8 πράγματα που δεν πρέπει να πεις ποτέ στο ταίρι σου

Από το «Χαλάρωσε» μέχρι το «Είσαι ίδια η μάνα σου», όλες οι ατάκες που λογικά θα σε στείλουν στο νοσοκομείο.
8 πράγματα που δεν πρέπει να πεις ποτέ στο ταίρι σου
Όλοι οι άνθρωποι έχουμε τα κουμπιά μας. Μικρές φράσεις που μας ενοχλούν, ή που θυμίζουν κάποια τραυματική εμπειρία. Οι παρακάτω, όμως, φράσεις βρίσκονται σε άλλο επίπεδο. Οι παρακάτω φράσεις μπορούν με σχεδόν 100% σιγουριά να σε στείλουν από εκεί που ήρθες.

Δεν καταλαβαίνεις…
Είσαι στην εφηβεία; Γιατί αυτή η ατάκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο τότε. Αν είσαι πάνω από είκοσι και πιστεύεις ακόμα ότι τα προβλήματά σου είναι τόσο μοναδικά και περίπλοκα, ίσως να το ξανασκεφτείς. Ή, ξέρεις, να αποφασίσεις να μιλήσεις γι’ αυτά.

Υπερβάλλεις…
Αν δεν υπήρχε καυγάς πριν το ξεστομίσεις αυτό, τώρα σίγουρα υπάρχει. Είναι σαν να αναιρείς εντελώς αυτό που προκαλεί σύγχυση στον σύντροφό σου και να του λες πως δεν ενδιαφέρεσαι. Προτού το καταλάβεις, η μικρή σας διαφωνία για το ποιος θα βγάλει έξω τα σκουπίδια έχει μεταμορφωθεί σε μπαράζ κατηγοριών για πράγματα που κάνατε το 2011 – και δεν συζητήσατε ποτέ.

Χαλάρωσε
Η φυσική εξέλιξη του προηγούμενου, που θα κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Όταν κάποιος είναι θυμωμένος, δεν του λες να χαλαρώσει, ούτε να ηρεμήσει – δεν χρησιμοποιείς κανένα ρήμα που να σε κάνει να φαίνεσαι ότι είσαι ο συγκρατημένος και ο ώριμος της κατάστασης. Τι μπορείς να κάνεις; Ρώτα πώς μπορείς να διορθώσεις το πρόβλημα.

Πάντα το κάνεις αυτό…
Είτε αυτό είναι κάτι μικρό και ασήμαντο, είτε κάτι ειλικρινά ενοχλητικό, υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να το επισημάνεις στον άλλο, χωρίς να τον κάνεις αμέσως να νιώθει πως δέχεται επίθεση. Είναι δύσκολο να συγκρατήσουμε αυτές τις λέξεις πάνω στα νεύρα μας, που μπορούν να κάνουν μια φράση να ακουστεί ακόμα πιο βαριά, αλλά κανένας δεν θέλει να τις ακούσει.

Είσαι σαν την μάνα σου
Όχι. Όχι, απλά όχι, ποτέ. Δεν πάμε ποτέ εκεί, κάποιος θα πεθάνει.

Ο πρώην μου…
…ανήκει στο παρελθόν. Γιατί τον αναφέρεις; Ξέρεις ότι είναι ευαίσθητο θέμα. Θες να συγκρίνεις; Μήπως νιώθεις πως μετανιώνεις που χωρίσατε; Μπορείς να το πεις ευθέως και να τελειώνουμε – ή απλά να αποδεχτείς ότι βγαίνεις με διαφορετικό άνθρωπο, με δική του προσωπικότητα.

Ναι, καλά, συγγνώμη…
Ξέρεις τι είναι χειρότερο από το να μην ζητήσεις συγγνώμη; Να το ζητάς χωρίς να το εννοείς. Το νόημα του να απολογείσαι είναι πως κατάλαβες το λάθος σου και υπόσχεσαι να γίνεις καλύτερος. Δεν είναι άλλος ένας τρόπος να λήξεις τον καυγά επειδή έχεις ν’ ασχοληθείς με κάτι καλύτερο. Που δεν πρόκειται να λήξει ο καυγάς, γιατί αν τολμήσεις να το πεις αυτό, απλά ζητάς να ακούσεις τσιρίδες.

Πάλι περίοδο έχεις;
Αν είσαι άντρας και η κοπέλα σου έχει νεύρα και αφήσεις αυτή την ατάκα να βγει από το στόμα σου, είσαι άξιος της μοίρας σου. Το να υποβιβάζεις τα συναισθήματα ενός άλλου ανθρώπου με τέτοιο τρόπο είναι σεξιστικό, προσβλητικό, λάθος και – ειλικρινά – δεν πρόκειται να σε βοηθήσουμε. Βγαλ’ τα πέρα μόνος σου.

Θοδωρής Διάκος
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v