Μπορώ να φάω τα πασχαλινά αυγά;

Είναι τοξικές οι βαφές των αυγών; Πρέπει να πετάξεις τα αυγά που περίσσεψαν από το πασχαλινό τραπέζι; Και άλλες απαντήσεις για τα βαμμένα κόκκινα αυγά.

Μπορώ να φάω τα πασχαλινά αυγά;

Η σύντομη απάντηση στην ερώτηση του τίτλου είναι «ναι». Τα βαμμένα αυγά είναι απολύτως ασφαλή για κατανάλωση, είτε τα έχεις βάψει μόνος/η είτε τα έχεις αγοράσει έτοιμα. Αρκεί να προσέξεις να μην έχουν ρωγμές στο κέλυφος, στην περίπτωση που τα αγοράσεις, και να μην βάψεις τα αυγά που σου έσπασαν στο βράσιμο, αν το κάνεις μόνος/η σου.

Κι αυτό γιατί το τσόφλι του αυγού είναι ένα πολύ ισχυρό προστατευτικό, που προφυλάσσει απόλυτα το εσωτερικό του. Ο λόγος που μερικές φορές διαπιστώνεις ότι το ασπράδι έχει πάρει χρώμα όταν ξεφλουδίσεις το αυγό, είναι γιατί το τσόφλι είναι πορώδες, αποτελείται για την ακρίβεια από 17.000 μικροσκοπικούς πόρους, με αποτέλεσμα ορισμένες φορές το χρώμα να «βάφει» και λίγη από την επιφάνεια του ασπραδιού. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι η βαφή που πέρασε στο αυγό είναι ισχυρή ή τοξική, όπως λέει ο ευρέως διαδεδομένος μύθος.

Μπορώ να αφήσω τα αυγά εκτός ψυγείου;

Μπορεί να κάνουν ωραίο στολισμό στο πασχαλινό τραπέζι, και να φιγουράρουν ήδη από την Μεγάλη Πέμπτη σε πολλά σαλόνια, ωστόσο τα βρασμένα αυγά δεν πρέπει να μένουν περισσότερες από δύο ώρες εκτός ψυγείου. Οπότε η ιδέα να τα βάψεις παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη και να τα αφήσεις πάνω στο τραπέζι μέχρι την Ανάσταση, δεν είναι καλή. Βαλ’ τα στο ψυγείο, όπως κάνεις με όλα τα υπόλοιπα αυγά.

Πρέπει να πετάξω τα αυγά που περίσσεψαν από το πασχαλινό τραπέζι;

Όχι απαραίτητα. Τα βρασμένα αυγά διατηρούνται στο ψυγείο για μέχρι και 7 ημέρες, οπότε αν τα έβαψες Μεγάλη Πέμπτη είναι ασφαλή για κατανάλωση μέχρι και την Τετάρτη μετά το Πάσχα.

Οδηγίες από τον ΕΦΕΤ για τα πασχαλινά αυγά

- Δεν πλένουμε τα αυγά πριν τα βράσουμε.
- Τοποθετούμε τα βρασμένα αυγά στο ψυγείο σε ξεχωριστό χώρο από τα φρέσκα, το πολύ δύο ώρες αφότου τα βράσουμε, και τα καταναλώνουμε εντός μίας εβδομάδας.
- Αγοράζουμε μόνο εγκεκριμένες βαφές αυγών και ακολουθούμε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες.
- Βάφουμε μόνο τα αυγά που δεν έχουν σπάσει κατά το βρασμό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v