Τα βασικά μιας λειτουργικής σχέσης

Για να λειτουργεί σωστά μία σχέση και για να μην απειλείται κάθε φορά που προκύπτει ένα πρόβλημα, πρέπει να φροντίσουμε κάποια πράγματα πρώτα...
Τα βασικά μιας λειτουργικής σχέσης
Ανάμεσα στο "μια καλή σχέση πρέπει να βγαίνει εύκολα" και στο "οι καλές σχέσεις απαιτούν πολλή δουλειά", βρίσκεται η αλήθεια για το πώς να κάνεις πραγματικά μια σχέση να λειτουργήσει. Επειδή σίγουρα δεν γίνεται να τα αφήνεις όλα στην μοίρα, αλλά πρέπει να έχεις και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης για να καταλαβαίνεις πότε η δουλειά σου δεν φαίνεται πιθανό να οδηγήσει κάπου.

Αυτό που χρειάζεται, στην πραγματικότητα, είναι να δώσεις λίγη παραπάνω προσοχή στις βάσεις της σχέσης σου. Ποιες είναι αυτές, σε ακούμε να ρωτάς. Συνέχισε, λοιπόν, και κράτα σημειώσεις.

Γνώση
Πόσο γνωρίζεις τον άνθρωπό σου και πόσο καλά σε γνωρίζει αυτός; Και δεν χρειάζεται να μιλάμε ούτε για τυπικότητες όπως "ποιο είναι το αγαπημένο του χρώμα", ούτε αναγκαστικά για βαθιά πράγματα ("πόσες νευρώσεις έχει κληρονομήσει από τους γονείς του", ας πούμε). Ξανά, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση και χτίζεται: Αυτό που είναι σημαντικό είναι να ακούμε και να αφομοιώνουμε. Δεν είναι μαντικές ικανότητες όταν γνωρίζεις απ' έξω τον σύντροφό σου, και φρόντισε να χρησιμοποιείς αυτή την δύναμη για καλό.

Αλληλοστήριξη
Επειδή η λέξη "εξάρτηση" είναι πολύ αρνητικά φορτισμένη - ακόμα κι αν η αλήθεια είναι ότι μέσα σε μια σχέση μπορεί να υπάρξουν στιγμές εξάρτησης. Αυτό που έχει σημασία είναι να ξέρετε και οι δύο ότι ανά πάσα στιγμή θα στηρίξετε ο ένας τον άλλο. Όχι επειδή δεν μπορείτε να τα καταφέρετε χωρίς την βοήθεια, αλλά επειδή είναι πάντα καλύτερο να έχεις ομάδα.

Εμπιστοσύνη
Και δεν μιλάμε μόνο για την απιστία. Η εμπιστοσύνη έχει να κάνει με το να δείχνουμε έμπρακτα στον σύντροφό μας ότι δεν έχουμε την ανάγκη να παρακολουθούμε κάθε του κίνηση, επειδή ξέρουμε πως μας έχει επιλέξει. Ότι αυτή η σχέση δεν είναι κάτι που μας προκαλεί έξτρα δράμα, αλλά είναι το μέρος που πάμε για να ηρεμήσουμε.

Αλληλεπίδραση
Μπορεί να μιλάτε όλη μέρα, αλλά λέτε κάτι ουσιώδες; Επικοινωνείτε τις ανάγκες σας, και ακούτε ο ένας αυτά που πραγματικά λέει ο άλλος; Το να προβάλουμε τις ανασφάλειές μας στον σύντροφό μας είναι από τις πιο συχνές παγίδες στις οποίες μπορούμε να πέσουμε, και αυτό κάνει την επικοινωνία να μοιάζει με σπασμένο τηλέφωνο.

Επιμονή
Όπως γράψαμε στην αρχή του κειμένου, ένας από τους μύθους θέλει την ιδανική σχέση να μην έχει καθόλου προβλήματα. Αυτό είναι ψέμα, και όσο πιο γρήγορα το διαγράψουμε από το μυαλό μας, τόσο καλύτερα. Το ζήτημα είναι, όταν προκύπτουν τα προβλήματα, να μην τα παρατάμε, να μην σηκώνουμε τον εγωισμό μας σαν άμυνα και να προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο να το ξεπεράσουμε. Οι συμβιβασμοί δεν είναι κακό πράγμα όταν και οι δύο σύντροφοι καταλαβαίνουν ότι πρέπει να τους κάνουν πού και πού.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v