Blackberry: Μυστικά και... ψέματα

Οι πάροχοι συσκευών και υπηρεσιών Blackberry υπόσχονται e-mail στο κινητό σας, αλλά και πολλές ακόμα ευκολίες που έχετε συνηθίσει μόνο στο γραφείο. Ποια όμως είναι η πραγματικότητα; Πόσο εξυπηρετικά είναι τελικά αυτό τα μοντέρνα επαγγελματικά εργαλεία; Οι χρήσεις, η ιστορία και οι τιμές.
Blackberry: Μυστικά και... ψέματα

του Πάρη Καπράλου

”Φορητό γραφείο” ακούτε, ”δεν χρειάζεται να περιμένετε στο γραφείο σας για να λάβετε το επόμενο σημαντικό email” και πολλά άλλα. Το Blackberry, όπως και τόσα άλλα ”φρούτα” της τεχνολογίας μπήκε στην ζωή μας. Ίσως όχι στην ζωή όλων μας, μιας και οι πλακουτσές συσκευές με τα πολλά κουμπιά δεν απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό, αλλά στα στελέχη επιχειρήσεων για τα οποια ο χρόνος είναι χρήμα.

Το ξεκίνημα του νέου hype έγινε στην Ελλάδα από την ΤΙΜ, η οποία τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους έφερε για πρώτη φορά τις συσκευές στις προθήκες των καταστημάτων και αφού δημιούργησε ανάλογες υπηρεσίες, τις διέθεσε στο κοινό. Ακολούθησαν και οι Vodafone και Cosmote σύντομα.

Χρησιμότητα

Για τις επιχειρήσεις, η λύση BlackBerry Enterprise Solution ενσωματώνεται με την e-mail πλατφόρμα Microsoft Exchange, IBM Lotus Domino και Novell GroupWise, επιτρέποντας ασφαλή ασύρματη και φορητή πρόσβαση στο εταιρικό e-mail, καθώς και σε εταιρικές εφαρμογές.

Για τους ιδιώτες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η λύση BlackBerry Internet Service προσφέρει πρόσβαση μέχρι και σε 10 εταιρικούς ή και προσωπικούς λογαριασμούς e-mail (συμπεριλαμβανομένων των Microsoft Exchange, IBM Lotus Domino και πολλών δημοφιλών ISP λογαριασμών e-mail) από μία μοναδική συσκευή. Και όλα αυτά με απλό τρόπο, προσβάσιμο στους πάντες.

Τα πράγματα μέχρι εδώ είναι καλά. Το γεγονός όμως ότι ο Έλληνας χρήστης δεν μπορεί να δει τα email του στα ελληνικά, παρά τις περί το αντίθετο διαβεβαιώσεις και των τριών εταιρειών (TIM, Vodafone, Cosmote), σαφώς λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας.

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση, αφού η συσκευή μπορεί να δει μόνο κάποια συγκεκριμένη κωδικοποίηση ελληνικών, πρακτικά όμως επειδή δεν μπορείτε να πείτε σε όλους τους συνεργάτες σας να αλλάξουν τις ρυθμίσεις του υπολογιστή τους προκειμένου εσείς να βλέπεται τα email σας στην νέα Blackberry συσκευή σας, θα πρέπει να ζήσετε για κάποιο καιρό με αυτή την πραγματικότητα, μέχρι φυσικά να ενσωματωθούν όλες οι κωδικοποιήσεις ελληνικών χαρακτήρων.

Η αλήθεια είναι ότι τις αρετές του Blackberry ενσωματώνουν και πολλές ακόμα συσκευές, ενώ ανάλογες υπηρεσίες δίνονται υπό διάφορες μορφές από τους παρόχους υπηρεσιών για μεγάλη ποικιλία άλλων συσκευών. Η ευκολία χρήσης όμως αποδεικνύεται νικητής, καθώς και οι τρεις εταιρίες δηλώνουν ικανοποιημένες από τις πωλήσεις τους.

Ελληνική ιστορία

Ο κ. Λαζαρίδης, γόνος Ελλήνων μεταναστών, από την Κωνσταντινούπολη, αποφάσισε πριν 20 χρόνια να αφήσει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Waterloo στο Οντάριο, λίγους μήνες πριν την αποφοίτηση, για να ιδρύσει την εταιρεία RIM (από τα αρχικά των λέξεων Research In Motion), που στην αρχή κατασκεύαζε εξοπλισμό για ασύρματα δίκτυα.

Το 1995, ο κ. Λαζαρίδης άρχισε να σκέφτεται τρόπους, ώστε να συνδυάσει τα e-mail με τα ασύρματα δίκτυα που τότε χρησιμοποιούνταν για τους βομβητές. Η πρώτη συσκευή που ήρθε το 1997, ονομαζόταν Inter@ctive Pager. Μέχρι το 2002 η RIM είχε μισό εκατομμύριο συνδρομητές με ιδιαίτερη επιτυχία στα μεσαιο-υψηλά στελέχη της διοίκησης των επιχειρήσεων, οπότε και οι T-Mobile και Cingular, οι δύο μεγαλύτεροι πάροχοι υπηρεσιών των ΗΠΑ άρχισαν να διαθέτουν Blackberry συσκευές.

Στις μέρες μας, 200 πάροχοι και 4,5 εκατομμύρια συνδρομητές είναι βέβαιοι για την χρησιμότητα της συσκευής, η οποία αν και δεν προσφέρει ούτε κατά διάνοια τα αγαθά της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας, συναρπάζει με την απλότητα χρήσης της.

Υπολογισμός κόστους

Οι συσκευές στις περισσότερες περιπτώσεις στοιχίζουν κάτι λιγότερο από 350 ευρώ, ωστόσο επιδοτούνται από τις εταιρίες ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτό που μετράει περισσότερο απ΄ όλα είναι οι υπηρεσίες που αυτές οι εταιρείες είναι σε θέση να προσφέρουν. Με δεδομένο ότι το να αγοράσει κάποιος μόνο την συσκευή χωρίς τις ανάλογες υπηρεσίες δεν είναι σκόπιμο, η τιμή διαμορφώνεται ανάλογα με την υπηρεσία που θα επιλεγεί, όπως επίσης και το μηνιαίο κόστος.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v