1 γεμάτο κ.γλ. μαροκινή καυτερή σάλτσα harissa (ή μπούκοβο, με διαφορετικό αρωματικό αποτέλεσμα)
1 γεμάτη κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 μέτρια καρότα, κομμένα σε ροδέλες
2 μπαστουνάκια σέλερι ,κομμένα σε ροδέλες
700 ml τριμμένη ντομάτα (φρέσκια ή συσκευασμένη)
3 ματσάκια φρέσκα βότανα (μαϊντανό, κόλιανδρο, μυρώνια), ψιλοκομμένα (εάν δεν μας αρέσει ή δεν έχουμε κάποιο από αυτά, συμπληρώνουμε με τα άλλα)
250 γρ. ρεβίθια, βρασμένα (όχι χυλωμένα)
Σπιτικό ζωμό λαχανικών ή νερό
100 γρ. φακές (άβραστες)
Αλατοπίπερο
Χυμό λεμονιού για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο (το λάδι ίσα να τον σκεπάζει) και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι. Το βοηθάμε με αλάτι και λίγο νερό για να αχνιστεί κι όχι να τσιγαριστεί έντονα.
Μόλις μαλακώσει και γίνει διάφανο προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τον πελτέ.
Μόλις μυρίσουν τα μπαχαρικά προσθέτουμε τα καρότα και το σέλερι.
Σοτάρουμε για λίγα λεπτά ακόμη και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και τα φρέσκα βότανα, αφού κρατήσουμε λίγα στην άκρη για το γαρνίρισμα.
Προσθέτουμε τα ρεβίθια και συμπληρώνουμε με ζωμό ή νερό, ούτως ώστε τα υλικά να σκεπάζονται από υγρά. Αλατοπιπερώνουμε.
Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε αρκετά χαμηλή (στη σκάλα 4 για συσκευές 9 βαθμίδων) και σιγοβράζουμε για περίπου 30΄- 45΄, μέχρι τα ρεβίθια να αρχίσουν να χυλώνουν.
Προσθέτουμε τις φακές και βράζουμε για όση ώρα χρειαστεί ακόμη μέχρι να χυλώσει όμορφα η σούπα. Κατά διαστήματα ελέγχουμε τα υγρά και συμπληρώνουμε με ζωμό ή νερό, εάν χρειαστεί.
Εάν για οποιονδήποτε λόγο δούμε ότι η σούπα αργεί πολύ να χυλώσει, βγάζουμε λίγα ρεβίθια, τα πολτοποιούμε στο blender ή το multi και τα ξαναπροσθέτουμε στη σούπα.
Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ, γαρνίρουμε με τα βότανα που κρατήσαμε και ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ωμού ελαιολάδου και λεμόνι.
Την απολαμβάνουμε ζεστή ή χλιαρή αλλά όχι καυτή. Συνοδεύουμε με αραβικές πίτες ή άλλου είδους άζυμο ψωμί.