BDSM: Πράγματα που πρέπει να ξέρεις

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν για το BDSM τους τελευταίους μήνες, αλλά μήπως μαθαίνουν τα λάθος πράγματα;
BDSM: Πράγματα που πρέπει να ξέρεις
Αν το φαινόμενο του 50 Shades of Grey έκανε καλό σε κάτι, ήταν ότι έφερε τον όρο BDSM (Bondage/Δέσιμο, Dominance/Κυριαρχία, Sadism/Σαδισμός & Masochism/Μαζοχισμός) στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, σπάζοντας κάποια από τα ταμπού που τον περικύκλωναν. Πολλά άτομα άρχισαν να βλέπουν με ενδιαφέρον την προοπτική να εντρυφήσουν στα μυστικά του σαδομαζοχισμού.

Είναι όμως το βιβλίο και η ταινία ακριβείς αναπαραστάσεις μιας BDSM σχέσης; Με τίποτα. Πάμε να δούμε δέκα αλήθειες για το BDSM που –δυστυχώς– ακόμα δεν έχουν βρει τον δρόμο τους στην συλλογική μας συνείδηση.

1. Η συγκατάθεση είναι κυριολεκτικά το παν
Τίποτα από ό,τι συμβαίνει στην BDSM σκηνή, όσο σκληροπυρηνικό κι αν φαίνεται, δεν γίνεται χωρίς να έχει πρώτα συζητηθεί διεξοδικότατα, χωρίς οι παρτενέρ να έχουν συμφωνήσει με τι νιώθουν άνετα και τι δεν θα έκαναν ποτέ, χωρίς να έχουν κανονιστεί τα όρια και – πολλές φορές – να έχει γραφτεί ακόμα και σενάριο. Με λίγα λόγια, το BDSM είναι μια kinky συμφωνία μεταξύ δύο (ή περισσότερων) ατόμων που σέβονται ο ένας τις επιθυμίες του άλλου.

2. Δεν περιέχει αναγκαστικά σεξ
Πολλά σενάρια μπορεί να μην καταλήγουν με το ζευγάρι να κάνει σεξ. Μπορεί να μένουν στα προκαταρκτικά, ακόμα και να μην φτάνουν ποτέ εκεί. Κάποιοι απολαμβάνουν το δέσιμο, την κυριαρχία ή το να νιώθουν υποταγμένοι, και μένουν εκεί. Το BDSM δεν είναι πάντα μια σεξουαλική δραστηριότητα.

3. Δεν είναι κανενός είδους διαταραχή
Αν σου αρέσει η κυριαρχία, ο πόνος ή η υποταγή, οι πιθανότητες λένε πως δεν έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα. Πόσο μάλλον, μελέτες έχουν δείξει πως άτομα με ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης έχουν λιγότερες τάσεις για σαδομαζοχιστικές φαντασιώσεις, επειδή είναι εύκολο να τους πυροδοτήσει τραυματικές αναμνήσεις.

4. Δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιείς μαστίγια ή χειροπέδες
Υπάρχουν πολλά άλλα εργαλεία για να διαλέξεις, και κανείς δεν σε περιορίζει. Ίσως δεν έχεις καν την ανάγκη για βοηθήματα, καθώς οι επιθυμίες σου περιορίζονται σε μερικές ελαφρές… μπάτσες. Το φάσμα που καλύπτει ο όρος BDSM είναι τόσο μεγάλο, που μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε σαν έναν μπουφέ από τον οποίο είσαι ελεύθερος να επιλέξεις ό,τι θες.

5. Δεν είναι μονόπλευρο
Σαφώς υπάρχουν κυρίαρχοι και υποτακτικοί, σαδιστές και μαζοχιστές, μα ποτέ δεν υπάρχει μόνο μία πλευρά που ικανοποιείται. Είναι λάθος να ταυτίζουμε την ενεργητική πλευρά με το άτομο που απολαμβάνει την εμπειρία, όπως επίσης είναι λάθος να βλέπουμε την υποταγμένη πλευρά με οίκτο. Όλοι πραγματοποιούν κάποια συγκεκριμένη τους φαντασίωση.

6. Δεν είσαι υποχρεωμένος να έχεις έναν και μοναδικό ρόλο
Πες ότι “κυριάρχησαν” πάνω σου και σου άρεσε. Κανείς δεν θα σε κρίνει αν θες να δοκιμάσεις πώς είναι τα πράγματα από την αντίθετη πλευρά. Κι αν δεις ότι σου αρέσει εξίσου; Έχεις ακόμα περισσότερες φαντασιώσεις για να απολαύσεις!

7. Πρέπει να μελετήσεις (πολύ)
Πριν ξεκινήσεις να ζεις τα πιο τρελά σου ερωτικά όνειρα, θες να διαβάσεις ό,τι μπορείς να βρεις σχετικά με το BDSM, να μιλήσεις με σχετικά άτομα, ακόμα και να κάνεις μια επίσκεψη σε ένα kinky κλαμπ που οργανώνει σκηνές. Διαφορετικά, μπορεί να καταλήξεις να κάνεις πράγματα που είναι πάρα πολύ λάθος, ή και να τραυματίσεις τον εαυτό σου ή τον παρτενέρ σου. Φρόντισε αν έχεις μελανιές, να σου θυμίζουν μόνο σέξι στιγμές.

8. Οι λέξεις ασφαλείας δεν είναι αστείο
Οκέι, ίσως είναι αστείο αν η λέξη ασφαλείας σου είναι σκουληκομερμηγκότρυπα, αλλά κανείς δεν έχει δικαίωμα να σου πει τίποτα, καθώς αυτή η λέξη θα σε σώσει όταν τα πράγματα αρχίσουν να γίνονται υπερβολικά για σένα. Σίγουρα, οι σκηνές είναι προσεκτικά μελετημένες από πριν, αλλά πολλές φορές ο παρτενέρ σου μπορεί να ξεφύγει, και το να έχεις σαν λέξη ασφαλείας κάτι που θα έλεγες κανονικά πάνω στο σεξ δεν είναι ιδιαίτερα πρακτικό.

9. Η επικοινωνία είναι βασική
Στο ‘συνηθισμένο’ σεξ, μπορείς να βγεις ασπροπρόσωπος και με μερικές βαθιές ανάσες. Αυτός ο κανόνας δεν ισχύει στο BDSM. Οι παρτενέρ επικοινωνούν μεταξύ τους καθ’ όλη τη διάρκεια της σκηνής για να σιγουρεύονται ότι όλα βαίνουν καλώς, καθώς και για να δίνουν οδηγίες ή να ζητούν επιβεβαίωση ο ένας απ’ τον άλλον.

10. Μετά το τέλος, η φροντίδα
Ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι κάθε σκηνής BDSM συμβαίνει μετά την… πράξη. Είναι εκεί που ο κυρίαρχος παρτενέρ θα φροντίσει τον υποτακτικό του, θα τον επαναφέρει με ασφάλεια στην πραγματικότητα και θα συνεχίσουν και οι δύο τις ζωές τους κανονικά. Κι αυτό είναι σημαντικό επειδή το BDSM είναι τόσο έντονη σωματική και ψυχολογική δραστηριότητα, που χωρίς αυτό το τελευταίο βήμα, η εμπειρία μπορεί να καταλήξει από άκρως ερωτική σε τραυματική.

Θοδωρής Διάκος
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v