Bitcoin: Το cyber νόμισμα του μέλλοντος(;)

Δεν μπορείτε να φανταστείτε τις συναλλαγές σας χωρίς πραγματικά νομίσματα; Ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσετε. Όσα πρέπει να ξέρετε για το Bitcoin, το ψηφιακό νόμισμα που κάνει θραύση.
Bitcoin: Το cyber νόμισμα του μέλλοντος(;)
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Όταν τα P2P networks (δίκτυα ανταλλαγής αρχείων) μεσουρανούσαν στα 00’s, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι μια ημέρα θα έφταναν στο σημείο να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι συναλλαγών για το νόμισμα του μέλλοντος. Και όμως, διανύοντας αισίως τον πέμπτο χρόνο «ζωής» του, το νόμισμα Bitcoin το οποίο διακινείται μέσα από ένα open source p2p πρόγραμμα έχει φέρει τα πάνω κάτω στην online οικονομία. Ή μήπως να πούμε και στην… κανονική;

Tι εστί Bitcoin;

Με απλά λόγια, το Bitcoin είναι ένα νομισματικό σύστημα, τα νομίσματα του οποίου (bitcoins) εκδίδονται και διακινούνται μέσω δικτύου υπολογιστών, χωρίς να έχουν φυσική υπόσταση και χωρίς να υπόκεινται σε καμία απολύτως κεντρική διαχείριση ή έλεγχο. Το πρόγραμμα μέσω του οποίου διακινούνται είναι p2p (peer to peer), δωρεάν και μάλιστα open source, δηλαδή ανοικτού κώδικα προσβάσιμου από οποιονδήποτε χρήστη. Δείτε εδώ μερικά τέτοια προγράμματα.

Για να αγοράσει κάποιος bitcoins, μπορεί να πληρώσει χρησιμοποιώντας παραδοσιακά νομίσματα όπως το ευρώ ή το δολάριο. Η διαδικασία περιλαμβάνει συνήθως την δημιουργία λογαριασμού στην εκάστοτε ιστοσελίδα, την κατάθεση του επιθυμητού ποσού (π.χ. 75€) σε τραπεζικό λογαριασμό της σελίδας, την πίστωση του ποσού αυτού στον λογαριασμό και τέλος, μέσω της σελίδας, την αγορά των Bitcoins που αντιστοιχούν στο ποσό που κατατέθηκε. Τέτοιες σελίδες είναι η Intersango, η Mt Gox και η Bitcoin Central. Η ισοτιμία αυτή την στιγμή είναι 1 Bitcoin = 78€ και μεταβάλλεται καθημερινά.

Ένα bitcoin για να «τυπωθεί» δεν χρειάζεται νομισματοκοπείο, αλλά παράγεται από υπολογιστές μέσω της (πολύπλοκης) διαδικασίας του mining. Το mining δεν γίνεται με το ίδιο πρόγραμμα peer to peer, αλλά με κάποιο εξειδικευμένο mining program μέσω του οποίου ο υπολογιστής του χρήστη κάνει κάποιους πολύπλοκους υπολογισμούς. Γιατί γίνεται αυτό; Αφ’ ενός γιατί έτσι προασπίζεται η ασφάλεια του συστήματος από εξωτερικές επιθέσεις αφ’ ετέρου γιατί έτσι δημιουργούνται τα λεγόμενα blocks. Οι υπολογισμοί αυτοί βέβαια, προϋποθέτουν και την ανάλογη υπολογιστική ισχύ, δηλαδή έναν εξαιρετικά ισχυρό επεξεργαστή και κάρτα γραφικών.

