Γιατί δεν έχω σεξουαλική διάθεση;

Η μειωμένη διάθεση για σεξ δεν είναι κάτι ασυνήθιστο ή σπάνιο. Αν τελευταία η επιθυμία σου είναι «πεσμένη», δες τι μπορεί να φταίει.
Γιατί δεν έχω σεξουαλική διάθεση;
Το σεξ είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιούς σχέσης, όμως συχνά πυκνά καταλήγει να είναι Γολγοθάς, κυρίως λόγω της έλλειψης σεξουαλικής διάθεσης.

Κι επειδή η ανθρώπινη φύση είναι κατά βάση εγωκεντρική, αυτό στο μυαλό έτερου ήμισυ μεταφράζεται σε «δεν έχει διάθεση για σεξ μαζί μου».

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η επίμαχη ερώτηση διατυπώνεται συχνότερα ως «γιατί δεν με θέλει πια;» και σπανιότερα «τι φταίει για τη μειωμένη σεξουαλική του/ της διάθεση;».

Που μπορεί να οφείλεται;

Οι σεξουαλικές διαταραχές μπορεί να οφείλονται είτε σε οργανικούς είτε σε ψυχολογικούς λόγους είτε -συχνά- σε συνδυασμό τους, αναφέρουν οι ειδικοί.

Οργανικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ερωτική επιθυμία μπορεί να είναι κάποια σωματική ασθένεια (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, ορμονικές διαταραχές, αγγειακές βλάβες, νευρολογικές βλάβες, φλεγμονές των γεννητικών οργάνων), χειρουργική επέμβαση ή ουσία (φάρμακα -π.χ. αντικαταθλιπτικά, αντιυπερτασικά-, αλκοόλ, ναρκωτικά) που επηρεάζει τη σεξουαλική λειτουργία.

Από την άλλη πλευρά, η διαταραχή σεξουαλικής επιθυμίας εφόσον δεν οφείλεται σε οργανικά αίτια μπορεί να είναι αποτέλεσμα ψυχικών διαταραχών (κατάθλιψη, διαταραχές προσωπικότητας, άγχος και στρες), φόβου αποτυχίας, άγχους επίδοσης και αυξημένης προσδοκίας του σεξουαλικού ρόλου.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και οι διαπροσωπικές συγκρούσεις παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση προβλημάτων, το ίδιο και οι διαταραγμένες οικογενειακές σχέσεις, οι προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες της σεξουαλικής ζωής ή ακόμα και το πένθος απώλειας αγαπημένου προσώπου.

Ορισμένοι ακόμα παράγοντες που συμβάλλουν στη διατήρηση του προβλήματος και των σχετικών συμπτωμάτων είναι το άγχος απόδοσης και φόβος αποτυχίας όσον αφορά την ερωτική επαφή, ένας απαιτητικός ή απορριπτικός σύντροφος, η έλλειψη ελκυστικότητας και ενδιαφέροντος για τον σύντροφο, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, αλλά και τα περιορισμένα προκαταρκτικά χάδια.

Τέλος, μην ξεχνάμε ότι η μειωμένη ερωτική επιθυμία μπορεί να οφείλεται στη λάθος αντίληψη που έχετε για τον σεξουαλικό σας προσανατολισμό. Για να το θέσουμε απλά, αν κάνετε σχέσεις με άτομα του αντίθετου φύλου αλλά οι φαντασιώσεις σας περιλαμβάνουν άτομα του ιδίου, η μειωμένη σεξουαλική σας διάθεση πιθανότατα αποτελεί ένδειξη ότι ίσως θα πρέπει να το ψάξετε λίγο παραπάνω.

Τι μπορώ να κάνω;

Όπως και σε όλα τα προβλήματα, η λύση βρίσκεται μέσα σας, απλά θα πρέπει με κάποιον τρόπο να τη «βγάλετε».

Αν, για παράδειγμα, το πρόβλημα οφείλεται στην ανασφάλειά σας, μπορείτε να δοκιμάσετε να ασχοληθείτε με οτιδήποτε σας κάνει να αισθάνεστε σέξι: Γυμναστείτε, περπατείστε, ή απλά κάντε περισσότερο σεξ. Ζητήστε από τον/ την σύντροφό σας να σας απαριθμήσει τα σημεία του σώματός σας που του/ της αρέσουν περισσότερο –θα εκπλαγείτε από το πόσο διαφορετική εικόνα έχετε.

Στην περίπτωση του άγχους πάλι, αν πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να το αντιμετωπίσετε γιατί αυτό είναι εγγενές στοιχείο της προσωπικότητάς σας, που μάλλον δεν είναι, αντιμετωπίστε κάθε πρόβλημα στη ρίζα του: Αλλάξτε δουλειά, κλείστε την τηλεόραση, κάντε γιόγκα, κάντε οικονομία. Όσον αφορά την κακή διάθεση που λόγω των ημερών επιδεινώνεται, πιέστε τον εαυτό σας να κάνετε κάτι που σας φτιάχνει το κέφι: Από το να κάνετε μια βόλτα στην αγαπημένη σας γειτονιά μέχρι το να κλειστείτε ένα απόγευμα σπίτι και να δείτε σερί τέσσερις κωμωδίες ή μια ολόκληρη σαιζόν εκείνου του σίριαλ που μόνο εσάς κάνει να γελάτε.

Αν πάλι όλα τα παραπάνω αποτύχουν ή τα έχετε ήδη δοκιμάσει, τότε έχετε κατά νου πως η αντιμετώπιση των σεξουαλικών δυσλειτουργιών μπορεί να γίνει από εκπαιδευμένους θεραπευτές με συγκεκριμένες τεχνικές, έπειτα από προσεκτική αξιολόγηση για τον εντοπισμό της αιτιολογίας τους.

Ο ειδικός μπορεί να παρέχει την κατάλληλη ενημέρωση για τη σεξουαλική δραστηριότητα και να βοηθήσει στην αναγνώριση των λανθασμένων αντιλήψεων και υπερβολικών προσδοκιών του ατόμου, στη μείωση του άγχους απόδοσης και στη βελτίωση της επικοινωνίας των δύο συντρόφων, τόσο όσον αφορά την ερωτική επαφή όσο και γενικότερα τη σχέση, συνθήκες απαραίτητες για τη βελτίωση της σεξουαλικής ζωής.

Δεν είναι κακό λοιπόν να ζητήσετε τη βοήθεια ενός τρίτου, όσο και αν αυτό σας κάνει να νιώθετε «αδύναμοι».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v