5 πράγματα που θα σου πει για να νομίζεις ότι τρελάθηκες

Ονομάζεται gaslighting και είναι από τις χειρότερες μορφές ψυχολογικού πολέμου που μπορεί να σου κάνει κάποιος. Και μάλλον θα σου πει τα παρακάτω...
5 πράγματα που θα σου πει για να νομίζεις ότι τρελάθηκες
To gaslighting είναι μια από τις χειρότερες μορφές ψυχολογικού πολέμου που μπορεί να σου ασκήσει κάποιος. Είναι μια πρακτική που έχει σκοπό να σε γεμίσει ενοχές, να σε κάνει να αμφισβητήσεις την πραγματικότητα και να νομίζεις ότι τρελαίνεσαι. Ο απώτερος σκοπός, φυσικά, είναι το άλλο άτομο να σε έχει του χεριού του.

Υπάρχουν πολλές συμπεριφορές και φράσεις-κλειδιά που θα σου δώσουν να καταλάβεις ότι το βιώνεις αυτό, και μετά πρέπει να φερθείς κατάλληλα: δηλαδή να φύγεις όσο προλαβαίνεις, χωρίς να δώσεις περιθώρια σε αυτό το άτομο να σε μειώσει και να σε χρησιμοποιήσει ξανά. Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες φράσεις/τεχνικές που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι που κάνουν gaslighting.

"Έχεις πάντα άδικο"
Το να σου λέει πάνω σε έναν καυγά ότι έχεις άδικο, είναι εντάξει. Το να σ' το λέει δεύτερη, πρόσεχε. Την τρίτη, θα πρέπει να αναρωτηθείς: Κάνω όντως τόσο μεγάλο λάθος; Επειδή στατιστικά, δεν γίνεται να φταίει πάντα μόνο ο ένας σύντροφος για όλα τα στραβά της σχέσης. Ακυρώνει συνέχεια την μνήμη σου λέγοντάς σου ότι τα γεγονότα έγιναν αλλιώς και ότι δεν τα θυμάσαι καλά - πράγμα που ακούγεται πολύ βαρύ όταν το διαβάζεις σε αυτό το κείμενο, αλλά στην αληθινή ζωή με το ζόρι θα κάτσεις να του δώσεις σημασία εκείνη την στιγμή. "Όχι, όχι, δεν θυμάσαι, εγώ θα σου πω".

"Δεν έχεις φίλους"
Που μπορεί και να είναι αλήθεια. Τώρα, αν είναι αλήθεια επειδή είσαι μαμούχαλο άτομο, απλώς σού κοπανάει ένα πρόβλημά του χαρακτήρα σου ως κατηγορία - φάουλ. Αν είναι αλήθεια επειδή είχες φίλους και σιγά-σιγά σε ξέκοψε από αυτούς, σήκω φύγε τρέχοντας. "Και πού να πάω;" σε ακούμε να ρωτάς. Στους φίλους σου. Μάλλον περιμένουν να χωρίσεις για να σου ξαναμιλήσουν.

"Δεν αξίζεις"
Βαρύ, και γι' αυτό δεν λέγεται ποτέ έτσι. Υπάρχουν ένα εκατομμύριο τρόποι να κάνεις έναν άνθρωπο να αισθανθεί άχρηστος και να τον μειώσεις. Να του ρίξεις την αυτοπεποίθηση τόσο πολύ, που να αισθάνεται αβοήθητος χωρίς εσένα. Και όσο περισσότεροι άνθρωποι υπάρχουν τριγύρω, τόσο πιο συχνά και "έλα μωρέ, στην πλάκα" θα σου το κάνει.

"Δεν το βλέπεις σωστά"
Όποια κι αν είναι η οπτική σου γωνία, είναι λάθος. Σου λέει ότι βλέπεις τα πράγματα εγωιστικά, παρανοϊκά, υπερβολικά συναισθηματικά, καχύποπτα, αμυντικά και όποια άλλη λέξη μπορεί να χρησιμοποιήσει για να μειώσει αυτά που νιώθεις. Αυτό που βλέπεις εσύ δεν είναι η αλήθεια, και θα έπρεπε να ντρέπεσαι. Και όλα αυτά για να εμπιστεύεσαι πλέον μόνο την αλήθεια που θέλει να σου προσφέρει.

"Εσύ φταις"
Απλά, ξεκάθαρα και χωρίς ντροπή. Ακόμα κι όταν το πρόβλημα είναι δικό σου, ακόμα κι αν όλα ξεκίνησαν με ένα δικό σου παράπονο, θα βρει τρόπο να σου πει ότι φταις εσύ, πως η ευθύνη δεν είναι καν μοιρασμένη, αλλά αποκλειστικά δική σου. Και, ξανά: Δεν λέμε ότι δεν θα υπάρξουν φορές που όντως εσύ θα φταις. Αλλά δεν γίνεται να φταις συνέχεια, και δεν γίνεται κάθε φορά να γλυτώνει σαν τον Χουντίνι από το κάρμα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v