Αρνί ή κατσίκι: Ιδού η απορία

Πώς ξεχωρίζει το αρνί από το κατσίκι, ποια τα χαρακτηριστικά του καθενός και τι πρέπει να επιλέξεις αν προσέχεις την σιλουέτα σου;
Αρνί ή κατσίκι: Ιδού η απορία
Στο δίλημμα «αρνί ή κατσίκι», η απάντηση είναι καθαρά υποκειμενική όσον αφορά το κομμάτι της γεύσης. Ό,τι σου αρέσει τρως. Στο κομμάτι της διατροφής όμως τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, αλλά και πάλι παν μέτρον άριστον.

Δες παρακάτω όσα πρέπει να ξέρεις για την σουβλιστή δυάδα του Πάσχα.

Πώς θα το ξεχωρίσεις;

Το κατσίκι είναι πιο λεπτό και ψηλό, ενώ το αρνί πιο κοντό και παχουλό, λόγω του ότι… αράζει περισσότερο συγκριτικά με το κατσίκι. Το αρνί από το κατσίκι το ξεχωρίζεις εύκολα κοιτάζοντας την ουρά, που στο κατσίκι είναι στραμμένη προς τα επάνω, ενώ η άκρη της έχει ίσιες τρίχες. Να και κάτι που δεν ήξερες λοιπόν. Αλλά έχει και συνέχεια.

Το κεφάλι του κατσικιού είναι πιο επίπεδο σε σύγκριση με του αρνιού, ενώ στη γεύση, το αρνίσιο κρέας έχει μια πιο χαρακτηριστική μυρωδιά που κάποιους μάλιστα τους ενοχλεί , τρυφερή υφή και πιο γλυκιά γεύση, ενώ το κρέας το κατσικιού είναι πιο σκούρο, σφιχτό και με λιγότερο έντονη γεύση.

Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Σε γενικές γραμμές, το κατσίκι είναι συγκριτικά πιο ελαφρύ- τα 100 γραμμάρια έχουν περίπου 370 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα αρνιού θα σου δώσει επιπλέον 100 θερμίδες. Πάμε να τα δούμε πιο αναλυτικά τώρα.

Στις θερμίδες του αρνιού μεγάλη είναι η συμμετοχή λίπους (21 γρ. ανά 100 γρ.) – γι’ αυτό και το κρέας του είναι πιο τρυφερό. Το αρνί μάς δίνει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, αμινοξέα, βιταμίνες Β3, Β6 και Β12, σελήνιο και ψευδάργυρο, ενώ τα εντόσθια δίνουν εξτρά στοιχεία, όπως σίδηρο, βιταμίνη Α και φώσφορο.

Μπορεί να έχει αρκετό λίπος, αλλά το περισσότερο μέρος του (εφόσον δεν είναι αρνάκι γάλακτος) βρίσκεται εξωτερικά, πράγμα που σημαίνει πως το αφαιρείς εύκολα, αποφεύγοντας την πέτσα και αφαιρώντας τα ορατά λίπη. Ποτέ κανείς δεν το έκανε, αλλά εμείς οφείλουμε να σ’το πούμε.

Το ψαχνό του αρνιού έχει περίπου 97mg χοληστερίνης ανά 100 γραμμάρια. Το 1/3 των λιπαρών του αρνιού είναι κορεσμένο, ενώ το υπόλοιπο είναι πιο υγιεινό.

Το κατσικάκι έχει επίσης σαφώς λιγότερο λίπος, περί τα 4 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια κρέατος, ενώ μόλις το 1/10 των λιπαρών του είναι κορεσμένο.

Περιέχει κι αυτό υψηλές ποσότητες χοληστερίνης (περί τα 75mg ανά 100 γρ.), αλλά και συνένζυμα τα οποία μπορούν να μειώσουν την κακή χοληστερόλη. Επίσης, έχει αντίστοιχες ποσότητες βιταμινών και θρεπτικών συστατικών με το αρνί, ελαφρώς λιγότερες πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά έχει επιπλέον νάτριο, ασβέστιο και κάλιο.

Η ετυμηγορία του διατροφικού δικαστή

Το κατσίκι αποτελεί περισσότερο υγιεινή επιλογή από το αρνί, καθότι περιέχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά. Ωστόσο, επειδή οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να καλύψουμε όλες τις επιλογές, καλό είναι το πασχαλινό πιάτο να φιλοξενήσει "λίγο απ’ όλα" – χωρίς τύψεις.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v