Ανακοπή καρδιάς κατά το σεξ: Κι όμως, συμβαίνει

Νέα μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος θανάτου από ανακοπή κατά την διάρκεια του σεξ είναι πολύ αληθινός.
Ανακοπή καρδιάς κατά το σεξ: Κι όμως, συμβαίνει
Μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρίας, και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of American College of Cardiology, έδειξε ότι υπάρχει μικρή, αλλά υπαρκτή, πιθανότητα θανάτου από ξαφνική ανακοπή καρδιάς κατά την διάρκεια του σεξ.

Οι πιθανότητες δεν είναι καθόλου ευνοϊκές για τους άντρες, όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα, καθώς ο κίνδυνος είναι δεκαπλάσιος σε σχέση με τις γυναίκες. Η πιθανότητα επιβίωσης από μια τέτοια ανακοπή, όμως, είναι πολύ μικρή.

Η μελέτη εστίασε στην ανάλυση δεδομένων από 4.557 περιστατικά καρδιακών ανακοπών, σε ανθρώπους άνω των 18 ετών, και διήρκησε 13 χρόνια. 34 από αυτά τα περιστατικά (0,7%) συνέβησαν είτε κατά την διάρκεια του σεξ, είτε μέχρι και μία ώρα μετά, και τα 32 από αυτά αφορούσαν άντρες. Συνεπώς, η αναλογία περιστατικών που συνέβησαν σε γυναίκες δεν είναι ούτε 1 στις 1.000.

Η πιθανότητα ανακοπής κατά το σεξ ήταν μεγαλύτερη σε μεσήλικες άντρες με ιστορικό καρδιοπάθειας (ειδικά αρρυθμίας), που λάμβαναν και φάρμακα για την πάθησή τους. Ακόμα μεγαλύτερος ο κίνδυνος αν υπήρχε χρήση αλκοόλ ή διεγερτικών ουσιών.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάνε ότι η ανακοπή καρδιάς αποτελεί ένα εξαιρετικά επικίνδυνο φαινόμενο, με το 90% σχεδόν των περιπτώσεων που συμβαίνουν εκτός νοσοκομείου να καταλήγουν σε θάνατο, καθώς δεν υπάρχει άμεση βοήθεια. Κάθε λεπτό χωρίς ανάνηψη μετά την ανακοπή, και η πιθανότητα επιβίωσης μειώνεται σχεδόν κατά 10%. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα μιας καρδιακής ανακοπής, κάντε κλικ εδώ

Πηγή: health.in.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v