθηκε πόσο ικανοποιημένοι ήταν στις σχέσεις τους, πόσο είχαν επενδύσει, πόσο πιστοί ήταν και τι εναλλακτικές προοπτικές υπήρχαν στον ορίζοντα. Σε περίπτωση που κάποιο από τα ζευγάρια χώριζε, παρατηρούνταν κατά πόσο υπήρχε επαφή μεταξύ των πρώην, και πόσο θετική ή αρνητική ήταν.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα; Τα ζευγάρια που είχαν έντονα αισθήματα ικανοποίησης και δέσμευσης, αλλά και λιγότερες εναλλακτικές προοπτικές συντρόφων, ήταν πιο πιθανό να διατηρήσουν φιλικές επαφές. Αυτό, προφανώς, συμβαίνει επειδή αυτά τα αισθήματα δεν εξαφανίζονται με κάποιον μαγικό τρόπο μόλις τελειώσει η σχέση. Πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να χάσουν αυτά που είχαν στην σχέση τους, είτε τις κοινές παρέες που είχαν δημιουργηθεί, είτε (φυσικά) το συναισθηματικό δέσιμο. Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι σχέσεις που ξεκίνησαν από μια φιλία είναι πιο εύκολο να επιστρέψουν στην… αρχική τους μορφή μετά τον χωρισμό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v