Πώς θα αντιμετωπίσεις το gaslighting

Το gaslighting είναι από τις πιο απαίσιες μορφές ψυχολογικού πολέμου που μπορείς να κάνεις σε κάποιον. Και κάπως έτσι θα το αντιμετωπίσεις.
Πώς θα αντιμετωπίσεις το gaslighting
Αν αυτή είναι η πρώτη φορά που ακούς τον όρο, μην ανησυχείς. Δεν είναι κάτι καινούριο. Στην εποχή σου μπορεί να το έλεγαν απλά "ψέματα", και στην ουσία το ίδιο πράγμα είναι. Μόνο που αυτά τα ψέματα δεν είναι αθώα. Έχουν πιο συγκεκριμένους σκοπούς. Μπορείς να διαβάσεις πώς ακριβώς εκφράζεται αναλυτικότατα εδώ αλλά εν συντομία θα σου τα πούμε και τώρα.

Gaslighting είναι όταν ένας άνθρωπος προσπαθεί να σε βγάλει τρελό/ή, με αποτέλεσμα να σε χειρίζεται καλύτερα, ή να αυξήσει το πόσο εξαρτάσαι από πάνω του. Αυτό μπορεί να γίνεται με τρόπους τόσο απλούς, όσο ένα "Όχι, δεν το είπα ποτέ αυτό", μέχρι και με φουλ οργανωμένα πλάνα που συμπεριλαμβάνουν και άλλα άτομα. Κακοί άνθρωποι κυκλοφορούν πολλοί.

Το θέμα είναι ότι μόλις συνειδητοποιήσεις πως έχεις μπλέξει με ένα άτομο που χρησιμοποιεί ψέματα για να σε έχει του χεριού του, πρέπει να σηκωθείς να φύγεις. Πράγμα που είναι εύκολο να το λες, μα δύσκολο να το κάνεις, αν σκεφτείς πόσο μπλεγμένη κατάσταση είναι αυτού του είδους οι ερωτικές σχέσεις.

Αυτές συνεπώς είναι μερικές συμβουλές (και προτροπές) για να καταφέρεις να ξεφύγεις από αυτή την κατάσταση.

Αρχικά, αποστασιοποιήσου
Όχι μόνο για να πάρεις μια ανάσα και να καταλάβεις πώς νιώθεις, αλλά και για να τσεκάρεις την συμπεριφορά του άλλου ατόμου. Οι άνθρωποι που έχουν την ανάγκη να ελέγχουν τους άλλους, συχνά θα αντιδράσουν έντονα και απότομα όταν πάρεις εσύ απόσταση από εκείνους. Ενδοσκόπηση και προσοχή, λοιπόν.

Αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου
Δεν μιλάμε για καταστάσεις τύπου "έψαξα το κινητό σου και βρήκα ενοχοποιητικά στοιχεία". Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Αν φοβάσαι ότι ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου προσπαθεί να παραποιήσει την πραγματικότητα για να σε τρελάνει, θυμίσου λεπτομέρειες από κουβέντες. Λόγια που ειπώθηκαν. Άτομα που ήταν εκεί. Ξέρεις μάλλον καλύτερα από κάποιον τρίτο τι έζησες και τι είδες και τι άκουσες.

Μην πέφτεις
Αν μιλήσεις για αυτό το ζήτημα, τότε μπορείς να περιμένεις αντίδραση. Κανένας άνθρωπος δεν θέλει να τον κατηγορήσουν για κάτι τέτοιο - μη σου πούμε ότι πολλοί είναι και οι άνθρωποι που μπορεί να το κάνουν ασυνείδητα. Κάποιος που το κάνει συνειδητά, όμως, είναι πολύ πιθανό να σου επιτεθεί λεκτικά, να προσπαθήσει να αλλάξει τα δεδομένα ακόμα περισσότερο για να σε μπερδέψει. Εφόσον ξέρεις ότι έχεις την αλήθεια με το μέρος σου, μην πέφτεις σε τέτοιες παγίδες.

Μίλα με κάποιον κοντινό σου άνθρωπο
Σε περιπτώσεις που αυτή η συμπεριφορά γίνεται καταπιεστική ή φοβάσαι ότι θα γίνει κακοποιητική, μίλα. Αρχικά σε κάποιον πολύ κοντινό σου άνθρωπο, έκφρασε τις ανησυχίες σου για να σε βοηθήσει να δεις τα πράγματα από μια ακόμα πλευρά. Αν νιώσεις ότι χρειάζεσαι περισσότερη βοήθεια για να ξεφύγεις από τον φαύλο κύκλο μιας τέτοιας σχέσης, η ψυχοθεραπεία είναι πάντα κάτι που μπορεί να βοηθήσει. Εδώ θα βρεις πληροφορίες για κέντρα ψυχικής υγείας σε όλη την Ελλάδα, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v