5 πράγματα που έχουν βαρεθεί να ακούνε οι γυναίκες

Μήπως κάποιες φράσεις, όσο αθώες κι αν ακούγονται, είναι κατά βάθος πολύ ενοχλητικές; Ας δοκιμάσουμε να τις αναλύσουμε.
5 πράγματα που έχουν βαρεθεί να ακούνε οι γυναίκες
Κανένας δεν πρόκειται να πει όχι σε ένα ωραίο, ευγενικό κομπλιμέντο. Υπάρχει, όμως, μια λεπτή, σχεδόν διάφανη γραμμή ανάμεσα στο κομπλιμέντο και την προσβολή, και οι παρακάτω φράσεις θα έλεγε κανείς ότι ισορροπούν πάνω της. Είναι φράσεις που μια γυναίκα θα ακούσει πολλές φορές στην ζωή της από άντρες στον κοινωνικό της περίγυρο. Και, χωρίς να πιστεύουμε τυφλά ότι οι προθέσεις δεν είναι καλές, ας δούμε για ποιον ακριβώς λόγο οι παρακάτω φράσεις είναι μάλλον άσχημες.

«Δεν είσαι σαν τις άλλες…»
Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Μιλάμε για μια κοπέλα χωρίς μάτια; Μήπως έχει ένα παρασιτικό χέρι να φυτρώνει από το στομάχι της; Πώς ακριβώς δεν είναι σαν τις άλλες κοπέλες; Μήπως ο μόνος λόγος που το λέει είναι επειδή κατά βάθος νομίζει πως η επιβεβαίωσή του είναι αυτό που χρειάζεται η γυναίκα; Ή, ακόμα πιο συγκεκριμένα, μήπως πιστεύει ότι το μόνο που κάνουν οι γυναίκες είναι να ανταγωνίζονται η μία την άλλη;

«Τόσο ωραίο πρόσωπο, γιατί το χαλάς;»
Που σημαίνει ότι τον ενοχλούν τα μαλλιά της, ή το μακιγιάζ της, ή το γεγονός ότι έχει ξυρίσει τα φρύδια της και ζωγράφισε σύμβολα σαν την Αμάντα Πάλμερ. Όπως και να ‘χει, για ποιον λόγο να πεις κάτι τέτοιο; Οι γυναίκες δεν χρειάζονται την γνώμη κανενός, ειδικά για ένα τόσο προσωπικό ζήτημα, όπως η εμφάνιση.

«Μου θυμίζεις μια πρώην μου»
Ας δούμε τι μαθαίνουμε για αυτόν από μια τόσο μικρή φράση. Είναι κολλημένος με την πρώην του. Τον ενοχλεί που η πρώην του δεν είναι ακόμα νυν. Ίσως έχει εσωτερικευμένο θυμό για την πρώην του, αλλά ταυτόχρονα ψάχνει να την βρει σε κάθε νέο άτομο που γνωρίζει, κι αυτό δημιουργεί μέσα του έναν φαύλο κύκλο αρνητικότητας. Άσε που, αν πεις κάτι τέτοιο σε μια γυναίκα, μπορείς να είσαι σίγουρος πως θα έχει ακόμα ένα κοινό με την πρώην σου: δεν θα βρίσκεται άλλο στην ζωή σου.

«Δεν τις μπορώ αυτές τις φεμινίστριες»
Ας το εξηγήσουμε με τους πιο απλούς όρους. Είσαι άνθρωπος; Πιστεύεις ότι όλοι οι άνθρωποι αξίζουν ίσα δικαιώματα; Αν ναι, είσαι κι εσύ φεμινιστής. Αυτό είναι. Είναι τόσο απλό.

«Δεν είναι κάπως προκλητικό αυτό;»
Έκτακτο δελτίο: Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να νιώθουν σέξι, και δεν το κάνουν για να εντυπωσιάσουν κάποιον. Το κάνουν απλά και μόνο επειδή τους αρέσει να νιώθουν ωραία. Πόσο μάλλον, αν τοποθετήσουμε την φράση στα πλαίσια ενός ραντεβού (ή μιας σχέσης), το να εκδηλώνει τέτοιου είδος ζήλεια ένας άντρας δείχνει περισσότερο την δική του ανασφάλεια.

Το πρόβλημα με όλες αυτές τις φράσεις είναι πως – κατά βάθος – έχουν να κάνουν με την εξουσία, και οι περισσότεροι άντρες που θα τις ξεστομίσουν δεν το καταλαβαίνουν αυτό. Γι’ αυτό και ξαναλέμε: δεν θα αρνηθούμε πως ο σκοπός κάποιου που θα πει σε μια γυναίκα πως, για παράδειγμα, φοράει υπερβολικά πολύ μακιγιάζ, είναι απλά να της δείξει πως την θεωρεί όμορφη, και αυτό δεν είναι μεμπτό. Η ίδια φράση, όμως, μπορεί να υποδηλώνει κάτι πιο απειλητικό, και γι’ αυτό χρειαζόμαστε όλοι περισσότερη ενημέρωση.

Και, για το τέλος, κάτι ελαφρύ, αλλά πραγματικά γλοιώδες.

«Πόνεσες όταν έπεσες απ’ τον παράδεισο;»

Θ.Δ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v