1 στήθος κοτόπουλου, κατά προτίμηση βιολογικό, χωρίς πέτσα και κόκαλα
Λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο για το ψήσιμο του κοτόπουλου
1 χούφτα μαύρα σταφύλια της αρεσκείας μας
1 χούφτα λευκά σταφύλια της αρεσκείας μας
1 χούφτα καρύδια, χοντροκομμένα
1-2 τρυφερά κλωνάρια σέλερι, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
2 χούφτες πράσινα φυλλώδη λαχανικά της αρεσκείας μας (π.χ. μαρούλι, λόλα, σπανάκι)
1 τραγανό μήλο της αρεσκείας μας
Μαγιονέζα:
1 κρόκος βιολογικού, φρέσκου αυγού ημέρας, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
Αλατοπίπερο
1 κ.σ. μουστάρδα της αρεσκείας μας
1 κ.γλ. ξίδι από λευκό κρασί
100 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί το στήθος του κοτόπουλου, το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και το αλατοπιπερώνουμε.
Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και τοποθετούμε το κοτόπουλο. Αρχικά το αφήνουμε να πάρει ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές, χωρίς όμως να το γυρνάμε κάθε λίγο και λιγάκι. Περιμένουμε να πάρει χρώμα πρώτα από τη μία πλευρά και μετά το γυρνάμε από την άλλη, μην παραλείποντας τα πλαϊνά και φυσικά μόνο με λαβίδες γιατί το πιρούνι το τρυπάει και στεγνώνει. Αφού γίνει αυτό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να ψηθεί μέχρι μέσα, προσέχοντας να μείνει ζουμερό. Το αφαιρούμε από το τηγάνι και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε τη μαγιονέζα: Χτυπάμε με το μίξερ χειρός τον κρόκο αυγού με αλάτι, πιπέρι, τη μουστάρδα και το ξίδι Μόλις ομογενοποιηθεί το μίγμα και έχοντας πάντα το μηχάνημα σε λειτουργία, αρχίζουμε να προσθέτουμε σε συνεχή αλλά λεπτή ροή, σαν κλωστή, 100 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, μέχρι η μαγιονέζα να πήξει και να γίνει αφράτη και αέρινη.
Πλένουμε και στεγνώνουμε επιμελώς τα σαλατικά.
Τελευταίο, για να μην μαυρίσει, πλένουμε το μήλο, το κόβουμε σε λεπτές κυδωνάτες φέτες, χωρίς να το ξεφλουδίσουμε, και τις τρίβουμε με μια λεμονόκουπα.
Κόβουμε το στήθος του κοτόπουλου σε φέτες.
Ανακατεύουμε το κοτόπουλο, τα καρύδια, τα σταφύλια, το celery και το μήλο με λίγη μαγιονέζα.
Μοιράζουμε τα φύλλα της σαλάτας σε δύο πιάτα, από πάνω τοποθετούμε τα υπόλοιπα υλικά, τρίβουμε φρέσκο πιπέρι και σερβίρουμε με λίγη έξτρα μαγιονέζα σε μικρό μπολ.