Είναι όλα τα βίτσια στο σεξ νορμάλ;

Ανησυχείς ότι τα σεξουαλικά σου γούστα είναι κάπως παρεκκλίνοντα; Αν δεν είναι παράνομα, μην φοβάσαι τίποτα, λέει η επιστήμη.
Είναι όλα τα βίτσια στο σεξ νορμάλ;
της Ηρώς Κουνάδη

Υπάρχει μια διαδεδομένη παρανόηση, πως οτιδήποτε σε αυτή την ζωή δεν το κάνει η πλειοψηφία, δεν είναι «κανονικό». Για να σε βοηθήσουμε να το σβήσεις αυτό μια για πάντα από το μυαλό σου, θα το θέσουμε ως εξής: Είναι απολύτως κανονικό να είσαι αριστερόχειρας, παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων είναι δεξιόχειρες. Ωραία; Πάμε παρακάτω τώρα.

Τι ορίζουμε ως βίτσιο (και τι ως φετίχ);

Βίτσιο (kink, στην αγγλική ορολογία) θεωρείται οτιδήποτε ξεφεύγει από το κλασικό, παραδοσιακό σεξ, και μπορεί να συμπεριληφθεί –είτε στην πράξη είτε στη φαντασία– στην σεξουαλική εμπειρία για να την απογειώσει. Συνηθισμένα παραδείγματα είναι τα παιχνίδια ρόλων, το BDSM (σαδομαζοχισμός, παιχνίδια με σχοινιά και πάει λέγοντας) και το edging

Η διαφορά του με το φετίχ είναι πως, ενώ οι άνθρωποι με βίτσια μπορούν να κάνουν και σεξ που δεν τα περιλαμβάνει, ένας φετιχιστής δυσκολεύεται να λειτουργήσει όταν το φετίχ του δεν περιλαμβάνεται στη σεξουαλική πράξη. Το φετίχ είναι συνήθως ένα αντικείμενο ή σημείο του σώματος –η ποδολαγνεία, ας πούμε, είναι ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα φετιχισμού.

Όπως εξηγεί η σεξολόγος Aliyah Moore, για να καταλάβεις σε ποια από τις δύο περιπτώσεις ανήκεις, κάνεις στον εαυτό σου τρεις ερωτήσεις:

- Ερεθίζομαι από ένα αντικείμενο, ή από μία πράξη;
- Μου είναι απαραίτητο το συγκεκριμένο αντικείμενο/ η συγκεκριμένη πράξη για να ερεθιστώ;
- Μπορώ να αυνανιστώ χωρίς την παρουσία του;

Αν η απάντηση στην δεύτερη ερώτηση είναι ναι και στην τρίτη όχι, μιλάμε για φετίχ. Αλλιώς αυτό που έχεις, είναι ένα απλό καθημερινό βίτσιο.

Και είναι φυσιολογικά όλα αυτά;

Απολύτως. Οτιδήποτε συμβαίνει στο σεξ μεταξύ συναινούντων ενηλίκων, είναι 100% φυσιολογικό. Αν δυσκολεύεσαι να βρεις σεξουαλικό παρτενέρ που να συμμερίζεται το βίτσιο ή το φετίχ σου, κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορείς να ευχαριστηθείς το σεξ, μόνο τότε χρειάζεται να απευθυνθείς σε έναν ειδικό ψυχικής ή σεξουαλικής υγείας (ψυχολόγο ή σεξολόγο, για να τα λέμε απλά). Σε κάθε άλλη περίπτωση, η ψυχολογία λέει ότι δεν έχεις να ανησυχείς για τίποτα –και είναι μάλλον μάταιο να ψάξεις να βρεις από πού προέρχεται το βίτσιo σου. Σε κάποιες περιπτώσεις, συνδέεται με παραστάσεις ή γεγονότα της παιδικής σου ηλικίας, αλλά πολλές φορές τα σεξουαλικά βίτσια είναι απλώς αυθύπαρκτα, δεν έχουμε εντοπίσει ούτε πώς, ούτε πότε προκύπτουν.

Υπάρχουν εξαιρέσεις;

Ναι, δεν θέλουμε να σε στεναχωρήσουμε, αλλά κάποια βίτσια είναι παράνομα. Το ότι τα έχεις δεν σε κάνει τέρας, δεν το διάλεξες εσύ, κανείς δεν ξυπνάει ένα πρωί αποφασίζοντας πως θα τον ερεθίζει σεξουαλικά κάτι που θα μπορούσε να καταστρέψει την ζωή τη δική του ή των ανθρώπων που αγαπάει.

Αυτό που μπορείς όμως να ελέγξεις –και γι’ αυτό τα έχουμε κάνει παράνομα– είναι οι πράξεις σου. Με πιο απλά λόγια, δεν απαγορεύεται να φαντασιώνεσαι ότι κάνεις σεξ σε δημόσιο χώρο, ή έστω να αφήνεις τις κουρτίνες ανοιχτές με την ελπίδα ότι σε παίρνουν μάτι οι γείτονες, απαγορεύεται όμως να κάνεις όντως σεξ σε δημόσιο χώρο, ή να είσαι αυτό που παλιά λέγαμε επιδειξίας (με την καμπαρντίνα, θυμάσαι). Αυτό, όπως καταλαβαίνεις, είναι το πιο λάιτ παράδειγμα παράνομου βίτσιου. Στα άλλα περιλαμβάνονται πράγματα όπως η παιδοφιλία και το μη συναινετικό σεξ, που είναι απλώς ένας εύσχημος τρόπος για να πούμε «ο βιασμός».

Επίσης, αυτονόητο αλλά εξαιρετικά σημαντικό για να μην το τονίσουμε για δεύτερη φορά: Όλα τα παραπάνω «απολύτως φυσιολογικός/η είσαι μάνα μου, μην ακούς κανέναν» και «με τις ευλογίες μας» όταν μιλάμε για πράξη και όχι για φαντασίωση, ισχύουν αποκλειστικά και μόνο για ό,τι συμβαίνει μεταξύ συναινούντων ενηλίκων. Συναινούντων, επειδή είναι και δύσκολη λέξη, σημαίνει που συμφωνούν με ενθουσιασμό και έχοντας σώας τας φρένας (όχι μεθυσμένοι, όχι υπό την επήρεια ναρκωτικών, όχι έχοντας υποστεί συναισθηματικό εκβιασμό, όχι έχοντας χάσει κάποιο στοίχημα) να κάνουν ένα ή περισσότερα συγκεκριμένα πράγματα στο σεξ. Ενηλίκων σημαίνει ότι η συναίνεση από άνθρωπο που δεν έχει δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές, δεν μετράει, όσο ενθουσιώδης και αν είναι.

Με πληροφορίες από WebMDMindBodyGreen

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v