Μήπως είσαι εθισμένος στην αγάπη;

Ο εθισμός στην… αγάπη είναι πέρα για πέρα αληθινός, και ιδιαίτερα επικίνδυνος. Μήπως είσαι κι εσύ εθισμένος;
Μήπως είσαι εθισμένος στην αγάπη;

Είναι δύσκολο να αναγνωρίσεις πως κάτι δεν πάει καλά. Αυτό, βέβαια, είναι αλήθεια για όλους τους εθισμούς. Τα μάτια σου δεν πρόκειται να ανοίξουν μέχρι να φτάσεις σε πολύ άσχημο σημείο. Μήπως κάνεις σχέσεις από ψυχαναγκασμό; Μήπως παραδίδεις ολόκληρο το είναι σου σε έναν καινούριο έρωτα, και απογοητεύεσαι τραγικά λίγο καιρό μετά; Βρήκαμε και σου παρουσιάζουμε όλα τα σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να είσαι εθισμένος στην αγάπη.

1. Πιστεύεις ότι ευτυχία είναι να σε αγαπάει κάποιος
Έχεις την τάση να δίνεις αξία στον εαυτό σου μόνο όταν έχεις ένα άτομο δίπλα σου. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχεις χάσει τον εαυτό σου μέσα σε μια σχέση, αλλά δεν σε πειράζει ιδιαίτερα, γιατί χωρίς την σχέση θα ένιωθες ημιτελής. Είσαι ένας ετερόφωτος πλανήτης, και ολόκληρη η ύπαρξή σου πρέπει να περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο σου.

2. Παραμένεις σε κακές σχέσεις
Έχει τύχει να παραμένεις σε μια σχέση, παρ’ όλο που ο/η σύντροφός σου ήταν ξεκάθαρα λάθος για εσένα. Έχεις υπομείνει κακή συμπεριφορά, ζήλεια ή αδιαφορία, απλά γιατί πιστεύεις πως τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν ήσουν single. Ακόμα κι αν μια πολύ τοξική σχέση λήξει, θα κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου για να τα ξαναβρείτε, αλλιώς νιώθεις να σε πνίγει η απελπισία.

3. Σπάνια θρηνείς μετά από έναν χωρισμό
Η πιο σημαντική διαφορά ανάμεσα σε ένα άτομο εθισμένο στην αγάπη, και σε ένα άτομο που κάνει υγιείς σχέσεις είναι η συμπεριφορά τους όταν μια σχέση τελειώνει. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα χρειαζόσουν λίγο χρόνο για να μαζέψεις τα κομμάτια σου, να σκεφτείς, κι απλά να κλειστείς στο σπίτι με φίλους/πίτσες/εφτά σεζόν της αγαπημένης σου σειράς. Αντιθέτως (μόλις εξαντλήσεις κάθε πιθανότητα για επανασύνδεση) εσύ θα αρχίσεις άμεσα να ψάχνεις για τον επόμενο μεγάλο έρωτα.

4. Κολλάς υπερβολικά εύκολα σε άτομα
Το χειρότερο με το να βασίζεις την ευτυχία σου στο πόση αξία σου δίνει ο/η σύντροφός σου είναι πως, με τα πρώτα σημάδια ότι δεν σε βλέπει (ακόμα) και τόσο σοβαρά, μπορείς να αρχίσεις τις υστερίες. Ήρεμα στην αρχή, μέχρι να γίνεις ένα παράλογο, passive-aggressive τέρας που το μόνο που επιζητά είναι μια καλή κουβέντα. Με λίγα λόγια; Το προκαλείς στον εαυτό σου.

5. Κολλάς υπερβολικά εύκολα σε καινούρια άτομα
Αυτή είναι μια άλλη μορφή του εθισμού στην αγάπη. Πολλές φορές, με το που αρχίσει να ξεθωριάζει ο αρχικός σου ενθουσιασμός για ένα άτομο, μπορεί να κολλήσεις αμέσως σε ένα καινούριο. Το αποτέλεσμα; Στην καλύτερη χαλάς μια σχέση που ακόμα δεν έχει δοκιμαστεί για να ξεκινήσεις από το μηδέν. Στην χειρότερη, απιστία. Και στις δύο περιπτώσεις, δεν μπορείς να γλυτώσεις το δράμα.

6. Όταν είσαι σε σχέση, δεν έχεις ζωή
Έχεις την τάση να βάζεις τον έρωτα πιο ψηλά από κάθε τι. Που σημαίνει πως, με το που ξεκινήσεις μια καινούρια σχέση, οι φίλοι σου μπαίνουν στο περιθώριο. Αλλά ακόμα κι αν είσαι single, μονοπωλείς την συζήτηση με το πόση μοναξιά νιώθεις, και πόσο θα ήθελες ένα άτομο να κοιμάστε μαζί το βράδυ. Προσπάθησε να σκεφτείς πώς νιώθουν οι φίλοι σου για αυτή τη κατάσταση. Μήπως, εκτός από την ερωτική σου ζωή, έχεις αρχίσει να κάνεις μεγάλο κακό και στις σχέσεις σου που έχουν πραγματική αξία;

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v