Τι κάνουν τα blocks; Τα blocks… γεννούν συγκεκριμένο αριθμό bitcoins και συγκεκριμένα 25 νομίσματα ανά block. Το νούμερο αυτό - δηλαδή τα πόσα bitcoins «βγάζει» το κάθε block- υποδιπλασιάζεται κάθε τέσσερα χρόνια περίπου (ο πρώτος υποδιπλασιασμός έγινε πέρσι από 50 σε 25, ενώ ο επόμενος αναμένεται προς το τέλος του 2014). Στόχος αυτού του περιορισμού είναι η παραγωγή των bitcoins να μην είναι ανεξέλεγκτη και επίσης, όσο περνάει ο καιρός, να γίνεται ακόμα πιο δύσκολο να παραχθούν και άλλα, ώστε η σπανιότητα τους να είναι ανάλογη του αριθμού των κατόχων τους.

Ο υπολογισμένος αυτός τρόπος με τον οποίον γίνεται η «εξόρυξη» των bitcoins είναι και αυτός που εξασφαλίζει την… ανοσία τους σε πληθωρισμούς, κρίσεις και άλλα κλασσικά προβλήματα παραδοσιακών νομισμάτων. Δείτε εδώ μερικά προγράμματα για mining.

Δείτε ένα άκρως επεξηγηματικό βίντεο για το Bitcoin και τον τρόπο λειτουργίας του:



Πώς γίνονται οι συναλλαγές;

Από την στιγμή που ο χρήστης θα εγκαταστήσει στον υπολογιστή του το p2p πρόγραμμα, αποκτά αυτόματα έναν αριθμό λογαριασμού για να συμμετέχει στο δίκτυο, ένα κρυπτογραφημένο «πορτοφόλι» όπου μπαίνουν τα νομίσματα, ένα ιδιωτικό και ένα δημόσιο «κλειδί». Επίσης, κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι και… τι κάνει, αφού στο σύστημα υπάρχει πλήρης ανωνυμία. Οι συναλλαγές διασφαλίζονται μέσω των δύο ψηφιακών «κλειδιών» που αναφέραμε πιο πάνω: με την χρήση του δικού μας ιδιωτικού «κλειδιού» και γνωρίζοντας το δημόσιο «κλειδί» κάποιου άλλου μπορούμε να του στείλουμε νομίσματα. Οι συναλλασσόμενοι προστατεύονται με ανωνυμία, αλλά όλες οι συναλλαγές είναι διαφανείς και καταγράφονται σε ένα «ψηφιακό βιβλιάριο» που είναι ορατό από όλους.

Τι μπορώ να κάνω με τα bitcoins μου;

Αν και σε πρώιμο στάδιο ακόμα, η αγορά των bitcoins αναπτύσσεται ταχέως. Επενδύσεις μέσω δανεισμού με αρκετά ενδιαφέροντα επιτόκια (κλικ εδώ για περισσότερα), επενδύσεις μέσω Crowd Funding σε άλλους χρήστες να ξεκινήσουν μια επιχείρηση (κλικ εδώ) και φυσικά αγορές αγαθών μέσω sites τύπου e-bay και άλλων. Επίσης μπορείτε να… γευματίσετε σε αυτό εδώ το εστιατόριο στην Κεφαλονιά, το οποίο είναι το πρώτο στην Ελλάδα που δέχεται bitcoins.

Και από ATM τι παίζει; Αυτός εδώ το τύπος, θέλει να εγκαταστήσει ένα δίκτυο με ΑΤΜ από όπου ο κόσμος θα μπορεί να «τραβάει» τα Bitcoins του σε πραγματικό χρήμα. Μάλιστα, όπως διαβάζουμε στον τύπο, η Κύπρος έχει μπει στο στόχαστρό του.
Είναι λοιπόν, το bitcoin το νόμισμα του μέλλοντος; Έχει όλα τα στοιχεία για να γίνει: απουσία τράπεζας ή οποιασδήποτε άλλης κεντρικής εξουσίας που να παράγει χρήμα, συναλλαγές χωρίς όρια, «ανοσία» σε πληθωρισμό και οικονομικές κρίσεις. Έχει όμως και ένα δυνατό «μείον». Όντας ένα σύστημα συναλλαγών βασισμένο εξ’ ολοκλήρου στην μεταφορά δεδομένων, ο κίνδυνος από επίθεση hackers είναι υπαρκτός.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v