Σεξ και αλκοόλ: Πότε αρχίζει να γίνεται πρόβλημα;

Ναι, το σεξ μπορεί να έχει πιο πολλή πλάκα μετά από ένα-δύο ποτήρια. Αλλά όπως όλα τα καλά πράγματα, κρύβει παγίδες.
Σεξ και αλκοόλ: Πότε αρχίζει να γίνεται πρόβλημα;
Αυτό δεν είναι ένα κείμενο που έχει σκοπό να σε κρίνει, αν κλίκαρες αλλά ακόμα φοβάσαι να προχωρήσεις. Για την ακρίβεια, αυτό είναι ένα κείμενο που ας πούμε ότι έχει βρεθεί πολλές φορές στην θέση σου και ίσως να έκανε τις ίδιες ερωτήσεις στον εαυτό του. Οπότε ξεκινάμε από εκεί: Μάλλον έχεις κάνει κάποιες ερωτήσεις στον εαυτό σου και κατέληξες εδώ.

Επειδή το σεξ μαζί με το αλκοόλ μπορεί να είναι ωραίος συνδυασμός, για πολλούς λόγους. Δεν πρόκειται να μιλήσουμε ούτε για τους λόγους που έχεις συγκεκριμένα εσύ να πίνεις, ούτε για τα ηθικά γκρίζα θέματα γύρω από την συναίνεση που μπορεί να δημιουργήσει το αλκοόλ. Αυτά τα δύο είναι πράγματα που πρέπει να συζητήσεις με κάποιον κοντινό σου άνθρωπο. Νομίζουμε κάναμε αρκετό πρόλογο· ώρα να μιλήσουμε για την σχέση εθισμού και σεξ.

Είναι το σεξ εθιστικό;
Με τον τρόπο που είναι το αλκοόλ, η νικοτίνη και η κοκαΐνη; Όχι αλλά και ναι. Όχι επειδή τα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα από την στέρηση των ουσιών μάλλον δεν θα εμφανιστούν αν περάσει καιρός να θέλεις σεξ και να μην κάνεις. Ναι, όμως, από την άποψη ότι το σεξ παράγει χαρούμενες ορμόνες, και ορισμένοι άνθρωποι έχουν μεγάλη δυσκολία να διαχειριστούν σωστά αυτές τις ορμόνες. Κοινώς, ένας άνθρωπος με τάση να εθιστεί σε ουσίες, είναι αρκετά πιθανό να αναπτύξει παρόμοια σχέση και με το σεξ. Ο συνδυασμός αυτών των δύο εθισμών απλώς περιπλέκει τα πράγματα. Το πιο γνωστό πράγμα για τους εθισμούς είναι ότι σπάνε δύσκολα. Οπότε μπορείς να φανταστείς τι γίνεται με έναν εθισμό που εξαρτάται από έναν άλλο εθισμό.

Τι συνέβη χθες το βράδυ;
Αν αυτή η πρόταση έχει φτάσει να σε κουράζει, αν έχει χάσει όποια άγρια γοητεία είχε την πρώτη (δεύτερη, έκτη) φορά, τότε μάλλον το αλκοόλ νικάει την απόλαυση. Είναι ένα πράγμα να "πίνεις για να κάνεις σεξ", και εντελώς άλλο πράγμα το "πίνω και, εντάξει, συμβαίνει σεξ". Πέραν του ότι καίγεται η προσωρινή σου μνήμη, η ζωή σου θα γίνει απείρως πιο δύσκολη σε περιπτώσεις που η μνήμη σου είναι ακριβώς αυτό που θα χρειαστείς: Σκέψου εγκυμοσύνες, σεξουαλικά μεταδιδόμενα και άλλα ευχάριστα.

Ο τάδε έκανε τι;
Με πολύ απλά λόγια, κουτσομπολιό. Επειδή υπάρχουν άνθρωποι που θα γίνουν κακεντρεχείς, και με όσους πίνουν, και με όσους πίνουν και κάνουν σεξ. Αχρείαστο κοινωνικό άγχος που μπορεί να σε επηρεάσει και να σε ρίξει σε κουνελότρυπες παράνοιας. Ναι, "είναι θέμα κύκλου" σε ακούμε να λες. Και εμείς θα σου απαντήσουμε πως δεν υπάρχει κύκλος που δεν κουτσομπολεύει. Και μετά σε ακούμε να λες το επόμενο επιχείρημα, που είναι πως αυτό αντιμετωπίζεται εύκολα αν διατηρείς το αλκοόλ σου και το σεξ σου πριβέ. Οκέι.

Το πριβέ είναι η καθημερινότητα του εθισμού
Ένα από τα πιο συχνά σημάδια ότι υπάρχει πρόβλημα εθισμού είναι η ανάγκη να το κρύψεις από τον κόσμο. Είτε μιλάμε για το αλκοόλ, είτε για το σεξ, το γεγονός ότι δεν θες να σε δουν άλλοι σε αυτή την κατάσταση σίγουρα δεν είναι καλό σημάδι. Ο διαχωρισμός πριβέ/δημόσιο, επίσης, είναι αρκετά αγχωτικός για να οδηγήσει σε ακόμα περισσότερο ποτό. Και τι γίνεται όταν το περισσότερο πλέον δεν είναι αρκετό;

Μια σύντομη εξιστόρηση του μέσου εθισμού
Οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει ευχάριστα συναισθήματα, μπορεί να γίνει και εθιστικό. Το ίδιο ευχάριστο συναίσθημα, ξανά και ξανά, χάνει την αρχική του μαγεία. Το χρειαζόμαστε σε μεγαλύτερες δόσεις για να το απολαύσουμε σωστά. Από εκεί υπάρχουν επιλογές: Ψάχνουμε άλλον εθισμό, αρχίζουμε να πειραματιζόμαστε με τις δόσεις μας μήπως και βρούμε την χρυσή τομή, αποκτούμε ανοσία ή η απόλαυση γίνεται, εκτός από αναγκαία, και ανυπόφορη. Ο κοινός παρονομαστής σε αυτές τις επιλογές είναι ο εθισμός. Η ζωή αρχίζει να περιστρέφεται γύρω από την συντήρηση ή την βελτίωση μιας κατάστασης και τα υπόλοιπα μένουν στο παρασκήνιο.

Αν, διαβάζοντας τα παραπάνω, ένιωσες να ταυτίζεσαι σε περισσότερα σημεία απ' ό,τι θα ήθελες, ήρθε η ώρα να κάνεις κάτι. Όχι για να σβήσεις οποιαδήποτε φλόγα άναψες και την κοιτάς με δέος, αλλά για να την κουμαντάρεις. Και θα χρειαστείς βοήθεια σε αυτό. Προσπάθησε να μιλήσεις για τους φόβους σου σε ένα-δύο κοντινά σου άτομα, αλλά μην ξεχνάς ότι ο καλύτερος τρόπος να καταπολεμήσεις έναν εθισμό είναι μία καλή επιλογή την φορά. Ακόμα κι αν δεν είναι τόσο άμεσα ικανοποιητική.

Θοδωρής Διάκος
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v