Τι θα γίνει αν χρησιμοποιήσω ληγμένο προφυλακτικό;

Ίσως κάποια στιγμή στη ζωή σου να ξέμεινες με ένα ληγμένο προφυλακτικό και να αναρωτήθηκες αν είναι πια τόσο λάθος να το χρησιμοποιήσεις.
Τι θα γίνει αν χρησιμοποιήσω ληγμένο προφυλακτικό;
Γυρνάτε σπίτι παθιασμένοι, αναψοκοκκινισμένοι κι ερεθισμένοι, ξεκινάτε τα προκαταρκτικά και πάνω στην κάψα της στιγμής, πάνω που πάει να ξεκινήσει το πάρτυ, πάνω που πάει να μπει το νερό στο αυλάκι, ανακαλύπτεις ότι δεν έχεις προφυλακτικά.

Έχεις γυρίσει όλο το σπίτι, έχεις ψάξει στο ντουλαπάκι του μπάνιου, στο κομοδίνο, στα συρτάρια της ντουλάπας, έψαξες και σε εκείνη την εσωτερική τσέπη του μπουφάν σου αλλά τίποτα. Και ο-η παρτενέρ δεν περίμενε ότι θα καταλήξετε σπίτι σου, και προφυλακτικό δεν έχει. Ξάφνου, μετά από ένα δεκάλεπτο κυνήγι θησαυρού, ανακαλύπτεις ένα μίζερο προφυλακτικό, εταιρείας που δε θυμάσαι καν, ίσως να τα μοίραζαν σε κανένα εμπορικό κέντρο, σκέφτεσαι. «Εντάξει, τα προφυλακτικά κάνουν χρόνια να λήξουν, ίσως σταθώ τυχερός-ή» λες από μέσα σου. Τι κρίμα όμως, το προφυλακτικό έληξε λίγο πριν μπει το καλοκαίρι. Τι κάνεις τώρα; Σκέφτεσαι, εντάξει μωρέ, και τα περσινά αντηλιακά λίγο πριν μπει το καλοκαίρι λήγουν, τα βάζουμε όμως.

Δε θέλουμε να σου το χαλάσουμε, ειδικά αν βρίσκεσαι σε αντίστοιχη θέση και αντί να πεταχτείτε με τον παρτενέρ σου σε ένα περίπτερο το κουράσατε τόσο που τώρα το γκουγκλάρετε, αλλά τα προφυλακτικά υπάρχει λόγος που λήγουν.

Γιατί; Τι συμβαίνει;

Με τον καιρό, τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένο ένα προφυλακτικό (λάτεξ, πιλυουθεράνη ή έντερο προβάτου) αλλοιώνονται , λέει o Nerys Benfield, γυναικολόγος του Albert Einstein College. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να σπάνε ή να σχίζονται πιο εύκολα. Επομένως, με τη χρήση ληγμένου προφυλακτικού αυξάνονται οι πιθανότητες εγκυμοσύνης ή μετάδοσης σεξουαλικού νοσήματος.

Ναι αλλά τι θα συμβεί αν χρησιμοποιήσω ληγμένο προφυλακτικό;

Έστω ότι κάνατε σεξ, κι εκεί που τινάζεις τα σεντόνια και προσγειώνεται το περιτύλιγμα του προφυλακτικού στο κρεβάτι, το μαζεύεις και βλέπεις την ημερομηνία λήξης. Αναρωτιέσαι αν πρέπει να πανικοβληθείς κι αν θα πάθουν κάτι τα γεννητικά σου όργανα από το ληγμένο λάτεξ. Σου έχουμε καλά νέα. Σύμφωνα με τον Δρ. Benfield είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε έστω και ένα ληγμένο προφυλακτικό από το να μη χρησιμοποιήσετε καθόλου.  Αν το προφυλακτικό δεν το είχατε αφήσει στον φούρνο, αλλά σε κάποιο δροσερό και ξηρό μέρος (όπως το συρτάρι του κομοδίνου για παράδειγμα) θα έχει διατηρήσει ένα ποσοστό της αποτελεσματικότητάς του. Ωστόσο, παίρνεις δύο ρίσκα. Πρώτον, ίσως να μην προστατεύεσαι από όλα τα ΣΜΝ και δεύτερο, το Planned Parenthood συμπληρώνει ότι υπάρχει αυξηγμένος κίνδυνος εγκυμοσύνης, επομένως καλό είναι να εφαρμόσεις την τακτική της διακεκομμένης συνουσίας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v