Revenge porn: Τι είναι και πώς να προφυλαχτείς

Μπορεί να συμβεί στον καθένα. Και επειδή είναι σοβαρό ζήτημα ιδιωτικότητας, μάθε πώς να φυλάγεσαι.
Revenge porn: Τι είναι και πώς να προφυλαχτείς
Μπορεί να συμβεί σε κάθε άνθρωπο που έχει στείλει ποτέ μια σέξι φωτογραφία του. Και θα υποθέσουμε πως η πλειοψηφία μας έχει στείλει έστω και μία φορά κάποια σέξι φωτογραφία του εαυτού του κάπου. Πρόσφατα έγινε πολύ μεγάλος ντόρος γύρω από ένα site που χρησιμοποιούνταν από μια κοινότητα Ελλήνων για να ανταλλάζουν γυμνές φωτογραφίες από διάφορες σελίδες. Η σελίδα αυτή έπεσε (για την Ελλάδα), αλλά υπάρχουν εκατοντάδες σαν αυτή, για να μην μιλήσουμε για τα αμέτρητα βιντεάκια που κυκλοφορούν σε sites όπως το Pornhub κάτω από την ομπρέλα του "ερασιτεχνικού", χωρίς όμως να υπάρχει συναίνεση από όλα τα μέλη για να προβάλλεται στο ίντερνετ.

Και, ναι, επειδή σε τέτοιες περιπτώσεις είναι δύσκολο να βρεις το δίκιο σου, ακόμα κι αν το έχεις με το μέρος σου - και ακόμα κι αν έχεις τον νόμο με το μέρος σου, τα παραθυράκια είναι αρκετά και τις περισσότερες φορές το όλο θέμα λήγει με το αρχικό υλικό να κατεβαίνει. Άρα δεν έχεις καμία ηθική ικανοποίηση για να πετάξεις από πάνω σου την πρωτόγονη οργή που σου προκαλεί αυτή η προδοσία της εμπιστοσύνης σου, και ποτέ δεν ξέρεις σε πόσους ακόμα υπολογιστές πρόλαβε να αποθηκευτεί το υλικό σου. Γενικά, τίποτα δεν σβήνεται ποτέ από το ίντερνετ.

Συνεπώς, και επειδή δεν πρόκειται να σου πούμε να σταματήσεις να στέλνεις γυμνές φωτογραφίες σου, αυτές είναι έξι βασικές συμβουλές για να περνάς ωραία και μετά να έχεις το κεφάλι σου όσο πιο ήσυχο μπορείς.

1. Αρχικά, το πιο δύσκολο κομμάτι - και γι' αυτό το βάζουμε στην αρχή - είναι να συμβιβαστείς με τον φόβο της έκθεσης. Από την στιγμή που το κάνεις, είναι σαν να συμβαίνει μια σιωπηλή συμφωνία με τον εαυτό σου ότι, οκέι, αυτή η φωτογραφία μου υπάρχει στο ίντερνετ πλέον, και ό,τι της συμβεί δεν με αφορά, και ούτε σημαίνει κάτι για εμένα. Αλλιώς σταμάτα να στέλνεις σέξι φωτογραφίες και μην συνεχίσεις να διαβάζεις αυτό το κείμενο.

2. Σκέψου ποιος θα ήταν ο μεγαλύτερος χαμένος από το να διαρρεύσουν οι φωτογραφίες σου. Και δεν το λέμε αυτό για να σε εμψυχώσουμε, ότι δεν έχεις τίποτα να ντρέπεσαι. Σε ρωτάμε σοβαρά: Αν ξαφνικά το πιπί σου είναι στο ίντερνετ, θα κινδυνεύεις να χάσεις την δουλειά σου; Ή απλά θα είναι κάπως άβολα τα πράγματα με τον περίγυρό σου για δύο μέρες, μέχρι να το ξεχάσετε όλοι; Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να σκέφτεσαι προτού στείλεις.

3. Σκέψου σε ποιον πας να στείλεις. Αν είναι ένα άτομο που γνώρισες στο ίντερνετ, ίσως να μην είναι πολύ καλή ιδέα να στείλεις αμέσως, προτού σιγουρευτείς με ποιον μιλάς, ή προτού γνωριστείτε από κοντά. Αν είναι άτομο με το οποίο επικοινωνείτε τακτικά, κακό δεν θα κάνει να αναφέρεις ευγενικά πως θα ήθελες να σβήσει τις φωτογραφίες σου μετά - πόσο μάλλον, αν σου αρέσει αρκετά, είναι και καλή πάσα για να πεις ότι μπορεί να τα δει όλα από κοντά, σε πιο υψηλή ανάλυση.

4. Κάνε πού και πού μια αναζήτηση στο Google για: το όνομά σου, το όνομά σου με λατινικούς χαρακτήρες, καθώς και οποιοδήποτε username χρησιμοποιείς δημόσια για να μιλάς σε forum ή σε blogs. Ποτέ δεν κάνει κακό να τσεκάρεις.

5. Αν έχεις τατουάζ, ουλές ή οποιοδήποτε άλλο αναγνωριστικό σημάδι στο σώμα, καλό θα ήταν να μην φαίνεται στις γυμνές φωτογραφίες σου. Και, αν αυτό σου ακούγεται λίγο κλεψιά, λίγο σαν να κρύβεις την αλήθεια, τότε θα σου θυμίσουμε ότι το Instagram (καθώς και πολλά ακόμα κοινωνικά δίκτυα) έχουν την επιλογή να στέλνεις φωτογραφίες που σβήνονται μετά από μία προβολή. Και, προφανώς, ποτέ των ποτών δεν βγάζεις γυμνή φωτογραφία που να δείχνει και πρόσωπο.

6. Αν λάβεις κάποιο μήνυμα, email, ακόμα και ηχητικό που να σου λέει κάποιος πως έχει στην κατοχή του γυμνές φωτογραφίες σου και σου ζητάει χρήματα για να μην τις δημοσιεύσει, φρόντισε να κάνεις screenshot, να αποθηκεύσεις τα μηνύματα, να τα εκτυπώσεις, να έχεις όσο περισσότερα τεκμήρια γίνεται.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v