Οι φυτοφάγοι έχουν περισσότερους υγιείς βιοδείκτες από τους κρεατοφάγους

Νέα έρευνα απέδειξε ότι όσοι ακολουθούν φυτοφαγική διατροφή έχουν περισσότερους υγιείς βιοδείκτες σε σχέση με τους κρεατοφάγους.
Οι φυτοφάγοι έχουν περισσότερους υγιείς βιοδείκτες από τους κρεατοφάγους
Μια πολύ σημαντική βρετανική επιστημονική έρευνα ήρθε στο φως της δημοσιότητας η οποία καταδεικνύει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν φυτική διατροφή έχουν σίγουρα πιο υγιές προφίλ βιοδεικτών στο σώμα τους σε σχέση με εκείνους που τρώνε κρέας. Μάλιστα σημειώνει μεγάλο ενδιαφέρον η διαπίστωση ότι αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα από την ηλικία και το βάρος.

Οι ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη, είχαν επικεφαλής τον δρα Κάρλος Σέλις-Μοράλες του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, και προχώρησαν στη σχετική ανακοίνωση στο -διαδικτυακό φέτος λόγω κορωνοϊού- ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας (ECO). Χαρακτηριστικά ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 178.000 υγιή άτομα ηλικίας 37 έως 73 ετών, από τους οποίους οι 4.111 ήταν φυτοφάγοι. Αντικείμενο της μελέτης στάθηκε η σχέση της διατροφής με 19 βιοδείκτες του αίματος και των ούρων, οι οποίοι σχετίζονται με διάφορες παθήσεις (διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο, καρκίνο, νεφρική και ηπατική λειτουργία, υγεία οστών κ.ά.).

Τα αποτελέσματα της έρευνας διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με τους κρεατοφάγους, οι φυτοφάγοι έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σε 13 δυνητικά επικίνδυνους βιοδείκτες, όπως είναι η ολική χοληστερίνη, η «κακή» χοληστερίνη (LDL), η κρεατινίνη, οι δείκτες του ήπατος GGT και AST, η ορμόνη IGF-1 κ.ά. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι φυτοφάγοι έχουν χαμηλότερα επίπεδα σε «καλούς» βιοδείκτες, όπως η «καλή» χοληστερίνη (HDL), η βιταμίνη D και το ασβέστιο, καθώς επίσης σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Παρόλα αυτά δεν φάνηκε κάποια διαφορά μεταξύ φυτοφάγων-κρεατοφάγων σε άλλους βιοδείκτες, όπως συμβαίνει με τα επίπεδα σακχάρου (γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης), αρτηριακής πίεσης ή C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (δείκτης φλεγμονής).

Ο δρ. Μοράλες, δήλωσε σχετικά με τα όσα διαπιστώθηκαν από την μελέτη που εκπόνησε μαζί τους συνεργάτες του ότι: «οι φυτοφάγοι φαίνονται να έχουν χαμηλότερα επίπεδα παθολογικών βιοδεικτών που μπορούν να οδηγήσουν σε κυτταρική βλάβη και σε χρόνια νόσο».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v