Ο αριθμός ενός τηλεφώνου αρκεί για να «χακαριστούν» προσωπικά δεδομένα
Συγκεκριμένες «αδυναμίες» σε συστήματα σύνδεσης των smartphone τα καθιστούν ευάλωτα σε επιθέσεις χάκερ.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Οι χάκερ δείχνουν για ακόμα μια φορά πως όσο και αν πασχίζουν οι εταιρείες να φτιάξουν ένα ασφαλές περιβάλλον για τις κινητές συσκευές, πάντα κάτι θα λείπει και θα τις καθιστά ευάλωτες. Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ του Guardian, το μόνο που χρειάζεται ένας χάκερ για να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στο smartphone μας είναι ο αριθμός του κινητού μας τηλεφώνου.
Ναι, καλά διαβάσατε. Το χακάρισμα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον γερμανό ερευνητή Karsten Nohl το 2014 σε συνέδριο στο Αμβούργο και παρά τις προσπάθειες των εταιρειών για αυξημένη ασφάλεια, μπορεί να πραγματοποιηθεί αρκετά εύκολα από κάποιον έμπειρο χάκερ ακόμα και σήμερα, δύο χρόνια μετά.
Η «επίθεση» αυτή χρησιμοποιεί την υπηρεσία ανταλλαγής δικτύου, που ονομάζεται Σύστημα Σηματοδοσίας No.7 (Signaling System No.7 - SS7), το οποίο ενεργεί ως μεσολαβητής μεταξύ των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Αποκτώντας παράνομη πρόσβαση στο σύστημα αυτό, ο χάκερ μπορεί να εντοπίσει την τοποθεσία του κατόχου, να διαβάσει εισερχόμενα και εξερχόμενα μηνύματα, να ακούσει και να καταγράψει τηλεφωνικές συνομιλίες γνωρίζοντας μόνο τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το ανησυχητικό είναι πως ο χρήστης του τηλεφώνου δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα για να προστατευθεί από μια πιθανή επίθεση και παρακολούθηση. Κανένα λογισμικό, κανένα «κόλπο» δεν μπορεί να την αποτρέψει.
Σύμφωνα με τον Nohl, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε είναι να κλείσουμε το κινητό μας αν αντιληφθούμε ότι δεχόμαστε επίθεση, τη στιγμή που αυτή συμβαίνει, ανεξαρτήτως από το αν το χρησιμοποιούμε ή όχι.