Ποιες βιταμίνες κρύβονται στα καλοκαιρινά τρόφιμα;

Οι καλοκαιρινές τροφές μας κρατούν συντροφιά τόσο με τη νοστιμάδα τους, όσο και με τον πλούτο των θρεπτικών τους συστατικών.
Ποιες βιταμίνες κρύβονται στα καλοκαιρινά τρόφιμα;
Υπάρχει καλοκαιρινό τραπέζι χωρίς αγγουροντομάτα; Απόγευμα στο μπαλκόνι χωρίς καρπουζάκι; Λείπουν τα βλήτα από ένα γεύμα με θέα θάλασσα;

Τα καλοκαιρινά τρόφιμα είναι εδώ και κρύβουν μπόλικες βιταμίνες για να παραμείνουμε υγιείς.

Ντομάτες

Ζουμερές και νόστιμες, οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, κάλιο και λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία από τις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος.

Παντζάρια

Απαραίτητο συνοδευτικό κάθε καλοκαιρινού γεύματος, τα παντζάρια έχουν αξιοσημείωτες ποσότητες καλίου, βιταμίνης C, ινών, μαγνησίου και σιδήρου.

Σπαράγγια

Είναι νόστιμα, θρεπτικά και σούπερ εύκολα στο μαγείρεμα. Τα σπαράγγια είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και βιταμίνες A, C, E και K, καθώς και μια σειρά από αντιοξειδωτικά.

Καρπούζι

Δροσιστικό και γλυκό, το καρπουζάκι αποτελεί καλή πηγή καλίου, βιταμίνης C και βιταμίνης Α, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, ένα συστατικό με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Κεράσια

Τα κεράσια είναι πλούσια επίσης σε βιταμίνες του Β συμπλέγματος (Β1, Β2, Β3), φυλλικό οξύ και βιταμίνη C, ενώ περιέχουν μικρές ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου, χαλκού και πρωτεϊνών.

Μούρα

Περιέχουν μεγάλο αριθμό μετάλλων και ιχνοστοιχείων, βιταμίνες Ε και C, όπως και καροτενοειδή, που αποτρέπουν την πρόωρη γήρανση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

Κολοκυθάκια

Τα ταπεινά πλην νόστιμα κολοκυθάκια περιέχουν βιταμίνες C, B12 και κάλιο, ενώ οι θερμίδες τους είναι αμελητέες. Είναι επίσης πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, συστατικά που βοηθούν την υγιή όραση.

Πεπόνι

Γλυκό και μυρωδάτο, το πεπόνι μάχεται το καρπούζι – και αν μας ρωτάτε κερδίζει – και  είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και, C, καθώς και σε θειαμίνη, νιασίνη, Β6 και κάλιο.

Αμπελοφάσουλα

Επίσης φτωχά σε θερμίδες, τα αμπελοφάσουλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και πολλές του συμπλέγματος Β, ενώ έχουν άφθονα μεταλλικά στοιχεία.

Σταφύλια

Από τους πιο νόστιμους διατροφικούς θησαυρούς του καλοκαιριού, τα σταφύλια είναι πλούσια σε κάλιο και βιταμίνες Α, Β και C, ενώ παράλληλα περιέχουν φλαβονοειδή.

Μπάμιες

Δώστε τους επιτέλους μια ευκαιρία όσο και αν τις μισείτε, και θα σας αποζημιώσουν με φυτικές ίνες, αλλά και βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, φολικό οξύ και μαγγάνιο.

Αγγούρι

Είναι ιδανικό για δίαιτες, προσφέρει ενυδάτωση και περιέχει βιταμίνες Α, Β, C και Ε καθώς και ικανοποιητική ποσότητα σε φυτικές ίνες.

Ροδάκινο

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, σίδηρο και φυτικές ίνες, έχει λίγες θερμίδες και αποτελεί μια ήπια καθαρτική και διουρητική τροφή.

Βλήτα

Σούπερ καλοκαιρινή και σούπερ νόστιμη σαλάτα, τα βλήτα περιέχουν βιταμίνες Κ, C, Α, Β6, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, ριβοφλαβίνη, μαγνήσιο, κάλιο και μαγγάνιο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v