Γιατί δεν αρέσω;

Σταμάτα να γκουγκλάρεις απεγνωσμένα «γιατί δεν αρέσω;» και ανασκουμπώσου να το διορθώσεις. Ξέρουμε πώς.
Κατ’ αρχάς, να σου πούμε ένα μυστικό: Όλοι σε κάποιον αρέσουμε. Μπορεί να μην έχουν πάντα ευτυχή κατάληξη όλες οι ιστορίες, όμως η συντριπτική πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού κάπως, κάπου, κάποτε καταλήγει ζευγαρωμένη. Το λένε όλες οι στατιστικές υπηρεσίες του πλανήτη. Οπότε, η σύντομη απάντηση στο «γιατί δεν αρέσω» είναι «μάλλον απλά δεν το ξέρεις ακόμα».

Τώρα, αν η απορία σου είναι γενικώς «γιατί δεν έχεις πέραση», γιατί ας πούμε περισσότεροι άνθρωποι γοητεύονται από τους φίλους σου στα μπαρ και λιγότεροι από σένα, μπορεί να έχουμε μερικές ιδέες για πράγματα που θα μπορούσες να διορθώσεις.

Δεν περιποιείσαι τον εαυτό σου: Μπορεί να πιστεύεις πως η προσωπικότητα μετράει (και δίκιο έχεις) ή πως το σημαντικό δεν είναι οι άνθρωποι να είναι όμορφοι, αλλά να είναι ενδιαφέροντες (και πάλι δίκιο έχεις) αλλά δυστυχώς, τι να κάνουμε τώρα, θα περάσουν χρόνια συνειδητοποίησης για να φτάσει σύσσωμη η ανθρωπότητα σε αυτό το επίπεδο σοφίας. Μέχρι τότε, η πλειοψηφία των ανθρώπων θα παραμένουν οπτικοί τύποι, που θα πλησιάσουν κάποιον να του μιλήσουν επειδή τους φάνηκε όμορφος. Τελεία. Ούτε ενδιαφέρων, ούτε μυστηριώδης, ούτε έξυπνος, ούτε τίποτα. Οπότε, την επόμενη φορά που θα βγεις, φτιάξε λίγο τα μαλλιά σου, διάλεξε πιο προσεκτικά τα ρούχα σου, πειραματίσου με λίγο μακιγιάζ. Τόσες beauty vloggers στο YouTube, κλέφτρες θα γίνουν;

Είσαι πολύ εσωστρεφής: Σε έναν ιδεατό κόσμο, οι εσωστρεφείς άνθρωποι θα είχαν όλη την κατανόηση και την αγάπη που τους αξίζει. Στον μη ιδεατό κόσμο που ζούμε, όμως, οι εσωστρεφείς άνθρωποι συχνά εκλαμβάνονται ως απόμακροι, υπερόπτες, στριμμένοι ή απλώς βαρετοί. Το ξέρουμε πως δυσκολεύεσαι να μιλάς σε αγνώστους. Αν ωστόσο θέλεις να αρέσεις σε αγνώστους, δοκίμασε απλώς να βγαίνεις με εκείνον τον καρδιακό φίλο/η που εμπιστεύεσαι, και μπροστά του μπορείς να είσαι 100% ο διασκεδαστικός, συμπαθητικός, ενδιαφέρων εαυτός σου. Έτσι, στο μπαρ που κάποιος θα σας πλησιάσει για να πιάσει κουβέντα, θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να πεις κι εσύ δυο λέξεις, εφόσον θα αισθάνεσαι έστω κατά 50% άνετα.

Δεν έχεις πράγματα να πεις: Αν φοβάσαι ότι δεν είσαι εσωστρεφής, απλά είσαι όντως βαρετός/η, αυτό λύνεται πανεύκολα. Πήγαινε και γράψου σε μια βιβλιοθήκη, ή αν ζεις κάπου που δεν έχει βιβλιοθήκες, γράψου στην online σελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης, απ’ όπου μπορείς να δανείζεσαι δωρεάν ebooks, και ξεκίνα να διαβάζεις. Κάθε μέρα, κάθε απόγευμα, όποτε έχεις ελεύθερο χρόνο τέλος πάντων, τον χρόνο που θα αφιέρωνες στα social media καν’ τον βιβλία. Σε λίγους μήνες, θα έχεις τόσα πράγματα να πεις, που δεν θα το πιστεύεις ούτε εσύ.

Δεν ενδιαφέρεσαι γενικώς πολύ: Άκου τώρα να δεις ένα παράδοξο που συμβαίνει. Μερικές φορές, οι άνθρωποι που θέλουν απεγνωσμένα να αρέσουν, δεν ενδιαφέρονται πολύ για τους ανθρώπους. Η επιθυμία τους είναι απλή ματαιοδοξία. Δεν είναι ότι γουστάρουν πολλούς και δεν τους γουστάρει κανένας. Είναι ότι θέλουν να τους γουστάρουν πολλοί, χωρίς να γουστάρουν κανέναν. Το ακόμα πιο τρελό, είναι ότι αυτό φαίνεται. Οι άνθρωποι, όλοι οι άνθρωποι, μπορούμε να καταλάβουμε από τον τρόπο που μας κοιτά κάποιος αν μας συμπαθεί/ αν αυτό που λέμε του φαίνεται ενδιαφέρον ή όχι/ αν έμπαινε, ακόμα. Έστω, σε υποσυνείδητο επίπεδο, κάπως ενστικτωδώς. Αν εσύ γενικώς δεν ενδιαφέρεσαι για τους ανθρώπους γύρω σου, φαίνεται από τον τρόπο που (δεν) τους κοιτάς. Κι αυτό σε κάνει να μην αρέσεις.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v