8 μεγαλούτσικα παντζάρια, πλυμένα και κομμένα στα 2 (ή στα 4, εάν είναι πολύ μεγάλα)
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ξεφλουδισμένα και κομμένα στα 4
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο
1 μεγάλο πορτοκάλι κομμένο σε χοντρές ροδέλες κι έπειτα σε μικρότερα κομμάτια
Τα τρυφερά φύλλα των παντζαριών
Dressing:
1 κ.γλ. μουστάρδα της αρεσκείας μας
½ κ.γλ. κύμινο σε σκόνη
Ξίδι από κόκκινο κρασί
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και χυμό από μισό
Αλατοπίπερο
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C.
Τοποθετούμε τα παντζάρια και τα κρεμμύδια στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα, τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν, να μελώσουν και να «αρπάξουν» κατά τόπους, περίπου 45΄.
Τα αφήνουμε να χλιάνουν, τα βάζουμε σε μπολ/σαλατιέρα, ξεχωρίζουμε τα φύλλα των κρεμμυδιών και προσθέτουμε τα κομμάτια του πορτοκαλιού.
Όση ώρα ψήνονται τα λαχανικά ετοιμάζουμε το dressing ανακατεύοντας με το σύρμα τα υλικά.
Περιχύνουμε τη σαλάτα με το dressing, γαρνίρουμε με λίγα από τα πιο τρυφερά φύλλα των παντζαριών και την απολαμβάνουμε σε θερμοκρασία δωματίου.