S&M: Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν το δοκιμάσεις

Άλλη μια ταινία 50 Shades, άλλο ένα κύμα ανθρώπων που θα βάλουν το BDSM στην κρεβατοκάμαρα χωρίς να έχουν ιδέα τι κάνουν.
S&M: Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν το δοκιμάσεις
Βγήκε η νέα ταινία 50 Shades of Grey!

Και αυτό δεν είναι κάτι καλό, επειδή οι ταινίες 50 Shades, εκτός του ότι αναπαράγουν τρομακτικά σεξιστικά στερεότυπα, κακό γράψιμο, βαριεστημένες ερμηνείες και ακόμα περισσότερο κακό γράψιμο, θα προκαλέσουν για άλλη μια φορά μανία με το BDSM. Τώρα, για να μην παρεξηγηθούμε: Πιστεύουμε ότι το να δοκιμάζεις νέα πράγματα στην κρεβατοκάμαρα είναι υπέροχο, και πως τα παιχνίδια κυριαρχίας είναι σούπερ διασκεδαστικά και απολαυστικά. Αυτό όμως που οι περισσότεροι αγνοούν είναι πόσο ψάξιμο χρειάζεται προτού μπεις σε αυτή τη κουλτούρα.

Και, όχι, το να κάνεις BDSM με τον σύντροφό σου δεν σημαίνει πως ξαφνικά θα μεταμορφωθεί στον Κρίστιαν Γκρέι—ένας κατεστραμμένος άνθρωπος που δεν σέβεται τα όρια της παρτενέρ του και δικαιολογεί όλα του τα προβλήματα με ένα από τα πιο τοξικά στερεότυπα που εξακολουθούν να υπάρχουν για τους σεξουαλικά περιπετειώδεις ανθρώπους, αυτό της κακοποίησης.

Αν, λοιπόν, θες όντως να δοκιμάσεις μερικά από τα παιχνίδια που ο κύριος Γκρέι κάνει (λανθασμένα), αυτά είναι τα πρώτα πράγματα που οφείλεις να γνωρίζεις.

Ο πόνος δεν είναι το παν
Μερικές φορές, θες απλά να πονέσεις. Ή να προκαλέσεις πόνο. Άλλες φορές, θέλεις να στερηθείς κάποια από τις αισθήσεις σου, θες να στερηθείς την απόλαυση ή να βιώσεις μία από τις πολλές εμπειρίες που μπορεί να σου προσφέρει ένα BDSM σκηνικό. Αυτό, όμως, που είναι το παν…

Σεβασμός και συναίνεση
Η μεγαλύτερη προτεραιότητα των ανθρώπων αυτής της σκηνής είναι ο αλληλοσεβασμός και η απόλυτη συναίνεση για όλα όσα γίνονται. Γι’ αυτό και πριν κάνετε οτιδήποτε, πρέπει να μιλήσετε διεξοδικά για αυτά που σας ανάβουν, αυτά που θέλετε να κάνετε, που θέλετε να σας κάνουν και αυτά που υπό καμία απολύτως συνθήκη δεν πρόκειται να δεχτείτε. Και να ορίσετε λέξεις ασφαλείας.

Ποιο ταμπού;
Μην προσεγγίσετε το ζήτημα πιστεύοντας (εν έτει 2017, θυμίζουμε) πως πρόκειται για κάτι ταμπού και απαγορευμένο. Η BDSM και η kink κοινότητα είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ όσο μπορείτε να φανταστείτε, και τα μέλη της είναι εντελώς φυσιολογικοί, λειτουργικοί άνθρωποι, που δεν σέρνουν από πίσω τους καμία τραγική ιστορία κακοποίησης, κανένα τραύμα που τους άλλαξε την χημεία του εγκεφάλου και τώρα δεν μπορούν να κάνουν σεξ αν δεν υπάρχει κάποια υπόνοια βίας από πίσω. Αυτή η αντίληψη είναι προσβλητική και για τα μέλη της BDSM κοινότητας, αλλά κυρίως για τα εκατομμύρια θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, που δεν έχουν ανάγκη περισσότερη επικριτικότητα.

Με το μαλακό
Προφανώς, δεν βγάζει νόημα να αρχίσετε αμέσως με κάτι hardcore. Και το hardcore ως έννοια είναι εντελώς υποκειμενική—γι’ αυτό και μιλάμε για συνεχή ανάγκη επικοινωνίας με τον/την σύντροφό σας. Σκεφτείτε πως έχετε ένα σενάριο, και πρέπει να το ακολουθήσετε κατά γράμμα· το σενάριο μπορεί να αλλάξει μόνο αν παρθεί μια απόφαση από κοινού. Ξεκινήστε μαλακά, μην ντραπείτε να μιλήσετε με ανθρώπους που έχουν περισσότερη εμπειρία, ή επισκεφθείτε ένα sex shop. Οι υπάλληλοι εκεί δεν πρόκειται να σας κρίνουν (είναι η δουλειά τους!) και θα σας λύσουν κάθε απορία που μπορείτε να έχετε. Και, όχι, δεν υπάρχουν χαζές απορίες—μιλάμε για την σεξουαλική σας ζωή και (πιθανότατα) για την υγεία σας. Όσο περισσότερα γνωρίζετε, τόσο μεγαλύτερη η απόλαυση που θα κερδίσετε στο τέλος.

Η φροντίδα είναι σημαντική
Πάρα πολύ σημαντικό, και πουθενά στην τριλογία του 50 Shades, η φροντίδα μετά από κάθε σκηνικό. Μετά από ένα BDSM session, τα άτομα πρέπει να περάσουν ένα ορισμένο χρονικό διάστημα χαλαρώνοντας από την ένταση της πράξης που προηγήθηκε, συχνά μιλώντας κατευναστικά ο ένας στον άλλο. Αν αυτό παραλειφθεί, τότε οι γραμμές μεταξύ σεξουαλικής ζωής και πραγματικότητας παύουν να υπάρχουν, με διασκεδαστικά αποτελέσματα όπως: ναυτία, ζαλάδα, απότομες αλλαγές στην διάθεση, αυξημένο άγχος, ακόμα και συμπτώματα μετατραυματικού στρες. Και, ναι, αυτό δεν περιορίζεται μόνο στους υποτακτικούς. Για όλα τα έντονα σκηνικά που μπορεί να ζήσει ένα ζευγάρι μέσα στην BDSM κουλτούρα, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι στο επίκεντρο βρίσκονται πάντα η αγάπη και ο σεβασμός.

Θοδωρής Διάκος

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v