Η σεξουαλική διέγερση γίνεται αισθητή μέσω του αέρα

Μια απίστευτη ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες στην Πορτογαλία, που διαπίστωσαν ότι η σεξουαλική διέγερση παράγει χημικά στοιχεία αισθητά στον αέρα.
Η σεξουαλική διέγερση γίνεται αισθητή μέσω του αέρα
Κάποια χημικά στοιχεία η συγκέντρωση των οποίων αυξάνεται όταν νιώθουμε σεξουαλική διέγερση μπορούν να γίνουν αντιληπτά μέσω –κυριολεκτικά– του αέρα που αναπνέουμε, προδίδοντας τις… διαθέσεις μας, σύμφωνα με νέα μικρή έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία.

Τη μελέτη έκανε το Εργαστήριο Ερευνών για την Ανθρώπινη Σεξουαλικότητα στο Πανεπιστήμιο του Πόρτο στην Πορτογαλία, σε συνεργασία με ομάδα επιστημόνων από το Ινστιτούτο Χημείας Max Planck.

Στη μελέτη συμμετείχαν 12 άνδρες και 12 γυναίκες, οι οποίοι παρακολούθησαν διάφορα 10λεπτα βίντεο με τυχαία σειρά: ένα ντοκιμαντέρ για τη φύση, μια ταινία τρόμου, έναν αγώνα ποδοσφαίρου και μια ταινία πορνό. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι ερευνητές της σεξουαλικότητας μέτρησαν τη διέγερση μέσω των γεννητικών οργάνων, οι χημικοί της ατμόσφαιρας ανέλυσαν τον αέρα που εξέπνεε καθένας από αυτούς.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, βραβευμένος το 2021 με Νόμπελ Χημείας, Τζόναθαν Γουίλιαμς, «αν και η σεξουαλική διέγερση είναι πολύ ατομική, βρήκαμε μερικά πολύ ξεκάθαρα χημικά στοιχεία, που αυξάνονται σε συγκέντρωση όταν κάποιος αισθάνεται ευχαρίστηση». Αυτές οι ουσίες ονομάζονται φαινόλη, κρεσόλη και ινδόλη. Είναι προϊόντα διάσπασης του αμινοξέος τρυπτοφάνη, το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με τον νευροδιαβιβαστή της σεροτονίνης, που επηρεάζει τη διάθεση, την απόδοση και την ευεξία.

O Γουίλιαμς βρήκε την άνοδο της ινδόλης ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα: «Σε υψηλές συγκεντρώσεις, αυτή η χημική ένωση είναι εκείνη που προκαλεί και τη δυσάρεστη οσμή των κοπράνων», σημείωσε.

Από την άλλη, σε μικρές δόσεις, όπως αυτές που περιέχονται στην ανθρώπινη αναπνοή, αυτή η λεγόμενη ετεροκυκλική ένωση θυμίζει το άρωμα των λουλουδιών και ως εκ τούτου συχνά αποτελεί συστατικό των αρωμάτων. «Στα αρώματα, είναι μάλιστα ένα από τα συστατικά που υποτίθεται ότι δίνουν στο άρωμα μια σέξι νότα», εξήγησε ο ίδιος.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v