Πώς θα ετοιμάσεις πασχαλινό αρνί στο σπίτι

Φέτος ψήνουμε σπίτι και φτιάχνουμε το πιο λαχταριστό αρνάκι στον φούρνο, ζουμερό με τραγανή πετσούλα.
Πώς θα ετοιμάσεις πασχαλινό αρνί στο σπίτι
του Αλέξανδρου Πανδή

Δεν παίζει κανένα ρόλο αν γιορτάζεις το Πάσχα ή όχι, αν σου αρέσουν τα ψητά και τα αρνιά ή όχι, ούτε αν θα πας στο χωριό σου φέτος!

Το πασχαλινό αρνί είναι ένα έθιμο που ο σκοπός του πάντα ήταν να φέρει πιο κοντά την οικογένεια και για να το αντέξουμε αυτό, πάντα συνοδεύεται με τσίπουρο και άλλα αλκοολούχα ποτά.

Φέτος όμως, αναγκαστικά, η όλη διαδικασία πρέπει να γίνει λίγο διαφορετικά, οπότε αν δεν έχεις αυλή με κήπο για να ανάψεις κάρβουνα και να σκάψεις λάκκο για την φωτιά ή πιστεύεις πως η ψησταριά στο μπαλκόνι θα κάνει τη γειτονιά να σε μισήσει (δικαίως, να συμπληρώσω), σου έχω μια εύκολη τεχνική για να ψήσεις ένα ζουμερό κομμάτι αρνί, με τραγανή πέτσα στο φούρνο.

Η προετοιμασία

Θα ξεκινήσεις απλά, πηγαίνοντας στο χασάπη, αφού έχεις πάρει την απαραίτητη άδεια και ζητώντας ένα αρνίσιο μπούτι, περίπου 2 κιλά. Αν θες περισσότερη γεύση, μπορείς να πάρεις ζυγούρι αλλά δεν θα σου πρότεινα κατσίκι για αυτή την συνταγή. Μπορείς να του ζητήσεις να αφαιρέσει τα κόκκαλα ή να το πάρεις ολόκληρο για μια πιο ρουστίκ παρουσίαση.

Από εδώ και πέρα, χρειάζεται υπομονή! Θα ανακατέψεις σε ένα πολυμίξερ 2 κ.σ. κύμινο, 2 κ.σ. μαύρο πιπέρι, 2 κ.σ. σκόρδο σε σκόνη (μπορείς εναλλακτικά να βάλεις 4 σκελίδες φρέσκο σκόρδο), 2 κ.σ. ζάχαρη, 1 κ.σ. θυμάρι, 1 κ.σ. μουστάρδα, 4 κ.σ. αλάτι και αρκετό φρέσκο δεντρολίβανο. Αυτό το μίγμα θα το απλώσεις πάνω στο κρέας και θα προετοιμάσεις ένα βαθύ ταψί, καλύπτοντας το με αλουμινόχαρτο πάνω στο οποίο θα τοποθετήσεις μια σχάρα και εκεί θα βάλεις το αρνί, για να μαριναριστεί. Μπορείς να το αφήσεις ακάλυπτο στο ψυγείο από 4 έως 24 ώρες.

Το ψήσιμο

Όσο για το ψήσιμο, θα γίνει σε δύο στάδια. Στο πρώτο, θα προθερμάνεις τον φούρνο στους 130°C και θα τοποθετήσεις το κρέας, μαζί με το ταψί και την σχάρα, για να απομακρύνονται τα λίπη, για 2 ώρες. Αν έχεις θερμόμετρο, θέλουμε η θερμοκρασία στο κέντρο του να φτάσει τους 58°C. Εφόσον τελειώσεις με το πρώτο στάδιο, αφαιρείς την σχάρα με το κρέας και αφήνεις να ξεκουραστεί για 40 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει το κρέας να παραμείνει ζουμερό.

Ενδιάμεσα, στα λίπη που έχουν συγκεντρωθεί στο ταψί, μπορείς να ρίξεις χοντροκομμένες πατάτες ή άλλα λαχανικά και να τα ψήσεις ενώ το κρέας ξεκουράζεται. Παρεμπιπτόντως, ένα αρνίσιο κεφαλάκι στο φούρνο χρειάζεται περίπου 40 λεπτά ψήσιμο στους 180°C, όσο περίπου και οι πατάτες δηλαδή, και θα μπορέσεις να εκμεταλλευτείς ακόμα περισσότερο την αναμονή μέχρι το επόμενο στάδιο.

Το δεύτερο στάδιο, θέλει λίγη προσοχή, αλλά είμαι σίγουρος πως θα τα καταφέρεις!

Θα προθερμάνεις τον φούρνο σου στην υψηλότερη του θερμοκρασία και θα ανοίξεις και το γκριλ. Θα τοποθετήσεις τη σχάρα με το κρέας στη χαμηλότερη σκάλα του φούρνου και φρόντισε να τοποθετήσεις ακόμη, το ταψί με τις πατάτες ή ένα αλλο σκεύος από κάτω για να στραγγίζουν τα υγρά του και να το παρακολουθείς ενώ ψήνεται, για να πετύχεις ένα ωραίο χρώμα. Θα χρειαστεί περίπου 5-10 λεπτά σε κάθε πλευρά, αναλόγως το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος και με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσεις μια τραγανή πέτσα, ενώ το κρέας στο εσωτερικό θα έχει παραμείνει ζουμερό!

Αφού το πετύχεις και το ευχαριστηθείς μαζί με την οικογένεια και τους αγαπημένους σου, σκέψου μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε την παράδοση και δεν χρειάζεται κάθε χρόνο να τρέχουμε στα χωριά!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v