Κεράσια: 10 λόγοι για να κρατάς μεγάλο καλάθι

Τα κεράσια είναι το σούπερ φρούτο της άνοιξης και έχουμε δέκα λόγους που θα σε πείσουν να τα καταναλώσεις με τις χούφτες.
Κεράσια: 10 λόγοι για να κρατάς μεγάλο καλάθι

Τα κεράσια βρίσκονται στα καλύτερά τους και πέρα από νόστιμα και χαμηλά σε θερμίδες, χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν βοηθούν σημαντικά στη γενικότερη υγεία.

Ψάχνεις λόγους για να τα καταναλώσεις; Σου έχουμε δέκα και καλούς.

Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, χάρη στην παρουσία των φυτοχημικών και βήτα καροτίνης. Έχουν επίσης σημαντικές ποσότητες σε βιταμίνες του Β συμπλέγματος (Β1, Β2, Β3), φυλλικό οξύ και βιταμίνη C, ενώ περιέχουν μικρές ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου, χαλκού και πρωτεϊνών.

Θεωρούνται αντικαρκινικά, εξαιτίας των ανθοκυανινών που περιέχουν, ουσίες οι οποίες φαίνεται να συμβάλλουν στην εξουδετέρωση καρκινογόνων ουσιών.

Οι φυτοχημικές ουσίες, οι οποίες ονομάζονται φυτοστερόλες και περιέχονται σε υψηλή συγκέντρωση στα κεράσια βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης.

Βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, αφού περιέχουν μεγάλες ποσότητες οργανικών οξέων και φυτικών ινών.

Ευνοούν την καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, ενώ είναι διουρητικά και χωνευτικά.

Περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και άρα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την καρδιακή υγεία και το καρδιαγγειακό σύστημα.

Λόγω των μεταλλικών αλάτων και ιχνοστοιχείων που περιέχουν δρουν ανακουφιστικά σε ρευματικούς πόνους, την αρθρίτιδα και την ουρική αρθρίτιδα. Όταν καταναλώνονται τακτικά και σε μεγάλες ποσότητες, βοηθούν στον έλεγχο της υπερβολικής παραγωγής ουρικού οξέος στο αίμα.

Περιέχουν μελατονίνη, η οποία επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης. Η μελατονίνη βοηθάει επίσης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στον υγιή ύπνο.

Βοηθούν στην αναιμία, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο και προάγουν την αιμοποίηση.

Αυξάνουν κατά 50% την παραγωγή ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος. Πιο συγκεκριμένα, οι ανθοκυανίνες, λόγω αυξημένης έκκρισης ινσουλίνης θα μπορούσαν να προδίδουν ένα καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο αποτρέποντας την υπερ- ή υπό-γλυκαιμία και κατά συνέπεια τον διαβήτη. Συνεπώς, η κατανάλωση κερασιών πιθανόν να βοηθά στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη.

Με πληροφορίες από Iatronet.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v