Είναι η ζήλεια μου φυσιολογική;

Όλοι μπορεί να ζηλέψουμε πού και πού. Μήπως εσύ ξεπέρασες τα όρια; Αυτές είναι οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου.
Είναι η ζήλεια μου φυσιολογική;
Τι είναι, ειλικρινά, η ζήλεια; Όπως η ομορφιά, η αγάπη, και σχεδόν οτιδήποτε έχει να κάνει με έντονα συναισθήματα, είναι πολύ υποκειμενική. Σε μια σχέση, το ένα άτομο μπορεί να είναι απλά προστατευτικό, και ο σύντροφός του να νιώθει ότι πνίγεται. Αντιθέτως, όταν κάποιος δεν εμφανίζει καθόλου ζήλεια, κάποιος άλλος θα σκεφτεί πως είναι αδιάφορος.

Με λίγα λόγια, η ζήλεια υπάρχει σε πολλές μορφές, και δεν είναι πάντα κάτι κακό. Όλοι θα ζηλέψουμε κάποιες φορές. Το ζήτημα είναι αν η ζήλεια μας ξεπερνά τα όρια. Για να σιγουρευτούμε, πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας τις εξής ερωτήσεις.

Αν αντιστρέψω την κατάσταση, και ο/η σύντροφός μου ζήλευε, θα πίστευα ότι είναι φυσιολογικό;
Μερικές φορές, αυτή η σκέψη μπορεί να μας σώσει. Αν τοποθετήσουμε τον εαυτό μας στην θέση του άλλου και νιώσουμε πως η ζήλεια που θα δεχόμασταν ήταν αδικαιολόγητη, μάλλον πρέπει να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και να αναθεωρήσουμε.

Αν μιλούσα σ’ έναν φίλο μου για την ζήλεια μου, θα με δικαιολογούσε ή θα με έβγαζε τρελό;
Αυτός είναι άλλος ένας καλός τρόπος να δούμε τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία, από κάποια απόσταση. Αρκεί να σκεφτούμε κάποιον φίλο που μας αγαπά αρκετά ώστε να μην νιώθει άβολα να μας… χαστουκίσει με μια γερή δόση αλήθειας. Μερικές φορές τρελαινόμαστε, και γι’ αυτό υπάρχουν οι φίλοι.

Υπάρχει κάτι σ’ αυτή την κατάσταση που ελέγχω εγώ ή ο/η σύντροφός μου;
Για παράδειγμα, αν η ζήλεια προέρχεται από το γεγονός ότι ο/η σύντροφός μας έχει ένα αρκετά μεγάλο σεξουαλικό ιστορικό, μάλλον ξεπερνάμε τα όρια. Δεν έχει νόημα να σπαταλάμε σκέψη σε κάτι που δεν μπορούμε να αλλάξουμε – και δεν επηρεάζει την σχέση μας. Από την άλλη, αν ο/η σύντροφός μας φροντίζει να μιλάει και να καυχιέται συνέχεια για το σεξουαλικό του ιστορικό, τότε έχουμε κάθε λόγο να νιώθουμε άσχημα.

Έχω μπει στον πειρασμό να ψαχουλέψω το κινητό του/το προφίλ του;
Αν η απάντηση είναι ναι, μάλλον η ζήλεια σου έχει να κάνει με το ότι θες να ελέγχεις τους ανθρώπους γύρω σου, παρά κάποιο δικαίωμα που σου έδωσε ο/η σύντροφός σου.

Νευριάζω με το γεγονός ότι έχει προσωπική ζωή;
Ξανά, αν η απάντηση είναι καταφατική, υπάρχει πρόβλημα.

Επιθυμώ το καλύτερο για τον/την σύντροφό μου;
Αυτή η ερώτηση μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε αν η ζήλεια μας πηγάζει από την αγάπη και την επιθυμία να προστατεύσουμε τον/την σύντροφό μας… ή από την ανασφάλειά μας.

Το άλλο άτομο επιθυμεί το καλύτερο για εμένα;
Γιατί να μην προσπαθήσουμε να δούμε τα πράγματα και από αυτή τη πλευρά; Ειδικά αν ξέρουμε κατά βάθος πως ο/η σύντροφός μας δεν μας έχει δώσει κάποιο δικαίωμα. Κάποιες φορές είναι καλό να θυμίζουμε στον εαυτό μας ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο ζοφερά όσο το μυαλό μας προσπαθεί να τα κάνει.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v