Αυτά που πρέπει να ξεχάσεις για να γίνεις χαρούμενος

Το να γίνεις πιο ευτυχισμένος δεν είναι τόσο δύσκολο. Αρκεί να πετάξεις από πάνω σου μερικές απαίσιες σκέψεις!
Αυτά που πρέπει να ξεχάσεις για να γίνεις χαρούμενος
του Θοδωρή Διάκου

Αν νομίζεις πως το κυνήγι της ευτυχίας είναι κάτι δύσκολο, μάλλον πρέπει να αλλάξεις γνώμη. Μπορείς να γίνεις πιο ευτυχισμένος από ποτέ, αρκεί να διώξεις από το μυαλό σου μερικές κακές, κακές ιδέες που σε τραβάνε πίσω και δεν σε αφήνουν να είσαι ο εαυτός σου και να απολαμβάνεις την ζωή σου. Χωρίς πολλά-πολλά λοιπόν, ιδού τα πράγματα που πρέπει να ξεχάσεις, αν θες να νιώσεις ευτυχισμένος.

Η άποψη ότι πρέπει να είσαι ο τέλειος νοικοκύρης
Από πού κι ως πού πρέπει να έχεις το πεντακάθαρο σπίτι, να ξέρεις να μαγειρεύεις έναν ολόκληρο τσελεμεντέ, να γνωρίζεις πώς να σιδερώνεις και να διπλώνεις κάθε υφασμάτινο πράγμα στο σπίτι σου και να τα κάνεις όλα αυτά με το χαμόγελο στα χείλη για να είσαι “σωστός”; Όχι, δεν πάει έτσι. Αν το σπίτι σου δεν βρωμάει, είσαι μια χαρά.

Το ότι πρέπει να το παίζεις χαρούμενος συνέχεια
Μπορεί στο κεφάλι σου να πέφτουν περισσότερες εκρήξεις κι από ολόκληρη την φιλμογραφία του Μάικλ Μπέι, αλλά οι κανόνες σωστής συμπεριφοράς λένε πως πρέπει να τα αντιμετωπίζεις όλα με “θετική ενέργεια”. Εμείς έχουμε να πούμε ένα πράγμα μόνο πάνω σ’ αυτό: Στα τσακίδια η θετική ενέργεια! Αν θες να κλάψεις, κλάψε. Αν θες να κάνεις τούμπες από την χαρά σου, κάνε. Κανείς δεν θα σου πει πώς να εκφράζεσαι.

Τους φίλους που δεν αγαπάς πια
Συμβαίνει και στις καλύτερες φιλίες: κάποια στιγμή απλά σταματάς να κολλάς με ένα άτομο, για οποιονδήποτε λόγο. Δεν χρειάζεται να δικαιολογήσεις τον εαυτό σου, και κυρίως δεν χρειάζεται να κρατάς άτομα που είναι τοξικά για ‘σένα στην ζωή σου, απλά και μόνο επειδή έχετε περάσει πολλά πράγματα μαζί. Σε κρατάνε πίσω από το να περάσεις ακόμα καλύτερα με ανθρώπους που όντως σε χρειάζονται κι έχεις κι εσύ ανάγκη αυτή τη στιγμή.

Τους ανθρώπους που θέλουν να σε αλλάξουν
Όλοι ξέρουμε πόσο ενοχλητικό είναι να σου λένε πως κάτι πάνω σου δεν είναι καλό. Ακόμα και κάτι εντελώς ηλίθιο. Η κριτική πρέπει να είναι πάντα εποικοδομητική και – ναι, θα το πούμε – να δίνεται αφού έχει ζητηθεί. Δεν έχεις χρόνο ή χώρο στην ζωή σου για άτομα που θα προβάλουν την κακία και την ανασφάλειά τους πάνω σου.

Το να συγκρίνεσαι με άλλους
Απλά σταμάτα να το κάνεις. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, κι αν δεν το έχεις πάρει ήδη χαμπάρι, καιρός είναι να αρχίσεις να το πιστεύεις. Μην νιώθεις φθόνο για τα κατορθώματα των άλλων, και να υπολογίζεις την αξία σου με τα δικά σου μέτρα και σταθμά.

Το να προσπαθείς να εντυπωσιάσεις τους άλλους
Για ποιον λόγο να προσπαθείς να κάνεις κάτι τέτοιο; Θα σου πούμε ένα μικρό μυστικό, για να μπορέσεις να εντυπωσιάσεις τους πάντες (εντάξει, όχι τους πάντες, υπάρχουν κι εκείνοι οι τοξικοί που λέγαμε πριν) χωρίς καν να προσπαθήσεις: φρόντιζε τον εαυτό σου και δούλεψε για αυτά που θες να καταφέρεις. Θα μιλάνε αυτά για ‘σένα.

Το να κάνεις πράγματα που δεν θες
Ίσως δεν θες να χαλάσεις την παρέα, αλλά αν η παρέα σου εξακολουθεί να κάνει πράγματα που χαλάνε εσένα, τότε α) η παρέα σου δεν σε εκτιμάει και τόσο, και β) πρέπει να μάθεις να λες επειγόντως όχι. Για το δικό σου καλό…

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v