Μεταδίδεται ο κορωνοϊός με το σεξ;

Πολλοί αναρωτιούνται αν μπορείς να κολλήσεις κορωνοϊό από το σεξ. Έχει βγει κι ένα γνωστό μιμίδιο γι’ αυτό. Τι ισχύει όμως; Τρεις ειδικοί απαντούν.
Μεταδίδεται ο κορωνοϊός με το σεξ;
Το cocooning θέλει δύο για να ζεσταθεί. Ωραία η πρωτοβουλία του κόσμου να μείνει σπίτι, ωραίες και οι ευκαιρίες που προσφέρει ο εγκλεισμός για δημιουργικότητα και μόρφωση, αλλά κάπως πρέπει να ικανοποιήσουμε και τις σεξουαλικές μας ορμές.

Εύλογα πολλοί θα απορήσουν, συμπεριλαμβανομένων και εμάς, αν μπορείς να κολλήσεις κορωνοϊό από το σεξ. Είναι αυτός ο ιός σεξουαλικώς μεταδιδόμενος; Τρεις ειδικοί απαντούν.

Η Δρ. Jessica Justman μας ενημερώνει ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί μοτίβα τα οποία να υποδεικνύουν τη σεξουαλική μετάδοση της νόσου. «Ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω των σταγονιδίων της αναπνοής», αναφέρει και συμπληρώνει ότι «ο δεύτερος πιο εύκολος τρόπος να μεταδοθεί η ασθένεια είναι ακουμπώντας μία μολυσμένη από τον κορωνοϊό επιφάνεια.

Ο Δρ. Carlos Rodríguez-Díaz ήρθε να ρίξει κι αυτός φως στην υπόθεση. Λέει πως δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία που να δείχνουν ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται μέσω της διείσδυσης, ωστόσο, τα φιλιά είναι κάτι το σύνηθες κατά τη διάρκεια της πράξης και προφανώς μπορεί κάποιος να κολλήσει μέσω του σάλιου που μεταδίδεται από αυτά. Επιπλέον, προσθέτει ότι αυτό που θα πρέπει να μας ανησυχεί, καθώς υπάρχουν ενδείξεις, είναι ότι ο Covid-19 μεταδίδεται και μέσω των περιττωμάτων, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι με το στοματικό στην πίσω περιοχή κινδυνεύετε να κολλήσετε.

Άρα; Να κάνω σεξ;

Η Δρ. Justman μας προειδοποιεί πως «αν ο σύντροφος μας ή εμείς αποτελούμε κρούσμα, οφείλουμε να αποφεύγουμε ο ένας τον άλλο». Φοβερή σύσταση, πώς τη σκέφτηκε; «Εκείνος που έχει μολυνθεί από τον ιό πρέπει να απομονώνεται για τουλάχιστον 7 μέρες από τη στιγμή που ξεκίνησαν τα συμπτώματα», συμπληρώνει . Για να ξεκινήσετε να κάνετε σεξ, θα πρέπει να μην έχετε ανεβάσει πυρετό τις τελευταίες 72 ώρες. Δεν κλέβουμε όμως -χωρίς να έχετε πάρει κάποιο αντιπυρετικό.

Η Δρ. Julia Marcus δε, μας ενημερώνει ότι αν είμαστε με τον σύντροφό μας σε καραντίνα και δεν έχει κανένας από τους δύο πυρετό ή κάποια άλλα συμπτώματα, τότε το σεξ είναι καλοδεχούμενο κι ένας ευχάριστος τρόπος να περάσουν αυτές οι δύσκολες ώρες.

Τι ισχύει για έναν καινούριο παρτενέρ;

Έστω ότι γνωρίσατε κάποιον πρόσφατα και για κακή σας τύχη έσκασε ο ιός. Η Δρ. Marcus μας συμβουλεύει να ακολουθήσουμε τις συστάσεις, δηλαδή να καθόμαστε στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και να αλληλεπιδρούμε με άλλους ανθρώπους για σοβαρούς λόγους, όπως για να προμηθευτούμε τρόφιμα ή φάρμακα. «Ακόμη και αυτή η κοινωνική επαφή», λέει, «προϋποθέτει ότι πρέπει να κρατάμε γύρω στο 1 μέτρο απόσταση».

Πώς θα κρατήσουμε καθαρά τα σεξουαλικά βοηθήματα;

Ο Δρ. Carlos Rodríguez-Díaz λέει να χρησιμοποιούμε απλά νερό και σαπούνι.

Από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε πόσο θα κρατήσει αυτή η πανδημία, τι μπορεί να κάνει ένας single μέχρι να τελειώσει όλο αυτό και να μπορεί πλέον να έχει σεξουαλικές επαφές;

Το σωστό είναι για κάμποσο καιρό να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Όσο πιο πιστά το εφαρμόσουμε, τόσο γρηγορότερα θα δούμε μειώσεις των κρουσμάτων.

Ο Δρ. CarlosRodríguez-Díaz συμβουλεύει: «Όσο διαρκέσει η πανδημία, αυτό που μπορείτε να κάνετε για είναι να διοχετεύσετε την ενέργειά σας στην προσωπική σας ικανοποίηση και στην ανακάλυψη νέων τρόπων για να το πετύχετε αυτό. Ο κορωνοϊός σας δίνει και την ευκαιρία να εξερευνήσετε νέους τρόπους συναναστροφής με τους πιθανούς σεξουαλικούς παρτενέρ, όπως μέσω βιντεοκλήσεων».
-Η Δρ. Jessica Justman είναι καθηγήτρια και θεράπων ιατρός στο τμήμα λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο Columbia Irving Medical Center.
-Ο Δρ. Carlos E Rodríguez-Díaz είναι καθηγητής στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Milken Institute του Πανεπιστημίου George Washington.
-Η Δρ. Julia Marcus είναι επιδημιολόγος και καθηγήτρια στο Τμήμα Πληθυσμιακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v