8 περίεργα φακτς για την έλξη

Νόμιζες ότι σε ελκύουν μόνο οι μελαχρινοί-ες κι ότι δεν λογαριάζεις τίποτα άλλο; Η βιολογία έρχεται να περιπλέξει λίγο τα πράγματα.
8 περίεργα φακτς για την έλξη
Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι η έλξη μεταξύ δύο ανθρώπων είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον πεδίο για την επιστημονική κοινότητα. Η έλξη καθορίζει τη διαιώνιση του είδους μας, άλλωστε. Και η πραγματικότητα είναι αρκετά πιο πολύπλοκη από ότι την έχουμε στο μυαλό μας: δεν κρίνουμε (μόνο) βάσει χρώματος μαλλιών και ύψους. Το DNA μας παίζει περίεργα παιχνίδια.

Έχεις όντως τύπο

Μία έρευνα του 2015 βρήκε ότι  το 50% των προτιμήσεων των ανθρώπων σε πρόσωπα είναι μοναδικές για αυτούς και οι προτιμήσεις αυτές είναι εξαιρετικά επηρεασμένες από τις εμπειρίες τους.

Ερευνητές από το κολλέγιο Wellesley μελέτησαν τις προτιμήσεις 547 πανομοιότυπων διδύμων και 214 ετεροζυγωτικών διδύμων. Ενώ ο μέσος όρος των βαθμολογιών που έβαζαν οι γυναίκες και οι άντρες στα ίδια πρόσωπα συμφωνούσαν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ τους, η κάθε μία βαθμολογία ξεχωριστά συμφωνούσε μόνο στο 48% με τον μέσο όρο.

Οι γυναίκες ελκύονται από άντρες με σκυλιά

Μελέτες δείχνουν ότι είναι τρεις φορές πιο πιθανό για έναν άντρα με σκυλάκι να πάρει τον αριθμό μίας κοπέλας. 

Η μυρωδιά παίζει μεγάλο ρόλο

Λογικά δεν πέφτεις από τα σύννεφα με το ότι η μυρωδιά παίζει ρόλο. Έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι προτιμούν τη μυρωδιά των ανθρώπων που έχουν διαφορετική σύνθεση MHC από τη δική τους.

Τι είναι αυτό το MHC; Στα ελληνικά λέγεται «Μείζον σύστημα ιστοσυμβατότητας» και για να το κάνουμε όσο πιο κατανοητό γίνεται θα σας πούμε απλά ότι όσο πιο πανομοιότυπο είναι το MHC σε δύο ανθρώπους, τόσο πιο εύκολο είναι να γίνει ο ένας δότης του άλλου.

Αν κάποιος σου αρέσει εμφανισιακά, αυτόματα τον συμπαθείς περισσότερο

Όταν βρίσκεις κάποιον ελκυστικό, είναι αρκετά πιθανό να του αποδώσεις αυτόματα θετικά χαρακτηριστικά: ευγένεια, εξυπνάδα, επιτυχία. Αυτό ονομάζεται «Φαινόμενο Halo».

Το κόκκινο χρώμα σε κάνει πιο σέξι

Όπως έχουμε τονίσει και εδώ σε μία έρευνα του 2008, μία ομάδα αντρών κλήθηκε να βαθμολογήσει την εμφάνιση γυναικών ντυμένων στα κόκκινα, εν συγκρίσει με το πόσο ελκυστικές φαίνονται ντυμένες σε διαφορετικά χρώματα. Σε κάθε περίπτωση, οι άντρες επέλεγαν την εμφάνιση στα κόκκινα.

Η έρευνα λέει κιόλας ότι υπάρχει περίπτωση η προτίμηση στο κόκκινο να έγκειται σε βιολογικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, οι χιμπατζίνες κοκκινίζουν όταν βρίσκονται στις γόνιμες μέρες τους κι αυτό είναι το ερωτικό τους κάλεσμα.

Οι γυναίκες προτιμούν τους αξύριστους

Σύμφωνα με έρευνα του 2013 που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του New South Wales έδειξε ότι οι γυναίκες έχουν πολύ συγκεκριμένο γούστο αναφορικά με τις τρίχες του προσώπου: θέλουν τον άντρα αξύριστο.

Αυτό που έκαναν οι ερευνητές ήταν να δείξουν σε μία ομάδα γυναικών φωτογραφίες αντρών με διαφορετικό μήκος τριχών στο πρόσωπο. Κάποιοι ήταν φρεσκοξυρισμένοι, άλλοι είχαν γένια πέντε ημερών, άλλοι δέκα ημερών και άλλοι είχαν κανονικό μουσάκι. Οι γυναίκες έδειξαν μία ιδιαίτερη προτίμηση στους άντρες με τα γένια δέκα ημερών. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι γυναίκες ελκύονται πιο πολύ από τους αξύριστους άντρες επειδή οι τρίχες στο πρόσωπο τους κάνουν να φαίνονται πιο ώριμοι. 

Και τα μάτια παίζουν ρόλο

Ωστόσο, όχι με τον τρόπο που περίμενες. Έρευνες έδειξαν ότι αυτός ο μαύρος δακτύλιος που περιβάλει την ίριδα του ματιού θα μπορούσε να καθορίσει το πόσο ελκυστικό είναι ένα άτομο∙ και κυρίως γυναίκα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ανακάλυψαν ότι οι άντρες έβρισκαν πιο ελκυστικές τις γυναίκες με τους σκούρους δακτυλίους σε σχέση με τις γυναίκες των οποίων οι δακτύλιοι δεν φαίνονταν. Σύμφωνα με το Psychology Today https://www.psychologytoday.com/us/blog/love-sex-and-babies/201104/how-big-is-your-limbal-ring μία εξήγηση σε αυτό θα μπορούσε να είναι ότι ο σκούρος δακτύλιος είναι σημάδι νεότητας, ενώ όσο ο δακτύλιος αυτός ξεθωριάζει, σημαίνει ότι μεγαλώνουμε.

Η έρευνα αυτή ίσως εξηγεί και την προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα μάτια, καθώς στα ανοιχτόχρωμα μάτια ο δακτύλιος αυτός είναι πιο αισθητός.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v