4 μεγαλούτσικα πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), κομμένα σε ροδέλες πάχους περίπου 1 εκ.
50 γρ. αγελαδινό βούτυρο
Ζύμη για τάρτες κουρού ή σφολιάτα
3 αυγά
200 ml κρέμα γάλακτος
250 γρ. τυρί μπρι με την εξωτερική του κρούστα, κατά προτίμηση από απαστερίωτο γάλα, κομμένο σε φέτες πάχους περίπου 1 εκ. (ή καμαμπέρ)
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα και της κάτω αντίστασης.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και μόλις λιώσει προσθέτουμε τα πράσα.
Τα αλατοπιπερώνουμε και τα μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν και να απορροφήσουν τα υγρά τους, χωρίς να πάρουν χρώμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Στρώνουμε τη ζύμη σε ταρτιέρα με αποσπώμενο πάτο διαστάσεων περίπου 28 – 30 εκ.. Την τρυπάμε με πιρούνι και ρίχνουμε στον πάτο τα πράσα.
Χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε το μίγμα στα πράσα. Κουνάμε το ταψί για να πάει το μίγμα παντού και ισιώνουμε με σπάτουλα.
Καλύπτουμε την επιφάνεια με τις φέτες του τυριού.
Τοποθετούμε την ταρτιέρα στο κάτω μέρους του φούρνου (ο πάτος να εφάπτεται).
Ψήνουμε μέχρι να χρυσίσει το τυρί και να λιώσει το εσωτερικό του.
Αφήνουμε την τάρτα να χλιάνει πριν την ξεφορμάρουμε και την κόψουμε.