Τα σημάδια ότι δεν θέλει να σου ανοιχτεί

Υπάρχουν άντρες που, ό,τι και να κάνεις, δεν σκοπεύουν να σ’ αφήσουν να δεις τα αισθήματά τους. Τι μπορείς να κάνεις;
Τα σημάδια ότι δεν θέλει να σου ανοιχτεί
Δεν είναι εύκολο για όλους τους άντρες να είναι ανοιχτοί με τα αισθήματά τους. Η κοινωνία έχει ένα σωρό στερεότυπα για το πώς πρέπει να φέρεται “σωστά” ένας άντρας, και η έκφραση των αισθημάτων θεωρείται πως είναι πιο γυναικείο χαρακτηριστικό. Όσο κι αν αρχίζουν να καταρρίπτονται σιγά-σιγά αυτές οι απόψεις, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να αποτελούν μακρινό παρελθόν.

Υπάρχουν άντρες που θέλουν απελπισμένα να επικοινωνήσουν με τις συντρόφους τους, και απλά δεν ξέρουν πώς, γιατί κανείς δεν τους έμαθε. Επιπλέον, από ένα σημείο και μετά, το να είσαι ανοιχτός συναισθηματικά έχει άλλη έννοια για τους άντρες, και άλλη για τις γυναίκες. Για τους άντρες δεν σημαίνει μόνο πως μοιράζονται αυτά που νιώθουν με ένα άλλο άτομο, αλλά και ότι τα αποδέχονται και προσπαθούν να τα καταλάβουν, αντί να υποκρίνονται πως όλα είναι καλά.

Προφανώς, όταν ένας άντρας δεν ανοίγεται στην σύντροφό του, δεν σημαίνει πως δεν την αγαπά. Έχει να κάνει με το πώς έχει μεγαλώσει και πόσο πρόθυμος είναι ο ίδιος να αλλάξει. Σίγουρα, η αγάπη μπορεί να είναι το κατάλληλο κίνητρο, αλλά η επιλογή είναι δική του.
Ας δούμε, τώρα, μερικά σημάδια που δείχνουν ότι ο φίλος σου δεν θέλει (ή δεν μπορεί) να ανοιχτεί, και πώς να τα χειριστείς.

1. Δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του
Όταν συμβεί κάτι άσχημο, η πρώτη του αντίδραση είναι να κατηγορήσει τους άλλους, αγνοώντας τις δικές του πράξεις. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν μπορεί να αναγνωρίσει τις επιπτώσεις αυτών που έκανε. Αν ο φίλος σου κάνει κάτι τέτοιο, με ψυχραιμία, κάθισε και συζήτησέ το μαζί του, ζητώντας του να μιλήσει για τον εαυτό του.

2. Ξεκίνησε πολύ απότομα την σχέση
Οι άντρες που δεν θέλουν να ανοιχτούν, συνήθως προσπερνούν αρκετά βήματα στις αρχές των σχέσεων. Αυτό δεν γίνεται επειδή απλά θέλουν να κάνουν σεξ το συντομότερο δυνατό. Είναι ο τρόπος τους να γλυτώσουν από την οικειότητα που δημιουργείται. Αν σου συνέβη αυτό, πήγαινέ το λίγο πιο αργά. Προσπάθησε να του δείξεις ότι μπορείτε να βρείτε έναν κοινό ρυθμό.

3. Δεν μπορεί να εκφραστεί ειλικρινά
Στις σχέσεις, υπάρχουν και οι στιγμές που θα ειπωθούν λόγια άσχημα, αλλά είναι αναγκαίο να ακουστούν. Είναι εκείνες οι στιγμές που οι άνθρωποι βάζουν όρια ή εκφράζουν το παράπονό τους. Αυτός θα προτιμήσει να μην μιλήσει καν, και να συνεχίσει να σου δείχνει ότι όλα πηγαίνουν καλά. Αν νιώθεις πως κρατάει μέσα του πράγματα επειδή φοβάται, δώσε του να καταλάβει ότι είσαι εκεί γι’ αυτόν, και πως δεν πρόκειται να τον κρίνεις.

4. Αναγνωρίζει τα λάθη του, μα δεν αλλάζει
Όλοι μπορεί να έχουμε στιγμές διαύγειας. Απλά αυτός δεν σκοπεύει να κάνει κάτι μόλις συνειδητοποιήσει ποια είναι τα λάθη του σ’ αυτή την σχέση. Αν ο φίλος σου φέρεται έτσι, το πρόβλημα είναι κάπως μεγαλύτερο απ’ ό,τι νόμιζες, και ίσως να χρειαστεί μια επίσκεψη στον ψυχολόγο – μόνος του ή μαζί σου.

5. Βρίσκει κακές δικαιολογίες
Ένας άντρας που δεν μπορεί να ανοιχτεί δεν πρόκειται να σου πει ξεκάθαρα πως αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, και πως θα ήθελε λίγο χρόνο. Αντιθέτως, θα σκεφτεί ένα σωρό δικαιολογίες για να απομακρυνθεί, οι οποίες θα σε μπερδέψουν και θα σε κάνουν να τον αμφισβητείς περισσότερο. Για άλλη μια φορά, αυτό που χρειάζεται είναι ο διάλογος, και να του δείξεις πως μπορείς να τον στηρίξεις.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v