3 χοντρές φέτες μπαγιάτικο λευκό ψωμί, κατά προτίμηση προζυμένιο
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 μεγάλα μαρούλια, τα εσωτερικά τρυφερά φύλλα
Ένα μικρό κομμάτι παρμεζάνα για το σερβίρισμα
Dressing:
4 ψιλοκομμένα φιλέτα αντζούγιας
1 μεγαλούτσικη σκ. σκόρδο, κατά προτίμηση λιωμένη με το ειδικό εργαλείο ή τριμμένη στον ψιλό τρίφτη
Χυμός από μισό λεμόνι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο στον μύλο μαύρο πιπέρι (το αλάτι με φειδώ λόγω της αντζούγιας)
5-6 σταγόνες Worcestershire sauce
1 κ.γλ. μουστάρδα Dijon
1 κρόκος αυγού, οπωσδήποτε βιολογικού διότι δεν μαγειρεύεται
½ φλ. τσ. περίπου εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
4 κ.σ. ψιλοτριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα.
Κόβουμε τις φέτες του ψωμιού σε μεγαλούτσικους κύβους, διαστάσεων περίπου 2 x 2 εκ.
Τους τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα, τους αλατοπιπερώνουμε, τους ραντίζουμε με ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και τους αραδιάζουμε σε μονή στρώση.
Ψήνουμε για περίπου 10΄- 15΄ μέχρι να χρυσίσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν.
Πλένουμε καλά τα εσωτερικά τρυφερά φύλλα των μαρουλιών και τις καρδιές, τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε επιμελώς με απορροφητικό χαρτί ή με το spinner (δεν πρέπει να έχουν ίχνος νερού γιατί θα νερώσει το dressing).
Όση ώρα ψήνονται και κρυώνουν τα κρουτόν, ετοιμάζουμε το dressing μέσα στη σαλατιέρα στην οποία θα σερβίρουμε τη σαλάτα.
Βάζουμε τις αντζούγιες και το σκόρδο στη σαλατιέρα και με δύο πιρούνια λιώνουμε σε όσο πιο λείο πολτό μπορούμε (μην το κάνετε στο multi γιατί θα γίνουν σαν λάσπη).
Προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού, αλάτι και πιπέρι, τη Worcestershire Sauce, τη μουστάρδα και τον κρόκο του αυγού. Ανακατεύουμε με το σύρμα και προσθέτουμε σταδιακά, και ανακατεύοντας συνεχώς, το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε την τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύουμε. Το dressing πρέπει να είναι σχετικά πηχτό.
Κόβουμε τα μεγαλύτερα φύλλα του μαρουλιού σε χοντρές λωρίδες, ενώ αφήνουμε τα μικρά ολόκληρα, όπως και τις καρδιές. Βάζουμε το μαρούλι στη σαλατιέρα με το dressing.
Προσθέτουμε τα κρουτόν και ανακατεύουμε πολύ καλά για να πάει το dressing παντού (ιδανικά με τα χέρια μας).
Από πάνω βάζουμε λίγες φλοίδες παρμεζάνας που βγάζουμε με τον αποφλοιωτή.
Απολαμβάνουμε χωρίς χρονοτριβή για να μείνει το μαρούλι τραγανό.