Τι εννοείς δεν τρως λαχανάκια Βρυξελλών;

Ώρα να μάθεις τα πολύτιμα οφέλη που έχει για την υγεία το παρεξηγημένο αυτό λαχανικό, και να το ενσωματώσεις στη διατροφή σου άμεσα.
Τι εννοείς δεν τρως λαχανάκια Βρυξελλών;
Τα λαχανάκια Βρυξελλών πήραν το όνομά τους από την πρωτεύουσα του Βελγίου, όπου καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά τον 16ο αιώνα. Μοιάζουν λίγο με μίνι λάχανα, αλλά μην κρίνεις από το μικρό τους μέγεθος και μην ξεγελιέσαι.

Η θρεπτική τους αξία είναι αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους τους.

Αν μάλιστα τα μαγειρέψεις με τον σωστό τρόπο, τα λαχανάκια Βρυξελλών έχουν μια ήπια, γλυκιά, και τραγανή γεύση. Αλλά είναι πολύ εύκολο να παραβραστούν, γεγονός που τα κάνει πικρά, γλιτσερά και τους δίνει μια έντονη, δυσάρεστη μυρωδιά.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να τα μαγειρέψεις είναι στον φούρνο. Κόψε τα σε φέτες ή τέταρτα, πρόσθεσε λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και μαύρο πιπέρι, και ψήσε τα για 30 έως 40 λεπτά στους 200 βαθμούς, μέχρι τα εξωτερικά φύλλα να γίνουν χρυσά και ελαφρώς τραγανά.

Νόστιμα ε; Ωραία, αφού ξεπεράσαμε το εμπόδιο(;) της γεύσης, ας δούμε τι προσφέρουν στο κορμάκι σου.

* Είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, καθώς περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες (4gr), βιταμίνες (Α, C, Κ, Β6, Φολικό οξύ, Ριβοφλαβίνη, Θειαμίνη), αντιοξειδωτικά και μέταλλα (μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο) πολύ χρήσιμα και ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Δεν περιέχουν καθόλου λίπος και χοληστερίνη, ενώ το ποσοστό νατρίου είναι εξαιρετικά χαμηλό. Θερμιδικά αποδίδουν μόνο 42 kcal ανά 100gr και αποτελούνται σε ποσοστό 87% από νερό.

* Χάρη στην περιεκτικότητά τους σε καροτενοειδή, σουλφοραφάνη και DIM (διινδολυμεθάνιο), καθυστερούν, βελτιώνουν την άμυνα του οργανισμού ενάντια στον καρκίνο και αποτελούν ιδανική τροφή για την πρόληψή του.

* Λόγω της Βιταμίνης C και του Καλίου, προσδίδουν επιπλέον οφέλη για την προστασία από τη σιωπηρή νόσο της οστεοπόρωσης, ενώ παρέχουν προστασία κατά της στεφανιαίας νόσου και είναι ευεργετικά για την ισορροπία των υγρών του σώματος και της αρτηριακής πίεσης.

* Αποτελούν καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της LDL-χοληστερόλης. Η δράση αυτή οφείλεται κυρίως στην αυξημένη απέκκριση χολικών αλάτων αλλά και της πηκτίνης που περιέχουν. Από την άλλη πλευρά, περιέχουν υψηλά ποσοστά αδιάλυτων φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντερικού σωλήνα και συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου και τη μείωση της δυσκοιλιότητας.

* Όσον αφορά την αντιοξειδωτική δράση, τα λαχανάκια Βρυξελλών φαίνεται να υπερέχουν των άλλων λαχανικών, κυρίως λόγω των μη-βιταμινούχων αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Πιο συγκεκριμένα, κατά το οξειδωτικό στρες, καταστρέφεται το DNA των κυττάρων και αποβάλλεται στα ούρα η 8-ΟΗdG, το οποίο φαίνεται να μειώνεται αισθητά μετά από αυξημένη κατανάλωση τους.

Με πληροφορίες από Iatronet

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v