Ξεπλένουμε με άφθονο νερό τη φάβα και τη στραγγίζουμε καλά.
Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τη ρίγανη.
Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι, χωρίς να πάρει χρώμα, προσθέτουμε τη φάβα και τη σοτάρουμε και αυτή για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε 1,5 lt καυτό νερό και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά σε αρκετά χαμηλή (στο 4,5 για εστίες με 9 σκάλες).
Ξαφρίζουμε σχολαστικά μέχρι να σταματήσει το άφρισμα.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα με ανοιχτή την κατσαρόλα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι η φάβα να λιώσει και το νερό να απορροφηθεί σχεδόν εντελώς. Ο χρόνος μαγειρέματος είναι περίπου μισή ώρα, όμως αυτός εξαρτάται εν πολλοίς από την ποιότητα του οσπρίου. Το ζητούμενο είναι να λιώσει η φάβα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε σταδιακά λίγο καυτό νερό.
Αφαιρούμε τη ρίγανη, μεταφέρουμε τη φάβα στο μπλέντερ με τρυπητή κουτάλα για να απομακρύνουμε τα πολλά υγρά, και την πολτοποιούμε. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγα υγρά ακόμη, ανάλογα και με την πυκνότητα που επιθυμούμε.
Αλατίζουμε, πιπερώνουμε και προσθέτουμε χυμό λεμονιού κατά βούληση και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Μεταφέρουμε τη φάβα σε μπολ και την πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και λίγες ακόμα σταγόνες ελαιόλαδο.
Όση ώρα μαγειρεύεται η φάβα ετοιμάζουμε τα συνοδευτικά.
Ελιές: Βάζουμε ελιές σε μπολ, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με za’atar και sumac.
Αραβικές πίτες: Κόβουμε με τα χέρια μας αραβικές πίτες σε ακανόνιστα κομμάτια, τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, τις πασπαλίζουμε με za’atar και sumac, ανακατεύουμε και τις αραδιάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C μέχρι να γίνουν κριτσανιστές.