Γιατί πρέπει να τρώμε σταφύλια

Η ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση του κάνουν το σταφύλι έναν πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία μας.

Το χαρακτηριστικό φρούτο της ελληνικής μυθολογίας, πέρα από νόστιμο είναι και άκρως θρεπτικό, χάρη στην αντιοξειδωτική του δράση και την υψηλή περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά.

Ένα τσαμπί σταφύλια λοιπόν, αποτελεί ένα από τα πιο θρεπτικά και εύγεστα σνακ, με εξαιρετικά οφέλη για την υγεία μας.

Ποια είναι αυτά;

Το σταφύλι περιέχει κάλιο, βιταµίνες Α, Β και C, ενώ ανεξαρτήτου χρώματος, περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται φλαβονοειδή και θεωρείται πως συμβάλουν στην πρόληψη χρονίων νοσημάτων.

Η ρεσβερατρόλη μάλιστα που βρίσκεται στη φλούδα του, έχει φανεί πως μπορεί να ασκήσει προστατευτικό ρόλο στη λειτουργία της καρδιάς, ενώ έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση, προστατεύοντας το κολλαγόνο και την ελαστίνη των ιστών.

Η βιταμίνη Α συμβάλλει σημαντικά στην καλή λειτουργία της όρασης και προστατεύει από διάφορες οφθαλμολογικές παθήσεις, ενώ το κάλιο αυξάνει τη διούρηση και καταπολεμά την κατακράτηση των υγρών, διατηρώντας την αρτηριακή πίεση σε χαμηλά επίπεδα.

Τα αντιοξειδωτικά του σταφυλιού έχουν καρδιοπροστατευτική δράση καθώς εμποδίζουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, προλαμβάνουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλιών και καταπολεμούν το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας.

Τα φλαβονοειδή τέλος, εκτός από την ενίσχυση του καρδιαγγειακού συστήματος, συμβάλλουν και στη θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων.

Στο κομμάτι των θερμίδων τώρα, πολύς κόσμος θεωρεί ότι το σταφύλι παχαίνει, εξαιτίας των πολλών θερμίδων του και των σακχάρων Κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Ένα μεσαίο τσαμπί έχει περίπου 150 θερμίδες όσο δηλαδή 2 μεγάλα άλλα φρούτα. Η γλυκιά του γεύση είναι που μας μπερδεύει και έχουμε την αίσθηση ότι επειδή είναι γλυκό είναι και παχυντικό.

Το σταφύλι άρα μπορεί να ενταχθεί ακόμα και σε μια διατροφή απώλειας βάρους, χωρίς… φόβο, αλλά και χωρίς υπερβολές.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v