1 πρέζα κρόκο Κοζάνης σε κλωστές (ή 1 φακελάκι σε σκόνη), μουλιασμένες για 1 ώρα σε μπολ με 2 κ.σ. ζεστό νερό
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 κλαρί σέλερι, κομμένο σε πολύ λεπτές ροδέλες
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μικρό φινόκιο, κομμένο σε πολύ λεπτές ροδέλες
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη ή πολτοποιημένη με το ειδικό εργαλείο
1 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί ή ούζο ή τσίπουρο με ή χωρίς γλυκάνισο
250 γρ. κριθαράκι
500 ml σπιτικό ζωμό λαχανικών ή ψαριών ή νερό
750 γρ. μύδια με το κέλυφος, καλά πλυμένα και βουρτσισμένα για να βγει το «μουστάκι» τους
200 γρ. ντοματίνια κομμένα στα 4 ή 1 ώριμη ντομάτα, ξεφλουδισμένη, κομμένη σε κύβους
Αλατοπίπερο
Άνηθο ή μάραθο, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
Σε ρηχή κατσαρόλα πλασοτέ σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι, το σέλερι και το φινόκιο μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα. Τα βοηθάμε για να αχνιστούν και να μην καούν με λίγο αλάτι κι ελάχιστο νερό.
Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμη.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το κριθαράκι, το γυρνάμε λίγο με ξύλινη κουτάλα για να γυαλίσει και σκεπάζουμε με τον ζωμό ή το νερό.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον κρόκο (τις ίνες και το νερό εάν χρησιμοποιήσαμε ίνες ή το νερό στο οποίο διαλύσαμε τη σκόνη).
Ανακατεύουμε, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κριθαράκι να μαγειρευτεί για περίπου 5΄, μέχρι να μαλακώσει μεν, αλλά να κρατάει ακόμη αρκετά στο δόντι (το μαγείρεμα θα ολοκληρωθεί στο επόμενο στάδιο).
Προσθέτουμε τα μύδια και τα αφήνουμε για 3΄ περίπου, μέχρι να ανοίξουν, με σκεπασμένη την κατσαρόλα.
Δοκιμάζουμε για να διαπιστώσουμε ότι το κριθαράκι έχει μαγειρευτεί όσο πρέπει (al dente για τα δικά μου γούστα) και εάν χρειάζεται λίγο ακόμη, γνωρίζοντας ότι η κάθε μάρκα έχει διαφορετικό χρόνο βρασμού, το αφήνουμε για λίγα λεπτά (βλ. tips).
Προσθέτουμε τα ντοματίνια ή τη ντομάτα και αποσύρουμε από την εστία για να μην μαγειρευτούν οι ντομάτες.
Πασπαλίζουμε με άνηθο, τρίβουμε μαύρο πιπέρι, στάζουμε λίγες σταγόνες ωμό ελαιόλαδο και σερβίρουμε αμέσως, γιατί όπως όλα τα ζυμαρικά, έτσι και το κριθαράκι, απορροφά την σάλτσα πάρα πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να στεγνώνει.